Ultima actualizare: ieri, 21:05
Locale

Ce trebuie să știți despre iluminatul cu LED-uri

Iluminatul cu lustre LED. Știți despre ce este vorba. Și știți că este calea viitorului – dacă nu chiar a prezentului – atunci când vine vorba de a ilumina totul, de la casele noastre la spațiile publice și până la indicatoarele luminoase de pe aparatele noastre electronice. Dar, odată cu tehnologia care avansează din ce în ce mai mult în fiecare an, iluminatul cu lustre LED a permis o mai mare flexibilitate în proiectare, o mai mare eficiență în utilizare și o serie de alte beneficii care ne afectează viața de zi cu zi.

LED înseamnă „light emitting diode” (diode care emit lumină), dar acesta este doar începutul înțelegerii acestei tehnologii de ultimă oră și a rolului său în proiectarea iluminatului pentru casele noastre. Pe scurt, iată ce ar trebui să știți:

  • Eficiență: În comparație cu lămpile cu incandescență convenționale, iluminatul cu lustre LED durează mai mult, este mai durabil și este de peste cinci ori mai eficient. Becurile cu LED utilizează de obicei doar 2 până la 10 wați de electricitate;
  • Luminozitate: Iluminatul cu LED-uri se măsoară în lumeni, nu în wați;
  • Cost: Corpurile de iluminat cu LED au un cost inițial mai mare, dar vor avea o durată de viață mai mare pe termen lung;
  • Design: Dimensiunile compacte ale LED-urilor fac din acestea un element de design ultraflexibil, ceea ce a permis designerilor și producătorilor să creeze forme, siluete și tehnologii care pur și simplu nu erau posibile înainte;
  • Rece, nu fierbinte: LED-urile convertesc electricitatea în lumină și nu provoacă acumularea de căldură;
  • Fără mercur: În fabricarea LED-urilor nu se utilizează mercur;
  • Defecțiune lentă: LED-urile se estompează lent în timp, la sfârșitul duratei de viață, în loc să se stingă brusc;
  • Diminuare: În anii anteriori, LED-urile nu se „întunecau” în modul în care o făceau luminile cu incandescență, dar au parcurs un drum lung. Din ce în ce mai multe corpuri de iluminat oferă acum o „atenuare caldă”, care nu numai că reduce emisia de lumină, ci și temperatura de culoare.

Eficiența iluminatului cu LED-uri

Nu este doar o vorbă la modă – eficiența este numele jocului cu lustre LED. LED-urile sunt de peste cinci ori mai mari decât omologii săi cu incandescență. Ele folosesc doar aproximativ 20% mai multă energie electrică pentru a produce aceeași cantitate de lumină.

O lustra LED de calitate poate rezista între 20.000 și 50.000 de ore. Dacă utilizați lustra timp de 6 ore pe zi, 365 de zile pe an, lustra dvs. cu LED-uri ar putea rezista 20 de ani.

Luminozitatea LED-urilor

Luminozitatea se măsoară în lumeni, în timp ce energia consumată de un bec se măsoară în wați. Pentru a produce cantități similare de lumină, aceste corpuri de iluminat cu LED și cele fluorescente consumă mult mai puțini wați decât becurile cu incandescență sau cu halogen. Un bec cu incandescență standard de 60 W produce 800 de lumeni, în timp ce LED-urile consumă 13-15 wați pentru a produce 800 de lumeni.

Atât iluminatul cu LED-uri, cât și cel fluorescent sunt mai eficiente decât cel cu incandescență: LED-urile consumă cu până la 90% mai puțină energie, iar cele fluorescente cu până la 75% mai puțină. Fluorescențele sunt realizate din tuburi de sticlă și se pot sparge dacă sunt scăpate, în timp ce LED-urile sunt mai durabile. De asemenea, fluorescentele conțin urme de mercur și mai multe state au reguli speciale de reciclare.

Dezavantajele LED-urilor

LED-urile au un cost inițial mai mare, în raport cu becurile tradiționale. Cu toate acestea, oamenii recuperează de obicei costul în câțiva ani, datorită eficienței energetice și duratei de viață lungi a LED-urilor.

De asemenea, LED-urile anterioare emiteau lumină direcțională, ceea ce le face mai potrivite pentru iluminatul de serviciu decât pentru iluminarea ambientală. În prezent, corpurile de iluminat cu LED-uri omnidirecționale au devenit mai frecvente, direcționând lumina către suprafețe reflectorizante sau prin lentile de înaltă calitate pentru a emite o strălucire uniformă și difuză.

Și, deși primele LED-uri au fost asociate cu o acuratețe și o claritate slabă a culorilor, măsurate prin indicele de redare a culorilor (CRI), acestea s-au îmbunătățit în ultimii ani.

 

5 comentarii

  1. damaigreu Răspunde

    Se ard mai repede decat becurile traditionale si se supraincalzesc. Ele consuma cativa wati dar nu stiu surplusul ala de caldura de unde vine

    • Glumetul Răspunde

      … Zise asta unul mai greu de cap, mare virusolog si cumparator de chinezării….

      • pentru @Glumetul habarnist Răspunde

        … zise asta unul care se pricepe de la covid la fotbal la toate și îi curge curent alternativ de 220 V și excat la 50 Hz în vene! Mai bine lasă-te păgubaș și nu mai posta atâtea că nimeni nu te crede.
        E prăpăd în multe zone unde au făcut iluminat public cu LED. Că cică consumă puțin! Dar nici lumină nu prea face. Sunt destule știri în acest sens. Sau și alea sunt fake după tine????

  2. MACI LACI Răspunde

    ESTE TOXIC ȘI PROVOACĂ CANCER!!!!

  3. antiretard Răspunde

    LACI,ramai la tv ul cu tub catodic,ca sa nu faci cancer…cand t-i se strica,cauta-ma ca am 2 in beci functionale!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.