PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Locatari revoltați. Porci tranșați la un magazin de la parter, în Satu Mare: ”E un zgomot infernal!”

Porci aduși cu duba și tranșați la magazin. Sătmărenii sunt revoltați: ,,Se produc zgomote puternice, e infernal”, spun oamenii. Magazinul este situat la parterul unui bloc, iar locatarii se plâng de faptul că zgomotele nu încetează, iar activitatea se desfășoare inclusiv pe timpul nopții.

Oamenii spun că au depus nenumărate petiții, au sesizat inclusiv Direcția de Sănătate Publică, însă activitatea se desfășoară în continuare.

Ce spun oamenii:

,,La parterul blocului amplasat în municipiul Satu Mare, pe aleea Universului, funcționează un magazin unde se comercializează carne și produse din carne. Materia primă este adusă sub forma de carcase de porc si vită care sunt procesate (tranșate) atât manual cât și mecanic pe parcursul întregii zile.

Prin activitatea de procesare se produc zgomote puternice care deranjează toți locatarii din cele 16 apartamente ale blocului, cu atât mai mult că spațiul nu este izolat fonic. Totodată este amenajată și o cameră frigorifică care funcționează prin intermediul a trei compresoare care introduc aerul rece și care sunt amplasate la circa 15-20 cm de peretele exterior al blocului și care, în timpul funcționării, produc un zgomot infernal care deranjează locatarii, în special pe timp de noapte.

Pentru a rezolva situația am depus petiții semnate de locatarii blocului la: Primăria Municipiului Satu Mare- Serviciul Comercial, Autorizări Activități Economice si la Direcția de Sănătate Publică Satu Mare. Prin adresa nr. 12489 din 24.11.2022 D.S.P. ne comunică faptul că a dispus sistarea activității de producție începând cu data de 23.11.2022, dar activitatea se desfășoară în continuare, chiar mai intens, fără a-i interesa pe patroni-administratori de faptul că prin activitatea desfășurată deranjează fizic și psihic toți locatarii semnatari ai petiției, cu atât mai mult că activitatea se desfășoară fără autorizație de funcționare emisă de autoritățile competente.

Ca urmare a celor relatate, ne punem și vă punem întrebarea: Care instituție a statului poate și trebuie să dispună respectarea legislației în vigoare, respectiv Ordinul Ministerului Sănătății nr. 119/2014 care la anexa ,,Norme” prevede că unitățile de producție, comerț, etc, se amplasează la minimum 15 metri de ferestrele locuințelor și luarea tuturor măsurilor care să ducă la eliminarea disconfortului sonor produs prin activitatea de procesare desfășurată”.