Scumpiri record la mâncare în România! Explicația ministrului Agriculturii . Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a declarat la Digi24 că scumpirile record la alimente sunt o consecință a prețurilor la energie și la gaz. El a spus însă că în perioada următoare vor apărea legume din producția internă, iar prețul acestora se va diminua.
“Cifrele anunțate azi privind inflația sunt rezultatul a ce spuneam că se va întâmpla în urmă cu doi ani, când au început să crească prețurile la gaze și energie, era evident că vor lovi undeva.
Creșterea prețurilor la energie și gaz a creat bulgărele de zăpadă care s-a rostogolit. Să ne uităm cât era prețul materiilor prime anul trecut și cât e acum.
Toate au ridicat costul produselor finite și au înregistrat aceste majorări.
În bugetul Ministerului Agriculturii putem să prindem sumele necesare, că programele derulate să mențină nivelul de producție, pentru că dacă pe lângă acești factori externi care fac prețul produsului adăugăm și scăderea de producție a materiilor prime, presiunea va fi mai mare pe produsele finite. Programele sunt în implementare
Cartofii au fost una din bazele de plecare în analiza făcută când am elaborat bugetul pentru 2022, am alocat 15 milioane de lei pentru producătorii de cartofi, și pentru struguri de masă, zootehnie sau zona vegetală”, a spus ministrul.
Referindu-se la prețul cartofilor, el a spus că producția este suficientă pentru toată populația, dar că lipsesc depozitele pentru a-i păstra iarna și primăvara. În acest context, ministrul a precizat că au fost alocate 50 milioane de euro pentru înființarea de depozite pentru cartofi.
Chesnoiu a estimat că în perioada următoare pe piață vor apărea legume din producția internă și că în mediul rural familiile vor avea produse alimentare obținute în gospodărie, ceea ce ar putea duce la o scădere a prețurilor.
“Pachetul anunțat aseară vizează măsuri concrete de sprijin a populației, iar dacă vorbim de sectorul agricol sunt anumite intervenții structurale, strategice pentru intervenții în sectorul agroalimentar’, a spus ministrul.
Sursa: Digi24
Explicațiile țin de foame???
De ce nu controleaza ca alte state pretul la combustibili,de ce la noi salariul minim nu e cat cel francez belgian german . La noi compara preturile ci acele tari dar nu compara veniturile. La alte tari europene e sprijinita agricultura industria transporturile la noi sunt distruse constant. Noi am fost independenti energetic dar a trebuit sa ne distrugem si sitemul energetic ca sa fim subjugati . MULȚUMIM DE AJUTOR
Cel mai imbucurator lucru e ca sancțiunile u.e. împotriva rusiei ,care a atacat un stat suveran, ne distrug pe noi cei care ne vedem de treaba. Unde e acum tinta de inflatie de 3% la care tineau politicienii cu dintii.
Deficit bugetar și nu inflație. Măcar bănuiești care-i diferența?
Dar oricum de când cu pandemia se desenează la greu bancnote și așa-zisa economie de piață capitalistă e în moarte clinică. Iar de când cu vizita intempestivă de curtoazie a rușilor în Ucraina s-a cam prăbușit toată lumea, atât economic cât și politic.
important e sa ajutam ucraina…..ca noi o sa murim de foame , nu conteaza
dl ministru sa ne explice ceva ca eu nu inteleg :uleiul in 2021 s-a putut cumpara cu apr 5 ron/l,motorina cu apr 6 ron,painea cu 3,6-4,5 ron/kg ,etc si intreb in magazine se vinde cumva din recolta anului 2022?! nu cred ca preturile inca de pe acum sunt justificate ptr ca tot ce consumam inca am produs anul trecut, eventual costurile de depozitare au putut modifica putin preturile dar mi se pare inselatorie la adresa cetateanului, ca si reducerile accizelor ,masurile sociale sunt praf in ochi, ca si platitor de taxa deloc nu simt nici un fel de protectie din partea statului si cred ca nu sunt singur cu acest gust amar in gura!!!
De ce se scumpesc alimentele ? Nu a anunțat Adrian Cozma că se ieftinește benzina ?
Nu va panicati !!! Alo, se aude!
Statul Român are grija de noi. Mereu prioritar pentru guvernanti si parlamentari era poporul.
Ce ai fumat? E tare marfa!