PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Prețul carburanților, compensat. Iohannis: Până la urmă și 50 de bani sunt 50 de bani pe care nu îi dai

Președintele Klaus Iohannis a comentat măsura Guvernului de a compensa cu 50 de bani pe litru prețul combustibilului la pompă. “Până la urmă şi 50 de bani sunt 50 de bani pe care nu îi dai când alimentezi la pompă”, a declarat şeful statului.

,,Până la urmă şi 50 de bani sunt 50 de bani pe care nu îi dai când alimentezi la pompă şi cred că la cei care, spre exemplu, pentru transport de mărfuri, consumă cantităţi mari de carburant se simte la sfârşitul lunii şi la unii se simte chiar semnificativ. Deci aici stăm acum şi premierul m-a asigurat că această sumă poate fi să suportată de bugetul naţional, poate fi suportat din resurse pe care le va identifica Guvernul, mai exact Ministerul Finanţelor”, a spus Iohannis, potrivit Agerpres.

Preşedintele a declarat că reducerea accizelor la carburanţi nu se poate face şi nu este posibilă plafonarea directă sau subvenţionarea semnificativă a preţului.

„Reducerea accizelor este doar aşa, aparent, la îndemâna guvernelor, în realitate nu este, din cauza legislaţiei europene. Deci la accize e uşor de umblat dacă vrei să le creşti, dacă vrei să le scazi nu se prea poate sub un anumit nivel. Deci discuţia aici se opreşte foarte repede şi rămâne una doar de teorie matematică, ca să zic aşa.

Celelalte instrumente la dispoziţia Guvernului sunt sigur cele naţionale: să umble la TVA, la sprijin bugetar, la alte mecanisme. În situaţia în care şi la noi preţurile la pompă au crescut destul de mult, Guvernul pe bună dreptate a analizat chestiunea şi a ajuns la concluzia că trebuie să facă ceva, atât cât se poate”, a afirmat Ioahnnis.


CITEȘTE ȘI: