Ultima actualizare: ieri, 19:05
Locale

Când trebuie să ne prezentăm la ORL. Interviu cu dr. Revesz Attila, de la Clinica Korall

Ce înseamnă ORL (Otorinolaringologia), care sunt cele mai frecvente boli, când să te prezinți la medicul ORL-ist, de ce se răcesc copiii când intră în colectivitate, sunt bune sau nu antibioticele?! Medicul ORL-ist Attila Revesz, din cadrul Clinicii Korall Satu Mare, a răspuns acestor întrebări în cadrul unui interviu pentru PortalSM.

ORL-ul (Otorinolaringologie) este specialitatea „triunghiului”: nas, gât, urechi. Medicii ORL sunt mereu în colaborare cu medicii pediatrii, alergologii, neurologii și medicii de familie, dar și cu alți medici. Medicii de familie, de altfel, fiind primii care îndrumă pacientul către ORL.

„Ne ocupăm de patologie vastă, având urechile nasul, gâtul, inclusiv laringele, deci până acolo ține de specialitatea noastră. În cazul anumitor specialități medicale există specializare separat pentru adulți, separat pentru copii. La noi nu există acest lucru. Un ORL-ist consultă începând de la vârsta de o zi și terminând cu vârsta de 100 de ani”, a spus Dr. Revesz Attila. 

Când este necesar să te prezinți la medicul ORL-ist

Patologia este vastă, începând de la banalități, precum dopul de ceară, și  terminând cu tumori. Potrivit dr. Revesz, indiferent că ești copil, adult trebuie să te prezinți la medicul ORL-ist atunci când simți o jenă, mai exact:

  • la ureche: durere, senzația de înfundare, sunet, țiuit, amețeli

  • nasul: nas înfundat, hemoragie, miros neplăcut, lipsa mirosului, secreții și diverse dureri în zona capului

  • gâtul: de la senzația de gură uscată până la durere, dificultăți de a înghiții

  • laringele: primele simptome sunt schimbarea vocii, dificultatea de înghițire

Cele mai frecvente simptome și boli

Există o serie de simptome care sunt mai frecvente în rândul pacienților ce se prezintă la medicul ORL-ist.

„Cele mai frecvente cinci probleme cu care se confruntă pacienții, potrivit dr. Revesz, sunt: senzația de nod în gât, care în mare parte este doar pe fond de oboseală, stres dar, în același timp, poate însemna și ceva mult mai grav. Urechea înfundată, marea majoritate nu este altceva decât un dop de ceară, nas înfundat care e pe fond alergic, iar la copii cea mai frecventă cauză sunt vegetațiile adenoide, tuse și dureri la nivelul articulaiei temporomandibulat”, a declarant Dr. Revesz Attila.

În ceea ce privesc bolile de sezon, în sezonul rece cele mai întâlnite sunt amigdalitele, otitele și laringitele, iar în sezonul cald sunt sinuzitele din cauza aerului condiționat.

Când vine vorba de prevenție, medicul specialist spune că ține de fiecare persoană în parte, însă nu pot fi luate atâtea măsuri încât aceste boli să nu apară deloc.

„Aici intervine un lucru care ține de noi personal, din păcate nici în școli nu se face educație sanitară. În primul rând, o alimentație corespunzătoare, pe perioada iernii, fructele proaspete, precum și vitamina c, care face minuni vizavi de bolile respiratorii superioare, dar în realitate nu poți să iei atâtea măsuri încât să nu apară deloc. Asta ar însemna să trăiești într-o bulă de sticlă, dar dacă te alimentezi corespunzător – aici mă refer la bolile acute, bolile infecțioase – dacă acasă ai condiții, adică nici căldură excesivă pe timpul iernii, nici prea frig, poți să le previi”, a mai spus acesta.

Este normal ca un copil să răcească când intră în colectivitate

Problema principală cu care se confruntă copii în momentul în care intră în colectivitate sunt diversele tipuri de răceli, care, potrivit medicului ORL-ist, nu sunt altceva decât “nota de plată” pentru a își face copilul imunitate.

„Copilul mic când intră în colectivitate, adică creșă sau grădiniță, își creează imunitatea, dar asta nu înseamnă că acel copil până să intre în comunitate nu a intrat în contact cu agenți patogeni, bacterii, viruși. De aceea, șocul este mare pentru părinți, copilul merge la grădiniță, până la 3 ani nu a avut nimic și acum tot la două săptămâni este răcit. Aceste răceli sunt enervante, dar sunt “nota de plată” pentru a-și face copilul imunitatea. Nu boala în sine îți dă imunitatea, ci contactul cu agentul patogen”, a declarat dr. Revesz.

Comparativ cu părinții din occident, cei din România sunt excesiv de atenți, spune specialistul ORL. În alte țări, dacă un copil tușește puțin sau îi curge nasul, nu rămâne acasă, ci este trimis, în continuare, în colectivitate.

„Din păcate, noi suntem mult prea excesiv de atenți. De exemplu, în occident un copil care tușește iarna și îi curge puțin nasul nu are nicio problemă, este, pur și simplu, din cauza acelor vegetații care nu lasă să funcționeze nasul corect.

Nu doar dacă ești răcit îți câștigi imunitatea, ci prin contactul în sine. Anumite lucruri au devenit obligatorii și la noi, de exemplu, nu poți să mergi la școală dacă nu ai făcut măcar grupa mare la grădiniță. De ce?! În acel an treci prin diverse infecții, iei contact cu ele, iar în momentul în care începi școala ai o imunitate de bază suficient de bună încât să nu lipsești foarte mult de la activitățile școlare”, a mai spus dr Revesz Attila.

Antibioticul, un „bau-bau” al pacienților de orice vârstă

Există un crez în rândul majorității pacienților, și anume faptul că antibioticul scade imunitatea. Medicul ORL-ist îi contrazice, însă el spune că antibioticul este aliatul imunității în lupta cu boala.

„Foarte mulți oameni, indiferent de pregătirea lor, consideră că antibioticul scade inmunitatea. Este fals, boala scade imunitatea, iar antibioticul nu face altceva decât ajută organismul în lupta lui. Altfel, dacă ar fi adevărat, ai face rău voit. Antibioticul este aliatul imunității noastre împotriva bacteriei. Faptul că tu dai antibiotic din ce în ce mai tare, asta nu ține de persoană, nu persoana în sine este problema, ci bacteriile sunt din ce în ce mai agresive”, a conchis dr Revesz.

ORAR – dr.Revesz Attila, medic primar ORL

Medicul Attila Revesz consultă în fiecare zi, de luni până vineri, în cadrul Clinicii Korall Satu Mare.