Ultima actualizare: azi, 20:09
Locale

FOTO/VIDEO. Zeci de persoane reținute într-un dosar de trafic de migranți. Percheziții și în Satu Mare

Nu mai puțin de 47 de persoane au fost reținute într-un dosar de trafic de migranți. Potrivit unui comunicat de presă transmis miercuri de către Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), arestarea celor 47 de persoane a avut loc după ce, marţi, procurorii de crimă organizată împreună cu poliţiştii de frontieră au efectuat zeci de percheziţii, iar în mai multe locaţii de pe raza municipiului Timişoara au fost descoperiţi 165 de migranţi.

Ancheta DIICOT s-a desfăşurat în patru cauze distincte. În prima cauză, aflată pe rolul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Timişoara, s-a stabilit că, în perioada 2022 – februarie 2023, mai multe persoane de pe raza judeţului Timiş au constituit un grup infracţional organizat, cu lideri externi, aflaţi pe teritoriul Uniunii Europene, care a avut ca scop principal adăpostirea în locaţii aflate pe teritoriul României, respectiv pe raza judeţului Timiş şi, ulterior, transportarea prin trecerea ilegală a frontierei de stat a României cu Ungaria de grupuri de migranţi spre ţări din Europa Centrală şi de Vest.

Procurorii susţin că „migranţii au achitat prin sistemul ‘hawala’ sume semnificative de bani pentru a fi adăpostiţi în imobilele administrate de către unii dintre membrii grupării şi preluarea în vederea transportării spre Vest”.

În intervalul octombrie 2022 – februarie 2023, în urma activităţilor de desfăşurate de poliţiştii de frontieră la punctul de frontieră au fost interceptate şi oprite în Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II un număr de 17 transporturi ilegale organizate de grupul infracţional organizat, fiind identificaţi un număr de peste 430 migranţi care intenţionau să treacă ilegal frontiera de stat a României spre state din Uniunea Europeană.

În cea de-a doua cauză, aflată pe rolul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Timişoara, s-a stabilit că mai multe persoane au constituit, începând cu luna noiembrie 2022, un grup infracţional organizat, structurat pe două segmente şi mai multe paliere de lucru, care a acţionat coordonat în scopul transportării, adăpostirii, şi îndrumării unor migranţi de origine afro-asiatică, în vederea obţinerii de importante foloase materiale pentru fiecare dintre membrii acestuia.

„Grupul infracţional organizat a fost structurat pe două segmente: segmentul I care a acţionat la nivelul Municipiului Timişoara şi în împrejurimile acestui oraş, care s-a ocupat cu adăpostirea şi transportarea migranţilor către locurile de îmbarcare în ansambluri rutiere de transport marfă, şi segmentul ÎI, format din şoferii de tir, care au preluat migranţii, pe care i-au ascuns în ansamblurile rutiere conduse de ei, pentru a-i trece fraudulos frontiera de vest a României. Astfel, în perioada noiembrie 2022 – februarie 2023, membrii grupului au comis un număr de 34 de fapte de trafic de migraţi sub forma transportării, adăpostirii şi îndrumării acestora. Totodată, membrii grupării care acţionează în cadrul segmentului II al grupării infracţionale – şoferi profesionişti de transport internaţional marfă – au fost depistaţi de către lucrători din cadrul I.G.P.F. în 10 rânduri în punctul de trecere al frontierei dintre România şi Ungaria în timp ce transportau, ascunşi în vehiculele conduse de aceştia, un număr de peste 200 migranţi, transportaţi şi adăpostiţi anterior de membrii grupării infracţionale din segmentul I”, se precizează în comunicatul DIICOT.

Anchetatorii au stabilit, de asemenea, că membrii grupului infracţional au dezvoltat legături infracţionale cu persoane din cadrul unor instituţii de stat, reuşind cu ajutorul unor funcţionari din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş să preia în mod ilegal mai mulţi migranţi minori depistaţi de autorităţi neînsoţiţi de părinţi sau alte rude. În acest scop, membrii grupului infracţional fie au prezentat documente emise de autorităţile din Republica Arabă Siria, a căror autenticitate să nu poată fi verificată, fie au scos efectiv minorii din centrul de protecţie, fără nicio justificare.


CITEȘTE ȘI:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.