Ultima actualizare: azi, 19:43

Locale

FOTO. Cripta Grofilor Sătmarului – locul unde sunt înmormântaţi peste 30 de nobili

Cripta Grofilor Sătmarului. O localitate care contribuie semnificativ la conturarea profilului multicultural al județului Satu Mare este Căpleni, aflată la numai câțiva kilometri distanță de Carei. Cei peste 2800 de etnici maghiari și germani, aparținând confesiunii romano-catolice, își pleacă genunchii în rugăciune în biserica Mănăstirii “Sf Anton de Padova” din localitate. Dacă ajungeți acolo, călugării franciscani vă vor primi cu zambetul pe buze, vă vor deschide larg ușile vechi ale lăcașului de cult și vă vor conduce pașii pe cărarea alambicată a istoriei locului.

Biserica are un traseu zbuciumat prin vreme, fiind reconstruită de trei ori. Pe temelia pusă prima dată in jurul anului 1050, reconstrucție este inițiată și finanțată de către contele Alexandru Karolyi, membru al familia nobiliare Karolyi, grofii Comitatului Satmar. Alexandru Karolyi dăruiește biserica în 1711 Ordinului Franciscan, cei care au și azi în grijă lăcașul.

Ideea de a ridica un mausoleu pentru familie sub biserică, aparține tot contelui Alexandru Karolyi, înmormântat și el în cripta in 1744 după ce moare la Ardud, în cetatea transformată in castel chiar de către el. Osemintele membrilor familiei sunt aduse de peste tot din lume și așezate in criptă la ordinul aceluiași Alexandru Karolyi, astfel că, deși rezidirea este finalizată în 1711, cel mai vechi sarcofag din mausoleu este din 1600, realizat din bronz, la Bratislava. Tot aici se află blazonul original al familiei Karoly, cusut cu fir de aur la 1791.

Inedit este și faptul că in criptă se găsesc două urne de argint în care se află inimile îmbălsămate ale soţiilor conţilor Károlyi Antal şi Károlyi József, așezate pe sarcofagele bărbaților, pentru a simboliza trăinicia iubirii până și dincolo de tenebrele morții. Actori și martori ai istoriei Sătmarului, sarcofagele cele mai vechi ale grofilor poartă încă urmele violente ale cotropitorilor comitatului. La finalul celui de Al Doilea Război Mondial, soldații sovietici în retragere au tras cu mitralierele în sarcofage crezând că vor descoperi bogății ascunse adânc în istoria criptei. Sarcofagele nu au fost deschise niciodată, dar încă poartă urmele de gloanțe rezultate din acel episod sumbru.

Maniera deosebită de înhumare, similară cu cea a dinastiei Habsburgilor în Viena sau a Casei de Savoia în Torino, transformă cripta din Căpleni a familie Karolyi într-o destinație care trebuie promovată mult mai mult la nivel județean, național și internațional.
În prezent 36 dintre membrii familiei Károlyi dorm somnul de veci la Căpleni, iar ultima înhumare a avut loc în anul 2010.

Chiar și in ziua de azi, membrii familiei Karolyi răspândiți peste tot in lume, se întorc la Căpleni pentru a-și dormi somnul de veci alături de strămoșii lor, nobili ai comitatului Sătmar.

18 comentarii

  1. AziNu Răspunde

    Tot felu de ciocoi

  2. Szabika Magyar Răspunde

    Gunoaie estem migratori estem!

    • History Răspunde

      Asta a fost momentul artistic în care ți-ai dat seama că tot nu găsești mormântul lui Decebal (oare de ce?) și tot dai de morminte ale migratorilor? Dar dacă migrează cum de au construit în halul ăsta biserici, fortificații, orașe, drumuri și tot ce trebuie? Iar românii de ce nu au făcut la fel? Au avut 1000 de ani în plus la dispoziție plus i-a școlit imperiul roman pro bono???

      • Cicio Lina Răspunde

        Romanii ERAU aici,insa stateau ascunsi prin tot felul de vagauni,codrii si munti si n-au miscat un deget atunci cand au venit migratorii peste ei si le-au ocupat teritoriile ! Niste papa lapte fricosi si tradatori meschini care n-au fost uniti niciodata ! Exact cum sunt si acum !

      • Varu Răspunde

        Ura și negativism în tine, puncte, puncte, cât cuprinde. Mare lepra. Nu pierzi ocazia sa treacă o zi, fără sa bagi bățul prin gard oricare ar fi tema articolului , javra….

        • History Răspunde

          Cum ne spuneam între noi în copilărie? Cine spune ăla este!
          În rest totul este adevărat ce am scris. Știi prea bine. Doare adevărul.
          Iar în ce privește pe colegul puncte, puncte. Tu nu cumva ai uitat să iei ceva de dimineața? Știi tu, tratamentul. Confunzi negativismul cu recunoașterea adevărului. Este primul pas.

      • Dacus Răspunde

        Pentru mine cea mai mare lovitura a fost cand am vazut personal : Closca cu puii de aur , care pe vremuri era mare relicva dacica , si scria clar pe tablita aferenta altceva .
        Nici de atunci nu port nimic de aur.

        • History Răspunde

          @Dacus, toată lumea din afara țării știa adevărul. Sunt și alte lucruri găsite și “botezate” că așa venea directiva. Cum de exemplu și treaba cu Sătmar oraș milenar în 1972 dar asta fără dovezi (doar să ne dăm bine nu am înțeles de ce??) pe lângă prim toarășul C. Noi la vremea respectivă am adoptat cam prea des un adevăr paralel, așa ni pe linie de partid. Mai sunt lucruri pe care și acum le cărăm după noi. Ar mai trebui să se facă niște curățenii pentru că mai avem morți în valiză, cum se mai spune. Istoria nu este după emoții.

    • Bantu Răspunde

      Toata lumea este migratoare , toti oamenii au venit din Africa .
      Romanii mai migreaza si in ziua de azi …

    • Dacus Răspunde

      Migratorii au lust o geanta de medalii la olimpliada Tokyo, noi nici macar un pumn, rusine…. Ne-au depasit tot felul de tari slabe.

      • @Dacus Răspunde

        @Dacus. Asta știi de ce este? Pe de o parte ducem un război surd împotriva intereselor proprii. Adică nu tu nici un ajutor pentru sportul de masă sau de performanță. Pe când cine cunoaște situația la unguri acolo se sprijină la greu sportul de orice fel. Apoi ei la fiecare kkt de așezare umană au piscină, practic la fiecare școală este piscină. În concluzie greu găsești vreun copil care nu știe să înoate. Dovadă sunt și rezultatele constante la înot și la polo pe apă. La noi dacă cineva face ceva zbang sare DNA sau ceva politician și îl termină. Nu există politică de susținere nici măcar pe termen scurt iar de strategia nici măcar atâta. Cred că mulți s-au bucurat și le-a venit mănușă lockdown-ul. E mai lejer să fii erou și să comanzi pizza și shaorma stând în fața tembelizorului. Românul tot timpul este preocupat ce face celălalt în loc să-și vadă fiecare de ce are el de făcut. Nici măcar după șutul în fund căpătat la Rio nu ne-am trezit pentru că nu vrem să ne trezim. A se vedea în acest sens la ce adâncimi a ajuns contraperformanța gimnasticilor. Să nu uităm că la Sidney în 2000 la gimnastică feminin am avut toate medaliile câștigate de românce. Apoi și-a băgat careva și acolo coada. Și a se vedea și cine ne- a reprezentat la Tokyo. Doi sportivi care sunt la final de carieră amândoi. Și doar câte unul sau una pentru că echipa feminină nu s-a calificat nici la Rio!!!🤔😱😱😤😲🤯🤮💩😭

    • Dacus Răspunde

      Nu stiu cum fac dar migratorii au luat la olimpiada Tokyo o geanta de medalii, iar noi nici un pumn.

  3. Om Răspunde

    Sincer, tot vad stirea asta de cativa ani si ma cam plictiseste. Cand nu aveti ce scrie, bagati asta sau..?

  4. zz Răspunde

    Provocare interetnica, exact cum este si stirea cu kurtos kalacsu din Negresti.

    • History Răspunde

      Măcar aici kürtös are ce căuta parțial. Dar minune mare, nu este! Pentru că nu este talcioc.

  5. Lampeduza Răspunde

    Rom anica este o țară fără stăpân….. Ne meritam soarta .
    Suntem rușinea Europei.
    Și cum se vede asta nici nu se va schimba.
    În străinătate să nu spui niciodată că ești roman că ești purtat in ultimu hal .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.