Ultima actualizare: azi, 13:57
Locale

FOTO/VIDEO. Centru medical modern inaugurat la Satu Mare. ,,Tehnologie de vârf și specialiști de excepție”

Un centru medical modern a fost inaugurat, joi dimineața, 2 martie, în municipiul Satu Mare, în prezența mai multor oficialități, în frunte cu ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

Evenimentul a început la ora 10.30, la Biserica Zarda din Satu Mare, după care a avut loc deschiderea festivă a Centrului Medical Ham Janos de pe strada Ștefan cel Mare, nr. 13. Lucrările au început în anul 2019, cu o contribuție importantă din partea Guvernului maghiar.

,,Toți membrii comunității vor avea parte de servicii medicale de vârf”, a spus ministrul Cseke Attila.

 

,,Prin înființarea centrului medical, ne-am propus crearea și funcționarea unei unități de îngrijire medicală ambulatorie și a unei unități medicale cu paturi în sistem de spitalizare de zi, care prin tehnologie medicală de vârf și cu ajutorul unei echipe de specialiști de excepție din regiune, să ofere pe cât posibil servicii complete în anumite specialități consacrate, respectiv să acorde asistență la un nivel profesional (diagnostic-terapeutic) demn de standardele secolului al XXI-lea”.

Centrul include un ambulatoriu și un spital cu 20 de paturi care va funcționa în regim de spitalizare de zi. Suprafața construită este de 4.610 m2, fiind situata pe 4 nivele în clădirea monument cu 2 etaje și subsol.

În instituția de îngrijire care poartă numele episcopului Hám János sunt reprezentate numeroase specialități în regim ambulator: cardiologie, dermatologie, oftalmologie, ORL, gastroenterologie, ortopedie, urologie, diabetologie, oncologie, psihiatrie. Activitatea acestor domenii de specialitate este completată de o valoroasă unitate de imagistică medicală(radiografie, mamografie și CT), un laborator de analize medicale, respectiv o unitate de endoscopie gastroenterologică.

S-a finalizat și partea de spital, care nu este încă funcțională, aflându-se în proces de autorizare/acreditare. Aceasta va deservi sănătatea pacienților în regim de spitalizare de zi, cu 11 paturi chirurgicale și 9 paturi de medicină internă, precum și cu un bloc operator dotat cu tehnologie modernă. În blocul operator se vor putea efectua intervenții în sfera de oftalmologie, ORL, ortopedie, chirurgie, chirurgie plastică și reparatorie.

,,Pe lângă unitatea de îngrijire spitalicească, punem accent și pe prevenție. Prin programul de screening (depistare) al unor boli cu impact major asupra sănătății populației, ne-am propus ca prioritate lupta împotriva bolilor cardiovasculare și tumorale. Această activitate se realizează prin parteneriatul dintre Asociația Surorile de Caritate Sfântul Vincenţiu din Satu Mare și Spitalul din Hódmezővásárhely- Ungaria, în cadrul unui proiect finanțat de Uniunea Europeană”.


Scurt istoric:

În anii care au urmat prăbușirii regimului comunist, bunurile imobiliare ale Bisericii au fost restituite proprietarilor inițiali într-o stare extrem de deteriorată, ca urmare a unei proceduri îndelungate. Așa s-a întâmplat și cu clădirea Mănăstirii, cunoscută ca Zárda, din Satu Mare. Aceasta a fost ridicată de la bun început de episcopul Hám János pentru Congregația Surorilor de Caritate Sfântul Vincenţiu de Paul din Satu Mare, pe care a fondat-o în 1842. Deoarece această congregație a luat naștere în Satu Mare, aici se găsea casa mamă care coordona ordinul. În momentul dizolvării congregației, în mănăstire trăiau 190 de surori. De aceea a fost necesar să se creeze un ansamblu de clădiri atât de spațios.

Complexul de clădiri a revenit în proprietatea ordinului în 2005, dar nu a fost posibilă preluarea în posesie a acestuia decât în 2012, în urma finalizării unei lungi proceduri de restituire. În incintă au funcționat în timpul comunismului o școală, un internat și un club sportiv.

În 2017, la inițiativa episcopului Eugen Schönberger, s-a născut ideea înființării unei instituții de sănătate, care să contribuie la diversificarea și îmbunătățirea serviciilor medicale din regiune.

Investiția a avut trei scopuri principale:

  • În primul rând, înființarea unui centru de sănătate care să ofere servicii preventive, diagnostice și terapeutice la nivel regional, cu echipamente medicale moderne și specialiști bine pregătiți;
  • În al doilea rând, realizarea condițiilor de infrastructură prin proiectul finanțat de Uniunea Europeană, implementat în cadrul Programului Operațional Transfrontalier – pe care îl derulăm în parteneriat cu Spitalul din Hódmezővásárhely –pentru realizarea programului de screening (depistare precoce) al anumitor boli cu impact major asupra sănătății populației;
  • În al treilea rând, salvarea de la pieire a moștenirii noastre istorice – clădirea fostei Mănăstiri a Surorilor de Caritate–, dedicându-i o misiune, care servește binele comunității noastre, păstrând carisma originară a ordinului și oferind astfel o imagine de actualitate a prezenței surorilor.

11 comentarii

  1. Francisc Răspunde

    ,,Toți membrii comunității vor avea parte de servicii medicale de vârf, a spus ministrul Cseke Attila”…..Care toți membrii ??!! Pentru o simpla consultatie la gastroenterologie la Ham Janos mi-au “curățat” buzunarul de 350 de lei !!

    • Ești obosit Răspunde

      Mai Gheorghe ia du-te tu in străinătate și ai sa vezi ca pentru cei 350 de lei poate te lasă sa le citești numele instituției. Cine decide sa meargă la privat intr-o țara unde toți sunt asigurați medical merita sa plătească dar nu 350 lei și 350€ pentru o vizita. Dava drecu de cerșetori cu pretenții ce s’teți.

      • Soso Răspunde

        Obositule..in strainatate au salarii triple si specialistii se ocupa de tine omeneste..la stat..nu la privat,La noi te trimit in privat..ca la stat e jale.N-ar trebui sa platim contributii in sanatate..cu acesti bani m-as trata foarte bine ..lunar.Poate tu iti permiti la privat..da 80% din populatie nu.

        • ... Răspunde

          Plus se șifonează la greu fondurile cu achiziții aiurea, în coadă de pește, feinalizate. Adică aparatură achiziționată dar nu este prevăzut la cheltuilei angajare de personal autorizat de specialitate pentru a le folosi. Asta ca să nu mai vorbim despre celebrele salvări din curtea spitalului care zac acolo fără nimic dar nici nu sunt folosite că nu au cum. Apoi mai vine faza și cu fonduri insuficiente cam tot timpul (dar asta numai pentru majoritatea că neamurile și cunoștințele au ușile întredeschise). Plus mai vine și delăsarea, multe cazuri cu suspiciuni de malpraxis și multe-multe alte. Fiecare cadru medical pune umărul ca sistemul să nu funcționeze cum trebuie. Adică cam fiecare are șusta proprie. Normal dacă cotizăm la sistemul de sănătate obligatoriu atunci ar trebui să meargă aproximativ brici. Adică nu termopanele și mobilierele din birouri, aerele condiționate sau cursurile-excursii ar trebui să fie prioritare. Porcăria este că tu ca și cotizant la sistem nu poți refuza legal să nu virezi banii. Iar odată banii încasați nu prea mai ajung unde ar trebui. Sac cu multe găuri se cheamă.

    • "Gheorghe" Răspunde

      Pentru o programare la o consultație “ca asigurat” trebuie să aștepți vreo doua luni…Poate pe tine,spre norocul tău, te-o fi fătat mă-ta milionar burghez,dar pentru un pensionar,așa cum e marea majoritate a pensionarilor din românia, o simplă consultație de 350 de lei înseamnă un sfert de pensie…românească !Sper ca tu să ai la tine 350 de euro de fiecare dată când vei avea nevoie de o consultație la “privat” ,altfel să dai dreaq colțu’ !

  2. Tercica Răspunde

    Se practica cele mai MARI tarife, chiar nesimtite pentru omul de rând!

    • d.t. Răspunde

      Dute la coicita daca nu iti place ….sau dute la suceava iasi teleorma bistrita etc. , acolo sunt aparate mai sofisticate .

  3. Român din sătmar! Răspunde

    Eu am fost de două ori, ambele dăți cu bilet de trimitere de la medicul de familie, n-am plătit nici un leu!
    Lista de așteptare a fost surprinzător de scurtă, probabil și datorită preconcepțiilor unora, după cum citesc în comentariile anterioare!
    Lumea s-a purtat foarte frumos cu mine, chiar aveam impresia că sunt în altă țară, doar că se vorbea ROMÂNEȘTE!

    Felicitări și să vă ajute Dumnezeu să ajutați cât mai mulți oameni suferizi!

    P.S.: Pentru hateri, se poate merge la cabinetul de psihiatrie și cu bilet de trimitere de la medicul de familie, decontat 100% de CNAS!
    P.P.S.Ș Apreciez în mod deosebit alegerea panglicii!! Felicitări!

    • ... Răspunde

      Asta am vrut să zic și eu. Cu bilet de trimitere de la medicul de familie (cum este și normal că doar cine suntem noi să punem un prediagnostic) asigurările de sănătate acoperă cheltuielile. Și eu am fost tot așa la ei. Consultația trebuia să fie 250 RON (am întrebat) dar nu am achitat nimic pentru că au plătit asigurările. Și nu era ceva legat neapărat de boala cronică a mea dar erau suspiciuni serioase pentru o trimitere. Iar de plic sau alte atenții nici pomeneală. Deservire ireproșabilă. Cei care comentează negativ probabil sunt niște frustrați care caută nod în papură. Dacă nu vă place mergeți la foaita voastră atunci la oltean. Dacă plătiți bine probabil vă scrie ce doriți la dictare. Asta probabil vi se pare în regulă?

  4. Glami Răspunde

    Cei care comensteaza mereu contra pe acest site, sunt postaci platiti din bani publici, din partea unor partide.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.