Ultima actualizare: ieri, 22:22

Locale

Locatari revoltați. Porci tranșați la un magazin de la parter, în Satu Mare: ”E un zgomot infernal!”

Porci aduși cu duba și tranșați la magazin. Sătmărenii sunt revoltați: ,,Se produc zgomote puternice, e infernal”, spun oamenii. Magazinul este situat la parterul unui bloc, iar locatarii se plâng de faptul că zgomotele nu încetează, iar activitatea se desfășoare inclusiv pe timpul nopții.

Oamenii spun că au depus nenumărate petiții, au sesizat inclusiv Direcția de Sănătate Publică, însă activitatea se desfășoară în continuare.

Ce spun oamenii:

,,La parterul blocului amplasat în municipiul Satu Mare, pe aleea Universului, funcționează un magazin unde se comercializează carne și produse din carne. Materia primă este adusă sub forma de carcase de porc si vită care sunt procesate (tranșate) atât manual cât și mecanic pe parcursul întregii zile.

Prin activitatea de procesare se produc zgomote puternice care deranjează toți locatarii din cele 16 apartamente ale blocului, cu atât mai mult că spațiul nu este izolat fonic. Totodată este amenajată și o cameră frigorifică care funcționează prin intermediul a trei compresoare care introduc aerul rece și care sunt amplasate la circa 15-20 cm de peretele exterior al blocului și care, în timpul funcționării, produc un zgomot infernal care deranjează locatarii, în special pe timp de noapte.

Pentru a rezolva situația am depus petiții semnate de locatarii blocului la: Primăria Municipiului Satu Mare- Serviciul Comercial, Autorizări Activități Economice si la Direcția de Sănătate Publică Satu Mare. Prin adresa nr. 12489 din 24.11.2022 D.S.P. ne comunică faptul că a dispus sistarea activității de producție începând cu data de 23.11.2022, dar activitatea se desfășoară în continuare, chiar mai intens, fără a-i interesa pe patroni-administratori de faptul că prin activitatea desfășurată deranjează fizic și psihic toți locatarii semnatari ai petiției, cu atât mai mult că activitatea se desfășoară fără autorizație de funcționare emisă de autoritățile competente.

Ca urmare a celor relatate, ne punem și vă punem întrebarea: Care instituție a statului poate și trebuie să dispună respectarea legislației în vigoare, respectiv Ordinul Ministerului Sănătății nr. 119/2014 care la anexa ,,Norme” prevede că unitățile de producție, comerț, etc, se amplasează la minimum 15 metri de ferestrele locuințelor și luarea tuturor măsurilor care să ducă la eliminarea disconfortului sonor produs prin activitatea de procesare desfășurată”.

16 comentarii

  1. un cunoscător Răspunde

    Cred că toată lumea își dă seama de unde pornește totul. Atâta vreme cât prin construcție blocul a fost conceput cu astfel de spații comerciale la parter. Că nu de azi de ieri a crescut carmangeria acolo. Săî fie gol sau să se mute acolo niște homeless? Șanse de reușită sunt zero. Doar scandal gratuit și neplăceri. Tipic românesc, adică să moară capra vecinului.
    PS. Acum 20 de ani era scandal mare cu stația OMW care se vroia la Burdea. Ulterior am aflat că locuitorii au fost ațâțați de unele persoane “binevoitoare” că OMW “sigur” are bani și trebuie storși. Gen termopane la fiecare garsonieră, zugrăvit poate chiar și izolat blocurile alea două nr. 16 și 17. În paranteză am înțeles că același scenariu s-a derulat și la Constanța tot cu o stație de-al lor. Acum e mai bine că e pustiu zona și e mocirlă veci? Că nici primăria și nici presupușii proprietari apăruți din neant nu au bani să întrețină zonă. Ce ziceți?

    • Mihaela Răspunde

      Sigur. Carmangerie a fost si inainte, Ave Impex. Dar una e sa ai comert cu carne si alta e sa ai abator ilegal. Ca de aia i-a inchis DSP! Atentie! Ca e o mare diferenta! Iar faptul ca te inchide instutii ale statului dar tu cu tupeu functionezi in continuare, ridica intrebarea “oare ce pila politica are subsemnatul?”

      • un cunoscător Răspunde

        @Mihaela, tind să cred că viața ta nu ai văzut un abator. Acolo e o carmangerie care tranșează carcase. La abator e altă mâncare de pește. Asomare, guiț-guiț, descărcare animale, evacuare bălegar, igienizare obligatorie mijloace de transport animale, sânge, organe animale, mațe și conținut intestinal. Să continui sau deja dai la rațe?
        În altă ordine de idei și organele statului trebuie să mănânce. Ca să nu mai spun că cei care au această activitate au sub contract medici veterinari obligatoriu. Deci dacă nu cunoaște pe cel acre vine în control măcar știe pe cineva care cunoaște pe respectivul. Sincer nu are sens această tevatură. Primăria nu are ce face pentru că blocul astfel a fost construit cu spații comerciale la parter. Probabil careva mai c@i@s din bloc s-a supărat pe patron și a zis că ia să vedem cine are pile mai mari. Are sens???? Că rezultat cum se dorește sigur nu o să căpătați că nu are cum. Maximum carmangeria va fi obligată să mai cheltuie niște bani acolo cu titlu de investiție. În Soarelui era o brutărie acum vreo 20-25 de ani. Tot era reclamat. Nu a plecat decât când a dat faliment.

  2. xpert86 Răspunde

    In loc sa fie multumiti ca au magazinul de desfacere a produselor din carne sub ei, locatarii fac figuri!!! Probabil locatarii vor discount la achizitiile lor de produse fata de ceilalti clienti!!🤣🤣🤣Cred ca asa s-ar rezolva simplu treaba!!!!😉😉😉😜😜😜😂😂😂

    • Mihaela Răspunde

      Serios? Cum ar fi sa ajunga parintii tai la urgenta din cauza bolilor cronice care li se acutizeaza din cauza zgomotului produs de un abator in miez de noapte? Ti-ai dori asta? De ce crezi ca a inchis DSP locatia? Ca doar comercializau carne? Inainte a fost Ave Impex acolo, si nu era nicio problema. Dar sa taie cu barda si cu ferastraul la 3 noaptea, asta e culmea, nu crezi? Si la cum aduc carnea te asigur ca niciunul nu cumpara de acolo! E insalubru total! Oare ti-ai pus intrebarea unde se arunca oasele, daca ei au adevarat abator acolo? Dar oamenii care o taie, unde se spala, unde se schimba de haine?

  3. Alin Răspunde

    Și construcția este ilegală mă refer la spațiul di exteriorul blocului care este pe domeniul public

  4. Vlad Tepes Răspunde

    Cred ca indivizii au o activitate infractionala mult mult mult mai vasta, care pana la urma este atac la siguranta publica…
    Vezi:
    – Legea 50-Legea autorizarii lucrarilor de constructii-demolarea peretilor interiori fara expertiza tehnica, avize…..autorizatie de construire;
    – Ordinul ministrului sănătății nr. 1030/2009, cu modificările și completările ulterioare;
    – Regulamentul pentru autorizarea și funcționarea unităților comerciale, prin adoptarea H.C.L Satu Mare nr. 345/23.12.2021;
    – Legea 407/2006 -Legea vanatorii si a protectiei fondului cinegetic-privind conditiile de comercializare si achizitie de carne de vanat
    – Transportul carcaselor de animale de catre persoane fara carnete de sanatate, cu tigara-n gura si cu ,,tusa” la purtator;
    – Lipsa unei statii de preepurare a apelor uzate provenite din abatoare, vara fiind un miros insuportabil;
    Oare este de competenta Corpului de Control al Prefectului, sau trebuie Corp de la Bucuresti ca sa rezolve aceasta ,,minora” problema

    • un cunoscător Răspunde

      Iar ai sărit schema de medicație? Omul vinde carcasă de porc import gata tranșat jumătăți. De unde crezi tu că mai există porc românesc după atâtea depopulări de ferme (și pentru că de la privat nu prea se cumpără că nu e standard ca mărime) iar aia cu fondul cinegetic a fost cumva ceva banc? Sau știi tu că are și salam de căprior ori mistreș pe acolo? Iar aia cu stația de epurare nu te supăra e cireașa de pe tort. Chiar dacă ar avea intența să amplasaeze așa ceva în primul rând unde???? Tu știi că apa aia uzată trebuie aerată iar aeratoarele fac infinit mai mare zgomot decât barda ori descărcatul noaptea? Și mai ales că și merg non-stop?
      În încheiere doar atât că te-aș invita să mergi în sudistan să vezi cum se comercializează carnea pe acolo, inclusiv în capitală. Asta pentru ce vezi acolo e parfum. Dar poți chema și inspectori de la București dacă vrei. Și ei trebuie să mănânce. Mă înțelegi?

      • Mihaela Răspunde

        Atotstiutorule cunoscator,
        Eu cred ca ai scapat matale de la sanatoriu, ca doar unul fara simtul realitatii poate afirma ca daca in sud se intampla asta aici de ce nu s-ar intampla. Uite de asta merge tara asta asa! Datorita unor indivizi ca tine!
        Esti sigur ca e marfa din import? Esti sigur ca in anumite perioade din an nu are si salam de vanat?
        Spatiul comercial e una, transarea si procesarea e alta! Peste drum, pe aceeasi alee, este o alta macelarie de ani de zile. Marfa vine gata transata si pusa in galantar spre vanzare. Inaine, cand a fost Ave Impex, a fost la fel. Niciodata nu a existat zgomot produs de transare!
        Cum iti explici faptul ca inclusiv patronul, la rugamintile locatarilor, a recunoscut ca intr-adevar nu are locatie ptr ceea ce face, dar promite ca e temporar, ca o fi, ca o pati!
        Oamenii de acolo, majoritatea sunt locatari de cand a fost construit blocul, mereu au fost societati acolo si nu era nicio problema. Cu totii s-au bucurat ca au avut in proximitate magazine. Dar ceea ce se intampla de luni de zile e un abuz! Toate acele echipamente de racire montate pe peretele blocului, care racesc carcasele, fac un zgomot si vibratie care se propaga prin grinzile de beton a 3 scari! 3 scari! 48 de apartamente! Peste 100 de cetateni! Si totul din ora in ora!
        Normativul e clar in privinta asta, acestea trebuie amplastae la 15 m de orice perete de locuinte! Tocmai din cauza vibratiilor si zgomotului care se propaga! Iar individul stie prea bine, ca i s-a pus in brate acest document si a fost rugat cu frumosul sa faca ceva! Dar nimic, ca tupeul avarului aciuat politic e mare!
        Dar se va merge mai departe! Nu se vor opri oamenii aia pana cand patronul va intra in legalitate! Ca asa e normal!
        De ce sa ajunga batranii pe la urgenta, de ce sa fie privati de liniste oamenii in propriile apartamente?
        Asa ca, vezi-ti de treburile matale ca nu cunosti situatia. Iar daca o cunosti, ti-ai luat plocoanele ca sa ai tupeul sa comentezi asa ceva!
        Vedea-te-as traind sub

  5. H&R Răspunde

    @un cunoscător
    Poate fi reclamat si de concurenta 😉

    • un cunoscător Răspunde

      Mda, și asta e o variantă. Dar atâta vreme cât clădirea așa a fost concepută nu văd șanse. Când au achiziționat apartamentul nu au văzut? De aia are și alt preț. Unii duc la nivel de artă reclamațiile. Știu despre unii că sunt “dați în consemn” pe la unele instituții.

  6. un cunoscător Răspunde

    Auzi tu @Mihaela. Cam asta este adevărul. Nu vrei tu să știi ce e dincolo de Carpați! La noi e parfum față de ce se petrece acolo în acest domeniu. În rest când eu eram în pagubă vizavi de autorități și eram revoltat că ceilalți nu se solidareazează și nu mă ajută tot eu am fost cel apostrofat că trebuie să mă sacrific pentru binele celorlalți. Și în cazul meu era să mi se dărâme inclusiv casa în care stau absolut legal. Deci nu-mi dai tu lecții, bine! Sau să-ți spun @Gheorghe mai bine? Sau Vlad Tepes? Ce zici puiucule? În rest tot ce am scris anterior stau în picioare în continuare. Nu spun că îmi convine. Că văd că asta ai înțeles. Ia un Rudotel că nu cu scandal și comentarii rezolvi. Patronul brutăriei din Soarelui a ținut tot așa vreo 10-15 ani din reclamații în reclamații. Și acolo nici măcar nu erau spații de alimentație publică sau nici măcar alimentară la parter anterior. Dar tot nu a plecat până nu a dat faliment.😱😢

  7. un cunoscător Răspunde

    Și @Mihaela, fără să vreau să te supăr ți-aș face încă o recomandare/sugestie. Dacă tu supărat/-ă ce ești că vrei să intri în polemică cu mine sau cu altul și stai să concepi ditamai postarea asta cât un roman foileton la 4.32 noaptea nu crezi totuși că ar fi cazul să reiei vizitele la medicul tău curant de psihiatrie??? Întreb și eu așa.😱😵😢🤢

  8. H&R Răspunde

    @un cunoscător
    Cum scria @Mihaela: “Peste drum, pe aceeasi alee, este o alta macelarie de ani de zile.”
    Vezi de unde suflă vântul? De acolo o fi venit reclamația. 99.999%.
    Asta e România.

    • un cunoscător Răspunde

      @H&R, probabil. Eu numai de aia am scris că unii parcă au trecut la faza aberații. Se vede clar că e vorba de a pune într-o situație imposibilă pe cel în cauză. Nu că ăla ar fi înger că sigur nu este dar nici așa nu poți discuta cu cineva și asculta doleanțele omului că îți țipă în ureche permanent. Repet, nu vreau să caut scuze carmangeriei dar unele afirmații erau deplasate deja din partea reclamagiilor.
      În paranteză am vechime în gestionarea a astfel de reclamații gen ai șapcă-nu ai șapcă.
      Dacă vor să rezolve situația trebuie stat jos și discutat. Că așa veci nu se termină și nici nu se rezolvă. Că spațiile comerciale rămân că nu au unde să plece și dacă carmangeria se închide în timp va veni altul cu alt profil și alte probleme pe măsură.

  9. H&R Răspunde

    Carmangeria aia are și nume? Și cealaltă? La prima începe numele cu B iar la a doua cu E?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.