Ultima actualizare: azi, 14:26
Locale

FOTO. Centrală dezafectată din Satu Mare transformată în Muzeu. Investiție de 31 milioane lei

Centrala dezafectată de pe strada Fântânii din municipiul Satu Mare va fi transformată într-un muzeu modern. Scopul Muzeului industrializării forțate și al dezrădăcinării – Satu Mare, așa cum se va numi, este să colecteze, să digitalizeze și să arate generației tinere și turiștilor din Occident procesul de industrializare forțată din acea perioadă.

Proiectul, în valoare totală de în valoare totală de 31 milioane lei urmează să fie depus spre finanțare, urmând să fie finalizat în aproximativ 30 de luni.

Centrul muzeal va avea următoarele componente:

  1. Expoziție permanentă despre industrializare: un spațiu generos având decor și elemente autentice din acea perioadă, în care vizitatorii vor putea parcurge etapele și principalele subiecte ale perioadei comuniste, vizualizate printr-o combinație unică între echipamentele vechi și tehnica digitală. Expoziția permanentă va conține și o parte generală despre comunism, Revoluție și anii ‘90, pentru a crea un context mai larg pentru turiștii și vizitatorii din afara țării.
  2. Spațiu multifuncțional pentru expoziții tematice: un spațiu multifuncțional care va permite organizarea expozițiilor tematice și a altor tipuri de evenimente în incintă: bienală arhitecturală, conferințe și workshop-uri tematice. Expozițiile tematice vor cuprinde teme specifice din perioada comunistă și post-decembristă.
  3. Spații destinate comunității, cu scopul de a reda acest spațiu cetățenilor, în special tinerilor. În aceste spații, se vor organiza, prin implicarea comunității locale, activități educative, culturale și tematice în diverse domenii: artă, muzică, literatură și alte subiecte specifice.

Prin acest proiect, unic pe plan regional, se va realiza un spațiu multifuncțional care prin tematică și servicii expoziționale unice, va include municipiul Satu Mare în lanțul muzeelor tematice, iar comunitatea locală va beneficia de un spațiu comunitar inspiraţional, prin cunoașterea trecutului și folosirea acestui spațiu în viața cotidiană sătmăreană.

Detalii din cadrul proiectului

Se va crea un spațiu muzeal, alcătuit dintr-o incintă delimitată cu două ziduri spre vest – Bd. Transilvania și spre est – Str. Fântânii care delimitează terasa acoperită asigurând atât accesul la corpul muzeului de la nivelul solului spre Parter, cât și accesul direct de la cota digului la Etajul 1.

Corpul MUZEULUI are regimul de înălțime P+2E+M și are dimensiunile în plan  de 9,9 x 43,3 m. Incinta mai dispune de un accent pe verticală, un turn circular cu raza de 2,1 m  cu o înălțime de 36 m și un spațiu tehnic cu regim parter având dimensiunile în plan de 5,5 x 108 m.

Suprafața construită – desfășurată propusă este de aproximativ 565,87 mp.

Bugetul total al proiectului este de 31.955.543,12 lei fără TVA. Valoarea maximă eligibilă a proiectului este de 20.680.262,70 lei fără TVA. Municipiul Satu Mare se angajează să finanţeze toate cheltuielile neeligibile necesare implementării proiectului.

Sumele vor fi asigurate în Secţiunea de dezvoltare a bugetului local la Capitolul 67.02 “Cultură, recreere şi religie”, Titlul XII “Proiecte cu finanţare din sumele reprezentând asistenţa financiară nerambursabilă aferentă PNRR”, urmând a fi recuperate în baza cererilor de rambursare/plată întocmite de către Primăria Municipiului Satu Mare.

Proiectul de hotărâre va fi înaintat, în data de 30 iunie, Consiliului Local al Municipiului Satu Mare cu propunere de aprobare.

 

11 comentarii

  1. Nha Răspunde

    Si groapa de langa in ce va fi transformata ? Plateste cineva impozite pentru ea? Daca nu, dati-o lu tarr s-o umple cu molozuri!

    • El Brasil Răspunde

      În nomenclatorul intergalactic al obiectelor stelare probabil deja figurează ca și craterul Bodi.😱😲🥴🤯🤮

      • Troglo Răspunde

        31 000 000 de lei pentru o darapanatura. Mai ieftina e fabrica mondiala de cumparat si reintegrat in spatiu de birouri si expozitii.

        Ar trebui sa construim proiecte ce aduc resurse, nu expoziții care nu ne duc niciunde deocamdata..

        Eu as face din fabricile vechi si inactive spatii pentru expozitii, de la masini, la moda ,la tot felul de tehnologii, la utilaje agricole, si multe altele.

        In viziunea mea trebuie impins antreprenoriat si resurse pentru antreprenoriat, atrase firme si investitii care sa isi expuna produsele si chiar sa activeze in cadrul judetelor la nivel investitional daca au planuri de extindere.

        As vrea sa existe mai putina risipa si mai multe lucruri utile. Parerea mea este ca aceea darapanatura, si daca o strici si o refaci de la 0, nu are cum sa ne coste 30 000 000 de lei. Pai nu aveti idee ce s-ar face din banii aia. Eu nu inteleg cum aceste bugete se justifica, avand in vedere ca costurile nu au cum sa fie asa mari, de aia si neeligibilitatea de 11 000 000 de lei..

        Mai bine cumpara administratia locala fabrica de confectii mondiala si o reconverteste, decat sa arunce in neant pe un proiect foarte slab si deloc folositor. Cred ca fabrica de confectii e mult mai mare si mai impunatoare, si poate servi multor lucruri. Inclusiv ca si targ de turism balcanic sau alte activitati care pot aduce castiguri fondului local si care sa se materializeze in alte proiecte de viitor.

        Sper sa auda cineva din conducerea locala a mun. Satu Mare, pentru ca pare ca gandirea e orientata in directia gresita. Avem capacitatea de a face ceva cu cladiri care se degradeaza din centrul orasului, mai sunt fabrici care nu functioneaza abandonate, ele trebuie angrenate in economie si gasite solutii de ale pune in valoare si functiune economica cat mai eficienta pentru comunitatea si nevoile cetateniilor din Mun. SATU MARE.

        Nu cred ca e nimeni interesat sa vada inca un muzeu al comunismului, cand ar putea vedea lucruri moderne din acele fonduri.

  2. R.C. Răspunde

    Și acum arată tot ca un muzeu, investiți banii altundeva.

  3. Norick Răspunde

    ȘI ACUM TOT CA UN MUZEU ARATA…. E PLINĂ DE GUNOAIELE UDeMeReU lui!!!!

  4. carcotas Răspunde

    Bine c-am scapat de industrializarea fortata!!! Suntem usurati ca nu mai avem nimic decat un muzeu care va sta marturie lipsei noastre de idei.

  5. Jhon Răspunde

    Oare avem primar , viceprimar și consilieri în Satu Mare ?.. De la o poștă se vede că e spălătură sau cadou pentru viitoarele alegeri !!! Consilieri , faceți va prezenta în fața șefilor voștri . Știm că sunteți ahtiați după frecatul mentei , dar , tot noi va platim !

    • beobachter Răspunde

      @jhon, se vede de la o poștă gă e o investiție absolut inutilă. Investim ca să cheltuim dar nu realizăm nimica! Dovada? S-a făcut o sondare cine e amator de așa ceva? Adică vom mai avea un muzeu la care nu va merge chiar nimeni! Deci va trebui finanțat ca să fie la zero. Sunt curios dacă știi cum funcționează consiliul. Se pare că nu.

  6. Stefan Răspunde

    Ce fain era pe vremea lui Coica ,nu se face a nimic si nici cert úri nu erau

    • History Răspunde

      Nu era fain deloc dar asta e ceva inutil, bani aruncați și nu puțini. Îți dai seama că aici se vor băga bani de la buget numai să funcționeze? Și vorba aia ce industrializare forțată a fost la noi ca tocmai noi să facem așa ceva? Aș înțelege Baia Mare, Zalău, Copșa Mică, Galați, Călărași, Slatina dar noi???? Ceva muzeu cu navigația pe Dunăre nu facem? Dacă faci un muzeu într-o localitate atunci faci pe ceva temă foarte specifică. Nu o să viziteze nimeni că mai pe nimeni nu interesează. Va apărea la final că s-au investit bani în oraș dar ce plus valoare aduce, ce câștigăm? Că dispare punctul termic ăla dărăpănat și atât??? Acolo va trebui angajat (ce fain!!!) personal, portar, secretară, director și șefi de servicii, plătit curentul, încălzirea și restul și toate de la buget! De ce nu facem un muzeu al sării că doar de aici se descărca și se transporta spre Europa în evul mediu sarea de Transilvania! La greu era transportat pe Someș care e tocmai lângă amplasament, aici era depozitul regal! Că doar de aici se trage și Castrum Zotmar! Tocmai un primar ungur nu știe asta? Facem chestii inutile nefolosibile numai să cheltuim banii li să ne aflăm în treabă??? Care a dat sfatul ca să se facă asta acolo?

  7. Satmarean Răspunde

    Industrializarea a adus mii de locuri de munca, mii de salarii, a adus producție , toate înlocuite azi cu NIMIC!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.