Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Satu Mare vă recomandă să aveţi grijă cui deschideţ iuşa pe perioada sărbătorilor de iarnă, mai ales că în această perioadă tindem să uităm de toate relele din timpul anului. Însă, de această atitudine pozitivă, de buna credinţă a dumneavoastră pot profita şi hoţii care, “deghizaţi” în colindători, pot pleca din casele dumneavoastră cu ceva mai mult decât covrigi şi mere.
Dacă totuşi doriţi să fiţi colindaţi, acest lucru se poate realiza şi în uşa casei sau a apartamentului. Odată ce persoane necunoscute au intrat în casă, chiar în calitate de colindător, puteţi deveni victima unui furt.
Pe lângă infracţiunile de furt din locuinţe, hoţii pot sustrage şi bunuri lăsate pe casa scării. Din acest motiv, vă recomandăm să nu deschideţi uşa de la intrarea în bloc, oricui. De multe ori, infractorii se dau drept lucrători la diferite societăți care oferă servicii(societatea de energie electrică, gaz, etc.) pentru a putea intra pe casa scării.
Copiii sunt sfătuiți să nu deschidă uşa nimănui, în lipsa părinţilor, pentru a nu trăda faptul că sunt singuri în casă.
Daca nu vă petreceţi sărbătorile de iarnă acasă e indicat să nu spuneţi prea multor persoane că sunteţi plecat. O altă soluţie ar fi să lăsaţi locuinţa în grija unui vecin de încredere pe toată perioada absenţei dumneavoastră.
Din perspectiva potenţialei victime, furturile din locuinţe pot fi prevenite prin:
- asigurarea locuinţelor cu elemente de securitate, astfel, în mediul urban este de luat în calcul, în principal, utilizarea mijloacelor tehnice şi de siguranţă modernă (montarea unor interfoane şi utilizarea corectă a acestora, montarea sistemelor de alarmă în locuinţe, asigurarea locuinţelor cu sisteme de închidere greu penetrabile etc.).
În mediul rural, cetăţenii sunt sfătuiţi să adopte măsurile minime de autoprotecţie (aplicarea unor sisteme de închidere a locuinţelor şi anexelor gospodăreşti, construirea unui gard împrejmuitor pe tot perimetrul proprietăţii, montarea de gratii/grilaje la ferestrele camerelor poziţionate spre stradă etc.);
- eliminarea sau limitarea oportunităţilor de comitere a faptelor datorate neglijenţei sau naivităţii proprietarilor (ex: schimbarea sistemelor de asigurare imediat după ce cheile au fost pierdute sau furate, manifestarea unui comportament discret în ceea ce priveşte nivelul personal de bunăstare etc.)
- manifestarea de atenţie şi precauţiefaţă de persoanele străine pe care le primesc în gospodărie;
- dezvoltarea unor relaţii de bună vecinătate (supravegherea reciprocă a locuinţelor de către vecini în lipsa proprietarilor, semnalarea persoanelor străine depistate în proximitatea locuinţelor etc.);
- schimbarea obiceiurilor “tradiţionale” de a păstra sume mari de bani în interiorul locuinţei.
Nu uitaţi, acordaţi atenţie maximă persoanelor care vă sună la uşă şi mai ales celor pe care le invitaţi în casă!
Sursa: IPJ Satu Mare