Ultima actualizare: azi, 20:36
Locale

Schimbări importante în învățământ! Se renunță la mediile și tezele semestriale

Ministrul Educației anunță schimbări în învățământul preuniversitar: Se renunță la mediile semestriale și la obligativitatea susținerii tezelor semestriale, informează Biziday. Va fi necesară o singură medie generală la sfârșitul anului școlar.

“Structura anului școlar este deja cunoscută, a fost publicată deja în Monitorul Oficial. Modificarea esențială, deja agreată este că se renunță la mediile semestriale. Se renunță la obligativitatea susținerii tezelor semestriale. Va fi necesară o singură medie generală la sfârșitul anului școlar. S-a agreat că minimul de note este N+3, unde N este numărul de ore pe săptămâna. Altfel spus, pentru o disciplină care are două ore pe săptămână într-un întreg an școlar vor fi necesare cel puțin cinci note. A fost stabilită poziționarea vacanței mobile din luna februarie. Sunt 30 de județe care au decis că vacanța să fie în ultima săptămână, sunt 10 care au decis că vacanța să fie în a treia săptămână, iar două (București și Suceava) au decis că vacanța să fie in a două săptămână din februarie”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Alte declarații ale ministrului Educației:

  • Astăzi, 30 mai, începând cu ora 8:00, au fost administrate 15.000 de teste de matematică în cadrul programului de evaluare standardizată, pentru clasa a III-a, a V-a și a VI-a.
  • Propunem un program integrat național “Masă sănătoasă în școli“, pe o durată de 5 ani, începând cu anul acesta, în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, pentru reducerea abandonului școlar. Va avea o finanțare de un miliar de euro, va cupla surse de finanțare de la bugetul național cu fonduri nerambursabile.
  • Prima rundă a programului pentru reducerea abandonului școlar finanțat din PNRR a realizat selecția a 1415 școli pentru cheltuieli de hrană, sunt alocate 229 de milioane de lei pentru trei ani, pentru elevii de gimnaziu, care beneficiază de o masă caldă în școli. Urmează runda a doua, pentru care numărul estimat la 350 de mii de beneficiari, elevi de gimnaziu.
  • Alte programe similare se vor derula în perioada 2023-2027, cu fonduri europene și ale ministerului Agriculturii sau din bugetul național.
  • Doar pentru semestrul doi, Guvernul a alocat 14 milioane de euro pentru programul “Masă sănătoasă în școli”, în acest an. Se derulează în 134 de școli din 150 câte ar fi trebuit, pentru ca 16 școli nu au putut implementa programul.
  • La nivelul Guvernului s-a constituit un grup de lucru format din Ministerele Educației, Agriculturii, Sănătății, Finanțelor, Investițiilor și Proiectelor Europene, implicat în programul pentru reducerea abandonului școlar.

Sursa: Biziday

 

9 comentarii

  1. comentator Răspunde

    No acum să vedeți balamuc! Fiecare va face ce înțelege.

  2. ș[email protected] Răspunde

    Masa aceea în școli ar fi minunata. Dar pentru toți elevii. De asemenea, rechizite gratuite. Ghiozdane mai usoare! Se rup copiii ducând în spate kilograme. Programe reduse cu 50 %!
    In ceea ce priveste tezele, ce vrea să zică ministrul că se renunță la obligativitate? Adică vor fi la latitudinea scolii: unii dau, unii nu? Doamne, de ce nu ne uitam in ograda altora, să luăm modele care ni s-ar potrivi?

    • ... Răspunde

      În primul rând ar trebui desfințate inspectoratele școlare care bagă politicul vrând-nevrând (dar mai mult vrând) în actul educațional și autoritățiie locale să preia școlile. Ei trebuie să știe mult mai bine ce vor și de ce meseriași ori specialiști au nevoie le viitor. Masa caldă e cam greu de rezolvat dar noi nici nu începem să facem doar așa în dorul lelii și cu programe pilot care nici măcar nu sunt finanțate cum trebuie. De ce trebuie să reinventăm apa caldă când alții de decenii bune au realizat un sistem de învățământ cum trebuie? Asta ce avem la noi e din ce în ce mai rău și nici nu văd să se reformeze din interior! Programa școlară se face după ce pot preda cadrele și nu după ce nevoi au copiii. Apoi cu bacul luat se uită ca măgarul la poartă și nu știu pe ce cale să apuce! Nu pentru viață pregătim copiii????

      • X Răspunde

        Va tot mirati de ce. Pentru ca statu te vrea prost. Mai usor duci cu nasu o gloata de prosti decat niste oameni care gandesc. Cu cat mai prost cu atat mai bine.

        • ... Răspunde

          Știu asta prea bine. Un om inteligent și educat nu poate fi manevrat cu atâtat ușurință cum s-a făcut în ultima perioadă inclusiv la noi. Plus că omul educat mai și judecă și nu înghite pe nemestecate orice i se servește. Doar că pe termen lung cel care duce înainte societatea nu este gloata cenușie și proastă și ghici cine?

  3. ... Răspunde

    Și încă un lucru! Cei care se inflamează din cauza comentariului meu anterior să facă un exercițiu de imaginație! Adică să se gândească că să zicem peste 20 de ani ajung și ei la pensionare. Iar actualul tineret educat și crescut de ei trebuie să susțină o economie cu tot ce trebuie ca ei să-și poată primii pensiile pentru care au cotizat! Și ce o să mai înjure atunci că nimeni nu îi bagă în seamă!?!?🤔😱🥴🤮 Nu observați absurditatea situației??? Vă bateți singuri de viitorul vostru și de viitorul țării!

  4. Satmarean1 Răspunde

    Cand erau trei trimestre cu teze la materiile principale se stia si carte,apoi s- a trecut la ….doua semestre cu rezultate mediocre,acum se desfinteaza si semestrele. Rezultatele le prevad. Eu propun sa nici nu mai mearga la scoala ci doar sa le dea niste diplome la implinirea varstei de 14,18 sau 22 ani si sa fie toti cu studii superioare. Oricum aproape toti ….frecventeaza facultati si ies niste ,,genii” buni de mers la sparanghel, cu mici exceptii.Putine. In concluzie sistemul era bun pt Ro ,trebuiau actualizate materiile prin eliminarea multora din ele si introducerea altora de actualitate si sa se faca carte cu adevarat. Examene adevarate la facultati nu pe baza medii de bac si alte bazaconii.

  5. Beny Kira Răspunde

    Mergeti la școală, nu mai comentați.

    • ... Răspunde

      Măcar noi că tu ai mers mai mult pe lângă???🤔😱😱😲😲🥴😭
      Shepsul când se dă???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.