Ultima actualizare: azi, 17:25

Locale

Nou medic la Clinica Korall. Dr. Florica Tomesc, specialist endocrinolog

Un nou medic, din Cluj, a început să profeseze la Clinica Korall din Satu Mare. Este vorba despre dr. Florica Tomesc, care este medic cu dubla specializare, endocrinologie si diabet zaharat, nutritie si boli metabolice. Acest gen de patologii sunt în creştere iar unii sătmăreni au fost nevoiţi să se deplaseze în alte judeţe pentru un consult de specialitate. De acum totul este mai aproape, mai la îndemână, şi anume în municipiul Satu Mare.

Dr. Florica Tomesc s-a specializat ca medic endocrinolog iar după un schimb de experienţă a decis să facă şi a 2-a specialitate, deoarece aceste domenii sunt interconectate. Astfel, diagnosticul poate fi pus cunoscând şi analizând mai mulţi factori, lucru care duce la recomandarea unui tratament mai exact.

Când se adresează oamenii medicului endocrinolog?

Sistemul endocrin uman este alcătuit din glande endocrine care produc hormoni. Aceştia, odată secretaţi intră în circulaţia sanguină şi sunt transportaţi către organe şi ţesuturi în toate zonele corpului. Astfel hormonii reglează metabolismul, respiraţia, creşterea şi reproducerea. Dezechilibrele hormonale sunt la baza a numeroase afecţiuni iar datorită afectării sistemice simptomele sunt nespecifice, generale cum ar fi:

– creşterea sau scăderea bruscă în greutate;

– tulburări ale ciclului menstrual (ex. absenta acestuia);

– modificări de tranzit intestinal (tranzit încetinit sau accelerat);

– tulburări psihice (anxietate, iritabilitate);

– tulburări de dinamica sexuala (disfuncţia erectilă);

– insomnii;

– manifestări dermatologice (acnee recent şi brusc instalată, vergeturi, piele uscată,

căderea excesivă a părului, apariţia de fire de păr la femeie în zone specifice sexului masculin cum sunt buza superioara, bărbie)

-manifestări cardiologice: bătăi rapide (tahicardie) sau neregulate (aritmie) ale inimii, hipertensiune arterială apărută la o persoană tânără;

-tulburări de creştere (copii care au o viteză de creştere inferioară copiilor de aceeaşi vârstă şi sex sau o viteză de creştere exagerată).

Astfel oricare dintre motivele enumerate pot determina adresarea către specialist. În practica curentă am observat că cel mai frecvent pacienţii se adresează medicului endocrinolog fie pentru investigarea unei creşteri în greutate care nu răspunde la terapia nutriţională fie pentru senzaţia de nod în gât. Glanda tiroidă este localizată la baza gâtului iar o senzaţie de disconfort la acest nivel îi îndeamnă să caute ajutorului unui specialist. Tulburările ciclului menstrual reprezintă de asemenea o cauză frecventă.

Legături între probleme tiroidiene şi greutate?

Da şi nu. O hiperfuncţie tiroidiană va duce la o scădere în greutate în ciuda unui aport caloric crescut iar o funcţie tiroidiană mai leneşă va reduce metabolismul favorizând creşterea în greutate. De cele mai multe ori însă creşterea în greutate nu este explicată doar prin dezechilibrul hormonal ci este cauzată de un cumul de factori, dieta dezechilibrată şi lipsa activităţii fizice fiind cei mai importanţi.

Ultimii ani au dus la o creştere a incidentei obezităţii, inclusiv în rândul copiilor antrenând după sine şi o creştere a incidentei diabetului zaharat. Grăsimea în exces, mai ales cea depusă la nivel abdominal cauzează ceea ce numim ‘insulinorezistenţă’ aceasta fiind una din modificările fiziopatologice din diabetul zaharat de tip 2.

La cabinetul de la Clinica Korall, dr. Florica Tomesc poate efectua consult de specialitate ce include anamneza şi un examen obiectiv minuţios iar dacă este cazul examinarea clinică poate fi completata prin ecografie tiroidiană. Coroborând aceste date cu rezultatele analizelor de laborator se poate astfel stabili un diagnostic complet iar pacientul să beneficieze de cel mai bun tratament.

Pentru programări și mai multe informații vă rugăm să sunați la recepția clinicii, tel: 0361-412037/0361-800820.