Creșterea vârstei de la 7 la 12 ani pentru acordarea concediului de îngrijire a copilului bolnav. Asta cere deputatul Radu Panait, care a depus deja un proiect de lege în Parlament, alături de colegul său, senatorul Alexandru Robert Zob.
Conform OUG nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, atunci când copiii sub 7 ani sunt bolnavi, părinții pot sta acasă cu el. Acest lucru e posibil până la vârsta de 7 ani, iar dacă cel mic are 8 ani, părinții sunt deja nevoiți să își ia ori concediu medical, ori să își piardă din zilele legale.
“Mulți părinți își sacrifică concediul de odihnă pentru a sta acasă cu copiii, acțiune care afectează mult productivitatea lor, iar în baza unor studii am aflat că nu este indicat să lăsăm copiii sub 12 ani singuri in casă pe perioade mai mari de 3 ore.
Reglementările pe care le aduc la acest proiect sunt de fapt o normalitate. Este normal ca un părinte să aibă dreptul de a-și îngriji copilul de 7 sau de 12 ani fără să fie nevoit să își ceară el concediu medical sau fără să fie nevoit să își ia din zilele legale de concediu. Copiii de azi sunt viitorul de mâine, de peste ani de zile. E momentul să deschidem ochii și să vedem care sunt provocările de care se lovesc familiile, în special cele monoparentale și să luăm măsuri care să îi ajute și să îi încurajeze: Sunt aici pentru a lua măsuri concrete, nu pentru politicianisme ieftine. Părinții trebuie să știe că nu sunt singuri”, a declarat deputatul Radu Panait.
Măsura propusă de USR elimină o dublă discriminare instituită de legislația în vigoare: pe de o parte, discriminarea între părinții asigurați în sistemul de asigurări sociale de sănătate pe criteriul vârstei copiilor lor, pe de altă parte discriminarea copiilor bolnavi cu vârsta de peste 7 ani.