Ultima actualizare: azi, 22:30
Locale

Platforma inedită a unei sătmărence. Îi învaţă limba română pe copiii din diaspora

O sătmăreancă plecată în Germania a realizat o platformă online prin care organizează ateliere creative în limba română, special pentru copiii celor plecaţi la muncă în străinătate care nu vorbesc prea bine limba părinţilor.

Platforma “Artă online cu Raluca”, lansată la începutul acestui an, organizează ateliere creative în limba română, care oferă copiilor o experiență valoroasă ce îmbină jocul, dezvoltarea cunoștințelor de limba română, comunicarea verbală, experimentul cu diverse materiale și tehnici artistice.

Iniţiatoarea este Raluca Buțincu-Betea, originară din Ţara Oaşului.

“Acest proiect educațional și cultural vine în întâmpinarea unei nevoi pe care am identificat-o de-a lungul ultimilor ani în rândul diasporei românești. Fiind originară din Oaș – o zonă cunoscută pentru numărul ridicat de locuitori care lucrează și s-au stabilit în străinătate – și totodată activând pentru mai bine de 5 ani ca referent cultural în cadrul Institutului Cultural Român din Berlin, am observat și mi s-a spus constant de către migranți români din diferite state europene despre dificultățile copiilor în învățarea limbii române. Deoarece copiii din familiile de români învață în cadrul grădinițele și școlilor publice limbile oficiale ale statelor respective, ei se exprimă adeseori greoi, scriu incorect, au un vocabular sărac și fac greșeli gramaticale în limba română. De asemenea, ei se îndepărtează tot mai mult de rădăcinile românești din cauza faptului că nu au contact continuu cu cultura românească”, a declarat Raluca Buțincu-Betea, pentru PortalSM.

Practic, prin intermediul aplicaţiei Zoom au loc şedinţe în care copiii învaţă, într-un mod interactiv, despre arta din România şi îşi dezvoltă cunoştinţele de limba română.

“Prin analizarea într-un mod jucăuș a unor lucrări de artă monumentală, pictură, grafică, textile, fotografie, sculptură și bandă desenată, copiii descoperă arta din România în context internațional, învățând totodată să o aprecieze și să o valorizeze. De asemenea, ei își dezvoltă atașamentul față de cultura românească și cunoștințele de limba română”, a mai spus Raluca Buțincu-Betea.

Mai multe informații despre aceste ateliere puteți găsi pe pagina de internet, pagina de Facebook și pe contul Instagram al proiectului.

 

Un comentariu

  1. Garuboz Răspunde

    Sarut mana Domnita !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.