Fenomenul care marchează începutul primăverii astronomice, are loc astăzi, 20 martie, la ora 23.24, cu câteva zile înainte de trecerea la ora de vară, care va avea loc pe 26 martie.
Echinocțiul reprezintă momentul în care soarele, în mișcarea sa, trece prin punctul de intersecție a eclipticii cu Ecuatorul ceresc, ziua fiind egală cu noaptea în orice loc de pe Pământ. Până în 21 iunie, durata zilei va continua să crească iar cea a nopții să scadă.
Ce înseamnă primăvara astronomică?
Primăvara astronomică, pentru toată emisfera nordică, începe odată cu echinocțiul de primăvară. Astrologii susțin că momentul în care ziua devine egală cu noaptea, simbolizează o stare de armonie. Echinocțiul de primăvară simbolizează, de asemenea, creația, momentul în care totul se trezește la viață, să se bucure de energiile profunde ale primăverii.
Trecerea la ora de vară
Odată cu sosirea echinocțiului de primăvara știm că urmează și trecerea la ora de vară. Aceasta în anul 2023 are loc pe 26 martie, ziua care urmează să devină cea mai scurtă zi din an, având teoretic doar 23 de ore.
La ora de vară, ceasul se dă înainte cu o oră (ora 3:00 devine ora 4:00).