Ultima actualizare: azi, 17:34
Locale

Satu Mare, în topul județelor cu cea mai bună calitate a aerului

Satu Mare se află în top 5 județe cu cea mai bună calitate a aerului, conform unui studiu Airly, un start-up în domeniul tehnologiei curate. Covasna, Ilfov şi Iaşi sunt printre cele mai poluate judeţe din România, alături de București, în timp ce județe precum Harghita, Galaţi sau Satu Mare se pot lăuda cu o calitate foarte bună a aerului.

Pentru a crea o hartă a celor mai poluate judeţe din România, au fost luate în considerare atât datele de la cei peste 200 de senzori de monitorizare a calităţii aerului Airly amplasaţi în toată ţara, cât şi staţiile naţionale de referinţă existente acolo.

Astfel, top 5 judeţe cu cea mai proastă calitate a aerului din România include: Covasna, Ilfov, Iaşi, Dolj şi municipiul Bucureşti.

În acelaşi timp, judeţele cu cea mai bună calitate a aerului sunt: Harghita, Galaţi, Vâlcea, Brăila şi Satu Mare.

Potrivit sursei citate, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) descrie calitatea aerului din România ca fiind moderat nesigură. “Mai mult, aceasta este schimbabilă şi se agravează semnificativ iarna, fiind cauzată în principal de încălzirea cu ajutorul centralelor termice şi de emisiile vehiculelor”, notează organismul mondial.

Conform raportului “Calitatea aerului în Balcani şi România”, publicat de Airly în 2020, alte surse importante de poluare a aerului sunt: industria minieră, generarea de energie electrică şi prelucrarea alimentelor.

Fondată în 2016, Airly este un start-up în domeniul tehnologiei curate, care oferă date ultra-locale, exacte şi predictive privind calitatea aerului, pentru a ajuta la combaterea poluării aerului la nivel global. Airly permite guvernelor, companiilor şi persoanelor fizice să reducă poluarea aerului la nivel global.

Sursa: Hotnews.ro

27 comentarii

  1. Dacus Răspunde

    Pai e logic, suntem la 10km de vecinii Hu, vintul de vest sufla de acolo, vine aer curat, la ei e mai stricta legislatia cu poluarea n vecinul arde plastic in soba, faci reclamatie, vine specialistul, ia funingine din horn, in lab constata arderea de materiale poluante : = 6 luni parnaie!

    • Pupãzãu Răspunde

      Aerul la Ungaria e cam de 4 ori mai poluat decat la Satu Mare. Indicele PM10 la Satu Mare e 18. La Nyiregyhaza de exemplu e 51. Poti sa verifici informatiile astea pe orice platforma de calitate a aerului.

      • De aici înțelege fiecare ce vrea Răspunde

        E poluat aerul la unguri de la cate prostii scot pe gura zilnic

        • De aici înțelege fiecare ce vrea Răspunde

          Este mai mult decât interesant! Am plecat până la magazin și văd că între două cumpărături am avut timp să și comentez!!! Cum naiba dacă am lăsat și telefonul acasă? No, ia scrieți voi în plm cu porecla voastră fiecare, plictisiților naibii sau ziceți că așa vă epuizează comentariul că nu mai aveți resurse și pentru o poreclă proprie!? Măi obosiților!

      • De aici înțelege fiecare ce vrea Răspunde

        Bine, dar hai să nu vorbim de calitatea procesului de monitorizare de la noi! Pentru că eu nu bag mâna în foc. Crede-mă știu ce vorbesc. Asta seamănă cu lipsa îmbolnăvirilor de covid din Tanzania. Adică nu sunt dacă nici nu cauți. Și la noi calitatea aerului e cum e dacă capul de aspirație al pompei este unde este. Pricepi? Că nu e la Burdea. Că dacă ar fi acolo noi am fi cel mai nașpa oraș de pe glob după Mumbay.

        • Pupãzãu Răspunde

          Procesul de monitorizare nu e individual doar “de la noi”. Sunt platforme destule unde poti sa vezi rezultatele in timp real (+/- o ora). Cat despre locatiile de unde se colecteaza datele, nu o da in extreme. Daca ai avut curiozitatea sa te uiti la indici, vei vedea ca exista un senzor pe strada Slavici, nu la marginea orasului. Daca stii ce vorbesti, te rog sa mergi cu aparatua proprie si sa faci masuratori.

          • De aici înțelege fiecare ce vrea

            Acel senzor (dacă merge) este protejat pentru că este în curte școlii, împrejmuit de pereți înalți. Dacă compari rezultatele lui cu ce publică agenția zilnic pe site vei observa “ceva diferențe”. Nu fac eu măsurători dacă sunt alții plătiți pentru asta. Când m-am referit la calitatea momitoruzării mă refeream la dacă merge ori ba. Noi avem stații de astea luate de la niște italieni care multă vreme mai mult nu au mers din cauză de …. Cred că ghicești de ce. Finanțe.

  2. Bachus Răspunde

    Noroc ca au dat faliment firmele poluatoare din Baia Mare, ca daca nu, ne otraveau astia in continuare
    Poola vantul de est, cadeau ploi acide si pline cu metale grele de la cosul de fum din Baia Mare

    • ecologist Răspunde

      Știu că nu o să te convingă nimeni de contrariul așa că nici eu nu o fac. Cumpără hârtie de pH că se găsește destul de ușor, când plouă scoate în ploaie un pahar cât de cât curat și după ce se umple poți măsura pH-ul ploii. Știu că nu o să faci asta pentru că ești prea comod și e mai ușor să dai vina pe ploile acide. Orice pcolar de școală generală poate face acest experiment cu o trusă minimală,

  3. Bachus Răspunde

    Si ce o sa contat? Ca apa de ploaie are PH neutru, de 7?
    Am facut respectivul experiment in scoala generala, pe vremea lui Ceausescu, cind uzinele de prelucrare a metalelor grele din Baia Mare lucrau din plin, si a iesit PH de 5,5, repetat si cu solutie de turnesol!
    Fata de perioada aia, amu ii lux!

  4. Cris Răspunde

    Astai replică la specialistul lui pește de ieri cu COVID-ul ?

    • H&R Răspunde

      Apoi cu cat este aerul mai curat, cu atat mai repede se raspandeste covidul. Asa se vede.

    • Cetateanul Răspunde

      Omul ăla e catastrofă! Probabil că i-ar place lui să moară cât mai mulți ardeleni, să rămână loc pentru mitici!

      • H&R Răspunde

        Am facut scoala la Csenger, acolo ne invata matematica inversa, o metoda revolutionara de a calcula pentru cei pe invers. Aplicand ce am invatat acolo, reiese ceea ce am spus mai sus.

        • H&R Răspunde

          Comentariul de mai sus nu-mi apartine. Careva se joaca cu putuca, daca mai are si nu o fi muscat de cateaua personala. Trist dar adevarat. Asta e Romania, sportul national. Romania eu asa te iubesc.

          • H&R

            Eu nu ma mai pot juca cu a mea, am bataturi in palme deja cu toate ca m-am cremuit zilnic.

          • H&R

            @H&R fals. Bine ca ai recunoscut. Acuma macar stie toata lumea care e problematica ta. Ia si tu ceva unguent sau macar untura sa nu te doara.

  5. Popa prostu Răspunde

    Foarte curat aerul la Satu Mare…noroc cu mirosul de spalatura de oase arse de la abatorul lu bercean de pe botizului

    • H&R Răspunde

      Si cand se amesteca mirosul de oase arse si mirosul de pufuleti. Na aia da. Mai este fabrica de pufuleti pe acolo?

      • Popa prostu Răspunde

        Abatorul e una, moara e alta. Locatii diferite, ambele zona botizului.

        • H&R Răspunde

          OK, dar abatorul era a AVE Impexului, care intretimp a dat faliment si ala, poate mai functioneaza, dar a fost o fabrica de pufuleti pe acolo. Undeva in vecinatatea abatorului.

          • România

            Ce ai simțit eracând era pornită linia de producție de furaje concentrate pentru pui. Era cu resturi de ulei și toate cele, aia se simțea în tot orașul.

          • Popa prostu

            Sam Mills furniza cereale la Ave. Ave a intrat in faliment si nu a platit furnizorul (Sam Mills). Sam Mills a preluat Ave. Erau articole in presa in perioada aia, inclusiv ZF.

          • Popa prostu

            Orice am simtit era dezgustator mirosul. Si da, se simtea in tot orasul.

          • H&R

            Dar parca si Sam Mills e in faliment. Au tras unul pe celalalt in adanc. Nu stau in zona aceea, dar intradevar se simtea un miros ciudat. Fabrica de bere mai functioneaza?

    • Pfraizar' Răspunde

      Acel miros vine de pe magnoliei de la fostul FNC (cladirile cele dou mari verzi vis a vis de Lukoil) unde se macina respectivele oase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.