Cripta Grofilor Sătmarului. O localitate care contribuie semnificativ la conturarea profilului multicultural al județului Satu Mare este Căpleni, aflată la numai câțiva kilometri distanță de Carei. Cei peste 2800 de etnici maghiari și germani, aparținând confesiunii romano-catolice, își pleacă genunchii în rugăciune în biserica Mănăstirii “Sf Anton de Padova” din localitate. Dacă ajungeți acolo, călugării franciscani vă vor primi cu zambetul pe buze, vă vor deschide larg ușile vechi ale lăcașului de cult și vă vor conduce pașii pe cărarea alambicată a istoriei locului.
Biserica are un traseu zbuciumat prin vreme, fiind reconstruită de trei ori. Pe temelia pusă prima dată in jurul anului 1050, reconstrucție este inițiată și finanțată de către contele Alexandru Karolyi, membru al familia nobiliare Karolyi, grofii Comitatului Satmar. Alexandru Karolyi dăruiește biserica în 1711 Ordinului Franciscan, cei care au și azi în grijă lăcașul.
Ideea de a ridica un mausoleu pentru familie sub biserică, aparține tot contelui Alexandru Karolyi, înmormântat și el în cripta in 1744 după ce moare la Ardud, în cetatea transformată in castel chiar de către el. Osemintele membrilor familiei sunt aduse de peste tot din lume și așezate in criptă la ordinul aceluiași Alexandru Karolyi, astfel că, deși rezidirea este finalizată în 1711, cel mai vechi sarcofag din mausoleu este din 1600, realizat din bronz, la Bratislava. Tot aici se află blazonul original al familiei Karoly, cusut cu fir de aur la 1791.
Inedit este și faptul că in criptă se găsesc două urne de argint în care se află inimile îmbălsămate ale soţiilor conţilor Károlyi Antal şi Károlyi József, așezate pe sarcofagele bărbaților, pentru a simboliza trăinicia iubirii până și dincolo de tenebrele morții. Actori și martori ai istoriei Sătmarului, sarcofagele cele mai vechi ale grofilor poartă încă urmele violente ale cotropitorilor comitatului. La finalul celui de Al Doilea Război Mondial, soldații sovietici în retragere au tras cu mitralierele în sarcofage crezând că vor descoperi bogății ascunse adânc în istoria criptei. Sarcofagele nu au fost deschise niciodată, dar încă poartă urmele de gloanțe rezultate din acel episod sumbru.
Maniera deosebită de înhumare, similară cu cea a dinastiei Habsburgilor în Viena sau a Casei de Savoia în Torino, transformă cripta din Căpleni a familie Karolyi într-o destinație care trebuie promovată mult mai mult la nivel județean, național și internațional.
În prezent 36 dintre membrii familiei Károlyi dorm somnul de veci la Căpleni, iar ultima înhumare a avut loc în anul 2010.
Chiar și in ziua de azi, membrii familiei Karolyi răspândiți peste tot in lume, se întorc la Căpleni pentru a-și dormi somnul de veci alături de strămoșii lor, nobili ai comitatului Sătmar.