Ultima actualizare: azi, 16:16
Locale

Copii ținuți în sclavie. Un fermier i-a închiriat de la părinți, bătut și forțat să muncească până la epuizare

Cinci copii, ținuți în sclavie. Un fermier i-a închiriat de la părinți, i-a înfometat, bătut și forțat să muncească până la epuizare, informează ebihoreanul. Cei cinci băieți din comuna bihoreană Roșiori au fost luaţi de la părinţi săraci lipiţi pământului de un individ care s-a jurat că le face un bine, însă a făcut tocmai pe dos. Aşa susţin procurorii, care l-au trimis în faţa instanţei, unde a şi fost condamnat, deocamdată printr-o sentinţă nedefinitivă, la închisoare cu executare.

Ionuţ Spătaru are o fermă de bovine cu peste 300 de animale în grajdurile fostului CAP din satul Hopârta, în nordul judeţului Alba. O afacere deloc uşoară, pentru care avea nevoie de forţă de muncă serioasă. Dar oamenii cereau bani, aşa că fermierul a găsit o altă soluţie: să lucreze cu copii, obicei pe lângă lege, dar încă practicat, mai ales în zonele rurale, scriu jurnaliștii de la ebihoreanul.

Potrivit sursei citate, în Bihor, Spătaru venea des pe la târgurile de animale. Aşa s-a cunoscut, în 2016, cu un crescător din satul Mihai Bravu, comuna Roşiori, şi aşa a aflat de familiile sărace care locuiesc la marginea localităţii, mereu în căutare de munci ocazionale, căci altele în zonă, pentru oameni fără carte şi vreo meserie, nu se prea găsesc.

Pentru ei, Spătaru a părut un salvator, mai ales că omul le-a zis că vrea să facă o faptă bună, că are de îndeplinit un canon dat de preotul său, deci ia câţiva băieţi ca să-i înveţe munca la fermă. Le-a făgăduit câte 700 lei pe lună, mâncare şi cazare, zicând că banii le vor fi trimişi acasă. Iar părinţii au acceptat.

În total, în 2016 şi 2017, Ionuţ Spătaru a reuşit să “recruteze” din Mihai Bravu cinci copii: un băieţel de 11 ani, doi de 12 ani, un altul de 13 şi pe unul, cel mai mare, de 14 ani.

Copiii au plecat sperând să le fie mai bine, dar au dat de mai rău. “Cazarea” lor era o cămăruţă ruptă din grajd, cu pământ pe jos. “Ne spălam într-un lighean sau la un furtun, afară, iar WC nu era, făceam prin curte. El ne aducea pateu, clisă şi parizer, d-astea. Apoi pleca. Stăteam şi 2-3 zile fără mâncare”. E doar o frântură din declaraţia unuia dintre băieţii care au descris amănunţit coşmarul trăit, redată atât în rechizitoriul procurorilor DIICOT, cât şi în hotărârea judecătorească de condamnare.

,,Dimineaţa la 8 duceam mâncare în grajd la animale, apă, băgam porumb la măcinat, adunam lucernă, fân, ne mai punea să şi spargem betoane, să ajutăm la constructori. Toate le făceam manual, eram tot timpul cu mâinile umflate. Pe la 12 aveam pauză, apoi o luam de la capăt. Scoteam gunoiul din grajd cu roaba, sute de drumuri pe zi, iar puneam mâncare la animale. De obicei, ne apuca şi miezul nopţii. Câteodată ne trezeam la 3 dimineaţa, când aducea tauri, să descărcăm”, a povestit un alt copil.

Calvarul băieţilor s-a încheiat abia în aprilie 2019, salvarea venind prin intermediul unui poliţist din zonă care, în timpul patrulărilor, i-a zărit muncind. Chemat să explice cine sunt, Spătaru i-a răspuns că e vorba de copii săraci, trimişi de o fundaţie în vacanţă. Cum era primăvară, iar vacanţa încă departe, poliţistul a intrat la bănuieli şi s-a întors după câteva săptămâni. Băieţii erau tot acolo, aşa că şi-a sesizat şefii, iar în caz a fost deschis un dosar penal şi ancheta au preluat-o procurorii DIICOT Alba.

În final, pe 31 martie a.c., după un proces derulat fără public, Ionuţ Spătaru a fost condamnat de Tribunalul Alba la 5 ani şi 6 luni de închisoare, mult sub maximumul prevăzut de lege, care este de 10 ani.

Articolul integral, pe ebihoreanul.ro.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.