Ultima actualizare: azi, 11:21
Naţionale

Senatorii și-au votat salarii mai mari: „Un ministru din UE câștigă 15.000 euro, în România 2.500”

Senatul a adoptat, miercuri, majorarea indemnizațiilor demnitarilor și creșterea sporurilor cu 25% pentru funcționarii publici implicați în procesul legislativ, informează Digi24. Printre indemnizațiile care ar putea fi majorate se numără cele ale parlamentarilor, miniștrilor, primarilor sau președinților de consiliile județene sau locale.

Decizia luată de Senat, care este prima cameră sesizată, a fost votată chiar în ziua în care judecătorii CCR au decis că majorările salariale din sistemul public care urmau să se aplice demnitarilor sunt neconstituționale.

Senatul a adoptat majorările cu 91 de voturi „pentru” (PSD, PNL, UDMR și parlamentari de la AUR) și 22 „împotrivă” (USR). Parlamentarii au modificat ordonanța în care erau exceptați demnitarii și aleșii locali, introducând un amendament prin care majorează indmenizațiile acestora. Amendamentul a fost propus de UDMR. Acesta prevede majorarea indemnizațiilor pentru cei care ocupă funcții de demnitate publică de la 1 noiembrie 2022 și majorarea cu 25% a salariilor şi sporurilor personalului de specialitate implicat în procesul legislativ din cadrul Secretariatului General al Guvernului, Parlamentului, Consiliului Legislativ şi Administraţiei Prezidenţiale.

Întrebat despre posibila majorare a salariilor, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a declarat după ședința de guvern de miercuri că în Uniunea Europeană un ministru câștigă 15.000 de euro, în timp ce în România indemnizația acestuia este de 2.500 de euro.

Senatul este primă Cameră sesizată, iar votul final va fi dat de Camera Deputaţilor.

Sursa: Digi24

13 comentarii

  1. c-block Răspunde

    Mi se pare și logic! Apoi dacă nici dracu nu o să mai voteze să țineți minte faza asta, bine? Că la pensii nu aveți bani dar de prostiare tot vă țineți???? Vă doresc să apucați pensia și să “savurați” pe propria piele cum își bat joc decidenții de voi!
    Că ce se uită e că pensia este un drept pentru care s-a muncit deci nu e ajutor social! Mă rog, în marea majoritate a cazurilor. Deci ce faceți într-o țară normală se cheamă jonglerie/escrocherie financiară. Vă doresc să vă înecați în banii voștri. Toți cei care ați votat această mizerie. Și mai vorbiți de solidaritate socială????

    • Ion ion Răspunde

      La câți impostori exista si in urbea noastră, oficialități cu studii cumpărate….sau ofițeri de politie fără facultate …
      Și noi le plătim pensii speciale sau de serviciu ..
      Plus știrea de azi …
      Ma ia groaza în ce țară trăim
      Vai de capu nostru …

      • c-block Răspunde

        @ion ion, și nici povestea că sunt din ce mai mulți pensionari nu ține. Pe vreme de pandemie s-a reușit primenirea lor așa că după mulți ani în momentul de față avem mai puțin pensionari (parcă cu 21000) față de anul precedent. Adevărul e că nu vor să majoreze. În schimb continuă la greu și pe față fidelizarea prin diverse avantaje a armatei bugetare. Mai e puțin și tot sistemul face implozie și asta nu neapărat din cauza pensionarilor ci mai degrabă din celelalte aspecte ale sistemului bugetar, adică sporuri peste sporuri și măriri peste măriri plus angajări cu nemiluita. În acest moment avem un sistem bugetar care se autojustifică prin diverse hârtii dar care ar putea foarte ușor elimina chiar complet! Consider ca o asistentă dacă are 6000 RON salar pe lună în situația dată din țară este plătită destul de decent. Subliniez o asistentă. Pe lângă acest salar asistenta mai are și alte venituri și nu neapărat la șpagă și la plic mă gândesc. De doctori nici nu vorbesc că trec de suta de milion lei vechi lejer și asta oficial. De restul nici nu mai discut acum.

  2. The Economist Răspunde

    Da aia : politicienii romani castiga de zeci de ori atâta, ce nu zic?

  3. Gica Barosanu Răspunde

    Astia ar trebui sa munceasca ( nici nu muncesc) pe salar minim, salar mai mare le as da dupa performanta : creste pibul, nivelul de trai, scapam de datorii, si statul face afaceri profitabile, bani, dar nu prin jecmanirea oamenilor muncitori!

  4. Techno Răspunde

    Ăstia de la noi nu stiu : o tara este bogata daca si oamenii din ea, sunt bogati ( cat mai multi). Ei cred ca numai ei trebuie sa fie bogati. Deocamdata numarul saracilor creste vertiginos. La primavara vor fi de 2 x mai multi.

  5. Danaila Răspunde

    Da foarte bine au facut. Ca suntem un popor de imbecili si tot acceptam orice. Sa ne ia si casele si banii, si tot. Poate asa o sa punem si noi piciorul in prag. Desi ma indoiesc.

  6. JimC. Răspunde

    Eu cred ca Romania e un fel de Truman Show, cineva se uita la noi si rade si cu curu iar poporul niste figuranti dintr-o scena.

  7. Dani Răspunde

    Alo PSDu ! Cat este Salariu minim in Comunitatea Europeana? Asta nu sti-ti? Sa mariti amaratele de pensi sta-ti cu lunile sa analizati daca aveti din ce mari ,acum ati analizat ? Rusine,sper sa va taxeze alegatorii! M..e PSD/PNL/UDMRsi AUR!

  8. De aici înțelege fiecare ce vrea Răspunde

    De ce nu se menționează exemplul Suediei unde deputăția este onorifică și nu este remunerată? Din această cauză parlamentul Suediei este plin de gospodine. Sau scoatem în evidență numai aspectele care ne convin și ne susțin interesele lor? Deputații și senatorii brusc au uitat în ce țară trăiesc? Că parcă din 117 de votanți peste 90 au votat amendamentul și doar 4 au avut bunul simț să se abțină!!!!!😱😭🤮😤
    Să țineți minte acest episod când mergeți la vot data viitoare! Dacă mai mergeți….

  9. peda gogu Răspunde

    Sa faca comparatie si cu pensia si salariul minim , si sa rezolve prin vot intr- o seara !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.