Ultima actualizare: azi, 11:46
Locale

România poluează iar Ungaria: Someșul a transportat 100-120 de recipiente de plastic pe minut

Someşul ieşit din albie transportă deşeuri şi cantităţi mari de materie organică din bazinul hidrografic de pe teritoriul României, astfel încât a fost activat din nou lanţul de utilaje pentru eliminarea deşeurilor acvatice, de această dată în localitatea Olcsva de lângă Someş – a comunicat Direcţia Naţională a Apelor din Ungaria (OVF) agenţiei ungare de presă MTI.

Comunicatul precizează că, din cauza vremii ploioase din ultimele zile, au pornit valuri de inundaţii mai mici în bazinul hidrografic extern al Tisei Superioare. Observaţiile la faţa locului au demonstrat că Someşul revărsat transportă din bazinul hidrografic românesc deşeuri şi cantităţi mari de materie organică, de exemplu ramuri de copaci, prin urmare Direcţia Regională a Apelor de pe Tisa Superioară a ordonat alerta de remediere a calităţii apei de gradul 3 (cel mai înalt grad) începând de miercuri, ora 14, în zona satului Olcsva de pe Someş.

Personalul OVF a blocat parţial albia râului cu bărci, iar aluviunile acumulate şi deviate la mal sunt îndepărtate încontinuu din apă, timp de 24 de ore pe zi, apoi selectate pentru reciclare. Joi dimineaţa râul aducea deja 100-120 de sticle de plastic pe minut. Potrivit informaţiilor, Someşul a fost curăţat până acum de aproximativ 12 metri cubi de deşeuri. Comunicatul OVF precizează că lanţul de utilaje dezvoltat în 2019 este folosit deja pentru a şaptea oară.

De asemenea s-a raportat că pe Tisa Superioară se aşteaptă în zilele următoare doar deversări minore, astfel încât nu se preconizează sosirea deşeurilor de pe teritoriul ucrainean. Intensitatea poluării apei râurilor este monitorizată constant cu ajutorul unui sistem de alarmă dotat cu camere care controlează calitatea apei, precum şi de către supraveghetorii de baraj. Lanţul de utilaje va lucra pe porţiunea afectată până când se vor detecta aluviuni amestecate cu sticle PET pe Someş – a informat OVF.

Sursa: hirado.hu

36 comentarii

  1. hunter Răspunde

    No, aici nu comentati?

    • Observator Răspunde

      No , hai să comentăm , dacă o ceri ; poate-ți împrospătezi memoria și ne spui cine-i ministrul mediului , apelor si pădurilor în Romania ? Nu că altul ar fi mai grozav ( de la alt partid politic) , dar nici Tanczos Barna nu e preocupat de…. fișa postului ; îl caută pe ….fratele ursului Athur , să vadă cum stă treaba , dacă mai poate încasa ceva comision frumușel ! Mulțumit ?

      • x-ulescu Răspunde

        fisa postului se face oral ..una din placerile turcancei …pe de alta parte mai sti ca ministru mediului nu primeste comision din banii platiti ungariei despagubire pentru poluare ??

        • gogu Răspunde

          Romania nu plateste pt poluare ,nici in trecut ,nici in prezent.

          • ecologist

            Asta să crezi tu! Sunt convenții transfrontalieră pe linie de ape încă de dinainte de aderarea țărilor la UE. Se plătește frumos intervenția. Vine factura frumos pe căi oficiale.

          • @ecologist

            Hai sa-ti explic cum functioneaza :
            Cand cianura a intrat in Somes si Tisa ,dezinfectand ca lumea regnul animal ,Ungaria a cerut despagubiri ,romanii au zis pas. Au fost dati in tribunal ,dar firma Aurul a ajuns Transgold , pe care statul roman l-a considerat vinovat dar care intre timp a tras o insolventa asa ca nexam.
            Recent la cea mai noua poluare cu metale grele de la Lapus , care a ajuns iarasi pe ruta Somes in Tisa , statul roman a tras o amenda de 120 000 lei la firma Conversmin SA ,ci cam atata .Statul roman a ramas cu banii.

            https://2mnews.ro/identitate-deconspirata-cine-plateste-poluarea-raurilor-somes-si-tisa-cu-metalele-grele-provenite-din-minele-inchise-din-maramures/

        • Observator Răspunde

          Eu zic să citești ,până pricepi ce-am scris . Pe urmă , la comentarii !

          • ecologist

            E prea prost pentru asta. Dar nu se știe, cu timpul se va deprinde și el de îndeletnicerea asta șmenară.

  2. Altu Răspunde

    Ba da , comentăm. Ungaria să trimită factura guvernului României care este incapabil să gestioneze situația deșeurilor, și nu își poate dresa cetățenii să nu polueze. I-a dresat să poarte mască dar să fie civilizați,nu.

    • IT Răspunde

      Nu se putea sa nu comentezi ceva, am mai scris ca ai prea mult timp liber si ura pe masurile de prorectie impotriva coronavirusului, chiar tu care ai smecherit purtarea mastii prin neglijare sau purtare incorecta cat mai mult, ca si restul de 70% din oameni.
      In rest sunt de acord, poluarea este un lucru urat, care se intoarce, plasticul se faramiteaza de la uv solar, ajunge in lantul trofic si ajungem sa – l mancam, fara sa ne dam seama.
      Noros ca ungurii au construit niste combine speciale care aduna cat pot, ca totul ajunge in Dunare si Delta.

      • Golf Răspunde

        Itistule ai ceva probleme la mansardă. Fă o pauză de mass media și poate îți revii puțin.

        Respirația prin chiloții de pe față, distanțarea socială, otrăvurile vaxx sunt toate tembelisme susținute de tembeli asemenea ție.

        Vezi că lumea nu mai merge la injectarea de otrăvuri, hai încearcă să ne convingi să mergem tembelule.

        • IT Răspunde

          Golf = Altu

          • gogu

            Sufera de personalitate multipla ha.ha !

          • Cetateanul

            Puloximetrul arata ca Altu si Golf au nevoie mare inafara de vitamina D3 si de un produs Pfizer , aia albastra , Viagra !

        • Dr Răspunde

          Pe voi nu se poate convinge sa mergeti la vaccinare , pt aia trebuie ceva vointa si intelegere despre vaccin , oricum pe nevaccinati asteapta valul 4 ,care va fi mic ,dar va gasi incet pe toti ,nu ai cum sa scapi ,lumea misuna ,incet toata lumea se intalneste cu restul.Boala Covid are urmari grave chiar daca momentan nu pare ,se preconizeaza ca in urmatorii 2-6 ani vindecatii se vor trezi cu probleme serioase.Recomand celor vindecati ,ca dupa 6 luni sa-si faca un set temeinic de analize.

          • Golf

            Nu mai convins câtuși de puțin. Mai încarcă.

          • @Dr

            Ai uitat să spui ca să vină neapărat la tine și să facă acele analize (bineînțeles pe banii bolnavului) dacă se poate cele mai scumpe exclusiv la tine. Cine știe ce boli vei avea ocazia să descoperi?
            Să nu crezi că dacă vei ajunge pe mâna colegilor vei avea alt tratament decât restul. Nu mă crezi? ia citește ce a pățit medicul cardiolog la Tg.Mureș! Ăla legat la pat împotriva voinței lui și spitalul dat în judecată de frate tot doctor. Dar dacă ești doctor trebuie să știi faza.
            Vă vine și vouă rândul, negreșit! Pentru că ați creat și mențineți un sistem sanitar care altceva nu poate produce!

    • Pai Răspunde

      Nici tu nu pari civilizat !

  3. Nicusor Răspunde

    Romania din nou. tara de cacat din lumea a 3 a . Marsss gunoaie de oameni si femei increzute

  4. ecologist Răspunde

    Nu vă faceți griji că ungurii după ce curăță apa frumos fac o factură frumoasă în care includ prețul intervenției, plata oamenilor, amenda corespunzătoare din oficiu plus un pic de plus că doar au muncit, nu? Apoi factura pe filiera SGA Satu Mare- DAST Cluj- Apele Române ajunge frumos la guvern. Iar noi ca niște tâmpiți virăm banii în contul lor și nu sunt bani puțini! Că doar avem bani mulți gârlă, nu? Întrebarea mea ar fi că noi de ce nu avem astfel de utilaje? Adică să strângem pe teritoriul nostru frumos ca să nu facem scandal sau neplăceri pentru vecini. Ca un vecin civilizat care accidental și-a scăpat r@h@tul în palmă. Pentru că vorba lui @IT la o adică dacă se supără ungurii ar putea de nervi să lase dă ajungă înapoi pe teritoriul nostru de stat bananier tot gunoiul. Și atunci să vedeți știri la brekingnius la românași! Că gunoiul a blocat portul nu știu care! Asta pe lângă faptul că poate nu știați dar sunt orașe mare (Orșova sau Galați de exempu) care se alimentează cu apă potabilă din Dunăre! Și ce s-ar screme atunci autoritățile să facă comisii care să “depisteze” de unde vine gunoiul pe apă! Oare de unde vine, măi băieți?😱🤔💩

  5. Gigi Răspunde

    https://youtu.be/TLyK_aIu3fc.
    Va rog să vă uitați cu atenție ….. Video are subtitrare…

  6. Anonim Răspunde

    NU le place sa închidă apa și sa soptesca napoi .

  7. ciprian Răspunde

    Cred ca deseurile astea vin de pe raul Negru si Tarnava Mica

    • un cunoscător Răspunde

      De ce nu chiar de pe Siret ori Prut? Aaaa, că astea nu se varsă în Tisa? Nu-i bai, rezolvăm și aia.😱🤪😲😧

  8. ecologist Răspunde

    Pentru cel care mi-a răspuns atât transmit că dacă nu știe ceva bine atunci să nu se bage. Sunt convenții bilaterale semnate de țări de mulți ani. În asemenea cazuri se intervine și costul intervenției se achită de cel care e vinovat. În cazul poluării cu cianuri statul maghiar a cerut despăgubiri. În acest caz se achită costurile intervenției. Sunt articole clare în convenție deci nu e treabă de tribunal. Doar dacă valorile determinate în apă depășesc cu mai mult de 5 ori valoare medie a anilor precedenți. Aici nu se determină nimic. E poluare, dar “doar” mizerie multă pe cursul de apă din cauză noastră. Nu amestecate deciziile judecătorești cu măsurile curente care sunt sau trebuie luate de autorități.
    În încheiere amenda oricum nu ajunge la statul maghiar. Amenda de fapt se bagă dintr-un buzunar al statului în celălalt. Pentru că dacă amendezi o autoritate locală sau agent economic cum a fost Aurul SA și cu jumate proprietate a statutului român, deci în astfel de cazuri amenda este bugetată și se plătește de la buget. Adică din banii contribuabilului. Mai pe românește se mută dintr-un cont în altul.

  9. realitatea sătmăreană Răspunde

    @Golf, în acest kkt de județ este practic imposibil să nu ai niște neamuri unguri. Asta dacă ești sătmăreani. Că de ești din ăla-știi-tu-care-vinitură atunci nu ai astfel de probleme tehnice. Deci eu sincer nu știu care este problema ta, chiar nu pricep. În familia mea sunt de multe feluri, inclusiv români sau chiar care brusc au descoperit recent că sunt români și nu mai vor să vorbească pe altă limbă chit că știu că vorbesc perfect limba. Nu cred că se uită limba în care vorbeai fluent în copilărie. Tot așa am neamuri șvabi care îmi dau în cap după 90 că ce și cum cu relația dintre unii și alții. Deci dacă ești sătmărean asta nu este problemă, nu trebuie să fie. Eu nu am probleme nici cu unii, nici cu alții. Atâta vreme cât nu mă calcă pe bătătură. Om să fii și să lași loc de bună ziua.
    Am făcut niște săpături prin familie. La distanță de 120-150 de ani am descoperit și ruteni și polonezi și slovaci și evrei printre neamuri. Cam asta e modelul din zonă. Nu am repulsie pentru niciunul sau niciuna, doar puțin mă zgârie la ureche poloneza. Dar nu aș zice în față unui polonez asta pentru că eu am cei 7 ani de acasă.

    • Golf Răspunde

      Mai înțeles și tu greșit, nu am nimic cu nimeni. Maghiara pur și simplu nu o suport. Nu mă pot uita la un film sau documentar pe maghiară. Filme rusești și coreene am văzut, merge limba. Chestiune pur personală.

      Sunt sigur că sunt unii care nu suportă româna. No problem.

      • realitatea sătmăreană Răspunde

        Recunoaște că de fapt problema ta este că filmele străine difuzate de unguri toate sunt sincronizate. Cred că odată la 10 ani vezi la ei un film cu subtitrare. În rest nu spun nimic. te-ai definit singur. Tot ce zici e absolut subiectiv.
        PS. Cel mai mult mi-a plăcut reclama la Dacia nu știu care model filmat pe Podul cu lanțuri din Budapesta. Pe tine nu te-a deranjat că nu au filmat reclama în România? Că pe unguri sunt sigur că nu i-a deranjat că a fost filmat la ei. Ai probleme tată care de fapt nu sunt probleme.

  10. sergiu Răspunde

    https://www.youtube.com/watch?v=TLyK_aIu3fc ……..filmul asta e tare de tot ……dur , foarte dur !!!!!!!!!!!!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.