Ultima actualizare: azi, 12:22
Locale

FOTO/VIDEO. Protest masiv! Profesorii sătmăreni cer salarii decente: ,,Mereu sacrificați, niciodată respectați”

Protest masiv în Satu Mare. Profesorii sătmăreni au ieșit în stradă și protestează în fața Prefecturii. Dascălii cer salarii decente.

Sute de profesori din județul Satu Mare s-au adunat, marți dimineață, 30 mai, în fața Instituției Prefectului pentru a-și striga nemulțumirile. În ciuda promisiunilor pe care le-au primit din partea Guvernului și a ministerelor de linie, sindicaliștii au decis să continue greva și să-și prezinte revendicările în cadrul unei manifestări stradale.

Profesorii sătmăreni au ieșit în stradă înarmați cu pancarte și au ținut să transmită mai multe mesaje: ,,Nu vrem pensii speciale, vrem doar salarii normale”; ,,Mereu sacrificați, niciodată respectați”; ,,Susțineți profesorii, investiți în educație”, sunt doar câteva dintre mesajele afișate de cadrele didactice.

După o nouă rundă de negocieri, de data aceasta cu ministrul Muncii și cel al Educației, sindicaliștii din Educație anunță sec: nu există niciun motiv să se renunțe la grevă sau la amplul protest de marți. Dascălii cer în continuare majorări salariale pe care Guvernul nu pare că ar vrea să le accepte. Într-un moment critic în care greva dascălilor poate da peste cap Evaluarea Națională și Bacalaureatul, liderii sindicali i-au cerut președintelui Klaus Iohannis să intervină, potrivit Digi24.

Profesorii din toată țara se află în grevă din data de 22 mai, pentru creșterea salariilor cu 50-60%, pornind de la salariul mediu.

31 comentarii

  1. bigbrother Răspunde

    Mda. Liceul tehnologic Ardud cu promovabilitate zero la bac. Spuneți-o și pe aia.
    + Mă uitam să-mi văd profii la demonstrație. Că unii mai sunt în sistem. Pe unul nu l-am văzut, probabil ei o fi ăia care sunt și cu sufletul nu numai cu partea financiară. În schimb am recunoscut cetățeni în poze care nu au treabă defel cu școala, mai mult de atât le cam cunosc hobbyul de agitatori de profesie. Terminați odată și discutați dar pe ce e fezabil și nu pe salarii de SF. Că faptele astea se vor răzbuna și se vor întoarce împotriva voastră. Dar aștept și pretenții la fel după aceea de la anul pe calitatea muncii prestate. Că la mulți numai pretenții sunt, calitatea mai puțin. Apoi când elevii dau examene ne minunăm că au promovat anul și iau nota 1 la examen. Oare de ce? Că la faza asta nu numai elevii sunt de vină, asta să vă fie clar.
    PS. Tot ziceți și foarte corect asta că nu vreți imixtiunea politicului în învățământ dar acest protest deja a fost deturnat. Voi ați lăsat asta.

    • Cetățeanul turmentat Răspunde

      Big Brother, adică securist?
      Că văd că scrii destul de corect gramatical și îngrijit deci ai terminat un liceu mai degrabă teoretic, decât unul tehnologic.
      Mitingul nu a fost politic deloc, că nu a fost în favoarea nici unui partid.
      “Specialii” aplică metoda Divide et impera! ( Dezbină și stăpânește!).

      • bigbrother Răspunde

        De profesie inginer cu școală de școală. Cu restul bați câmpii dar rău de tot. Mitingul nu este politic dar este dirijat de la spate. Se simte de câteva zile. De unde știu? Am pățit-o și eu. Apoi ce înțelegi e fix treba ta. Aia cu securist sau cu specialii consider o glumă proastă dacă nu chiar jignire din partea ta.

      • 🤔🤔🤔 Răspunde

        Ești mai mult decât naiv. Cineva sau ceva se folosește din greu de acest protest. În momentul în care își va atinge scopurile așa cum s-a născut exact așa va și înceta mișcarea de protest. Nu spun că e corect dar în țara asta încă așa se petrec multe lucruri. Și cred că exact cei de care ai pomenit la început și-au băgat coada în treabă. Sau ceva similar că nici nu mai știi câte de astea avem noi prin țară. Aici suntem recordmeni în toată Europa.

  2. peda Răspunde

    @bigbraner…. totul e un cerc vicios. Pune-te in locul lor. Un debutant castiga in mana 2400 lei. Oare un absolvent de mate-info, repet INFO = IT se va chinui pentru 2400 lei, sau va ramane la Cluj in sector IT unde va castiga poate saptamanal 2400 lei. Si tot asa mai departe. O profa buna la romana/engleza etc mai bine se angajeaza ghid turistic sau receptioner, decat salar de necalificat la Draxlmaier/Zollner…. Mai gandestete putin. De 4 ani nu a fost marit salarul de baza in invatamint. Si zici ca nu sunt justificate solicitarile lor….. ?!

  3. H&R Răspunde

    De ce nu demonstraza in iulie-august? Au 2 luni la dispozitie.
    Eu zic ca e orchestrat politic posibil di exterior.
    De ce?
    In Ungaria si Romania demonstratii in acelasi timp?
    Motive mereu vor fi.

  4. satmareanu' Răspunde

    Cine crezi ca ii asculta in vacanta? Acum e momentul, sfarsit de an, examene etc etc

  5. Anonimă Răspunde

    Dragi profesori, oare mai țineți meditații cu elevii de la clasă? Se mai practică băgatul sub preș al problemelor din sistem? Mai practicăm favoritismele față de elevii din familii cu o situație financiară mai bună, îi mai dăm la o parte pe cei care vin din familii mai puțin favorizate? Mai avem școli cu toaleta în curte? Câte școli din România sunt dotate cu laboratoare de lucru, care să facă mai interesantă materia (fizică, biologie chimie etc) pentru elevi? Constituția României garantează dreptul la educație gratuită, cu toate acestea se cer în continuare caiete și culegeri speciale de lucru pt care părinții cheltuie o groază de bani! Dar profesorii și directorii de școli afiliați politic? Mai închidem ochii la bullying-ul dintre elevi pe motiv că agresorul e fiul/ fiica nu – știu – cui sau că un scandal n-ar face bine imaginii școlii? Se mai practică hărțuirea în turmă a elevilor și părinților care au curaj să spună lucrurilor pe nume când se lovesc de toate problemele din sistem? Mai facem cadouri de mii de lei profesorilor? Și lista continuă. Sigur că sunt și profesori dedicați și corecți dar dacă învățământul din România a ajuns în asemenea hal, nu v-ați pus întrebarea, oare cât la sută au contribuit, de-a lungul timpului, profesori și directori de școli la degenerarea situației? E ușor să cerem bani mai mulți, dar e mai greu să ne uităm în oglindă și să ne recunoaștem defectele. Poate vreți să protestați pt eliminarea corupției, pt îmbunătățirea condițiilor pt elevi, să nu mai avem copii care merg pe jos n km pt a ajunge la școală, unde au wc în curtea școlii. Poate vreți să protestați ca guvernul să susțină cu adevărat educația gratuită. Poate vreți să vă dați mai mult silința la clasă astfel încât să nu mai aibă copiii nevoie de atâtea meditații. Poate vrem să promovăm pe acei profesori care au luat peste 8 la admitere, să știe și părinții pe mâna cui își lasă copiii- nu-i totuna să fie educați de cineva care a luat 5 cu greu vs cineva care a luat peste 8. Că uite așa avem profesori care habar n-au de materie și săracii elevi suferă, tot ei. Poate vreți să protestați pt luarea de măsuri mai drastice împotriva agresiunilor în școli, atât între elevi cât și agresiunile elev contra profesori și profesori contra elevi, și dispunerea de consiliere psihologică pt victimele agresiunilor. Dar e mai ușor să protestăm doar pt bani, nu-i așa? Măriri salariale au mai existat dar calitatea învățământului românesc nu s-a îmbunătățit! “De ce nu protestează și părinții?” Pt că părinții nu-și permit să lipsească de la serviciu și să facă greve! Schimbarea e la voi! Treziți-vă!

    • Unul Răspunde

      Corect !

    • John Doe Răspunde

      Din postarea ta observ ca, vina o au doar profesorii, nu si:

      1) Politicienii – cine a redus investitiile in Educatie? cine a alocat cel mai mic procent din PIB educatiei? cine a implantat acei directori politici? de ce mai exista inspectoratul scolar?

      2) Parintii – Cine ii obliga la ore in particular? De ce nu fac sesizare la ANAF, daca nu primesc chitanta? Cine ii obliga sa cumpere cadouri de mii de lei?

      Ti se pare normal, ca un profesor dupa 40ani de munca, iese la pensie cu 2000-2500 lei, la fel de mult ca si cineva care isi plateste minimul pentru cartea de munca?
      Ti se pare normal ca un profesor debutant sa aiba un salar asemanator cu un muncitor necalificat, sau si mai bine, un sofer de parlamentar?

      Ne plangem ca profesorii au vacantele de vara cele mai lungi, dar cine poate reforma sistemul de invatamant, eventual sa reduca vacanta de vara? politicul ar fi putut realiza asta prin “romania educata”. Acest proiect a fost trecut pe repede inainte, deoarece in cei 9 ani de mandat, mutul “seful statului” nu a fost in stare de absolut nimica, iar acuma a trebuit sa-si justifice mandatul.

      Daca intra-devar ne dorim o tara ca afara, o romanie educata etc. ar fi timpul sa ii luam la rost pe acesti incompetenti politici, care nu fac decat sa afunde tara si mai tare in prostie si incompetenta.

    • 3.14 Răspunde

      Foarte corect!

  6. Raul Răspunde

    Oare nu le este jena sa afișeze pancarte cu Liceul Tehnologic Ardud in condițiile in care aceasta instituție are promovabilitate 0 (zero) la Bacalaureat? Absolut penibil!

    Unde a fost vocea acestor profesori când scandalul plagiatelor străbătea țara? Nicio poziționare, nicio nota de protest public.
    Profesorii aceștia lasa impresia ca-i interesează doar partea financiară, in rest tot ceea ce tine de moralitate academica ii lasa rece.

    • Anonimă Răspunde

      Bravo! Foarte bine spus!! Și nu doar liceul tehnologic Ardud, ci multe din țară!

  7. Tercica Răspunde

    Toți GAOZARII comentează și hulesc. Mergeți comentatorilor la catedră să vă tocați nervii cu odraslele de gaozari care nu vor să învețe și să luați salar de mizerie. Hai gaozarilor, care vă băgați?

    • Peda Gogu Repetent Răspunde

      Nici profii nu se rup în muncă. Plus că ar trebui deja demult o reformă la manuale că ce se predă este depășit. Ajungem acolo că avem absolvenți dar nu învață ce trebuie și când merg afară la lucru au probleme serioase. Nu totul stă în salar, e drept nu e mare dar sunt multe alte aspecte despre care în mod interesant nu se pomenește. Oare de ce? Pentru că știi bine că acum 4-5 ani când s-au dublat la propriu salariile la cei de la primării și de la județ calitatea muncii prestate a rămas la fel. Asta ca să nu mai vorbim de profi găozari care am avut situația cu un copil de-al meu că pur și simplu nu a venit cu săptămânile la ore. Asta la scoala nr. 10. În final a și fost dat afară dar orele tot nu s-au ținut. Deci?

  8. claudiu Răspunde

    Observ ca nimeni nu e multumit de invatamantul romanesc si pe buna dreptate! Solutia sta doar in reforma,care sa cuprinda inchiderea unitatilor de invatamant cu copii foarte putini sau cu rezultate scolare execrabile,evaluarea anuala a profesorilor,reducerea numarului de materii ,si o alta abordare care sa se axeze pe notiuni practice,utile si mai putin pe cele abstracte.Salariile invocate sunt mici dar ar fi corect sa se vorbeasca de venituri salariale care nu sunt putine datorita sporurilor diverse…

    A. Salariul de încadrare al funcţiei didactice
    B. Indemnizaţie de conducere B = procentul aferent din anexa nr. 4 x A (pentru învăţământ preuniversitar) sau procentul aferent x nivelul minim al salariului de încadrare profesor universitar tranşă peste 40 de ani (pentru învăţământ universitar)
    C. Indemnizaţie pentru învăţământ special C = 15% x A
    D. Gradaţie de merit D = 25% x A
    E. Indemnizaţie dirigenţie, învăţători, educatoare, institutori, profesor pentru învăţământul preşcolar şi primar E = 10% x (A + B + C + D)
    Spor de vechime în muncă = 5 – 25% x (A + B + C + D + E)
    Spor practică pedagogică = 10 – 25% x A (proporţional cu nr. de elevi/studenţi şi cu numărul orelor efectiv lucrate)
    Spor predare simultană = 7, 10, 15% x (A + B + C + D + E)
    Indemnizaţie zone izolate = 3 – 20% x A – diferenţa, după caz, în compensaţii tranzitorii
    Spor titlu ştiinţific de care a beneficiat până la data de 31 decembrie 2009 = 15% x (A + B + C + D + E) – inclus în compensaţii tranzitorii
    Spor condiţii de muncă = % x (A + B + C + D + E) (proporţional cu timpul efectiv lucrat)

  9. cetatean platitor de taxe Răspunde

    Am si eu o intrebare….De ce nu se face reforma in educatie? Adevarata,profunda.nu pe ici pe colo! O sa mi spuneti ca nu vrea clasa politica,dar adevarul e ca nu vor sindicatele…pentru ca sunt multi ajunsi si putini chemati in sistem! Pentru ca sunt 200000 de persoane angajate iar in total cu membrii de familie sunt un milion de votanti…

  10. Peda Gogu Repetent Răspunde

    Asta că au dreptate profesorii e un lucru. Doar că proiectul cu România educată a fost lansată de presedintele tuturor cadrelor didactice că nu cred că sunt mulți care nu l-au votat în 2020, deci proiectul e gata lansat de trei ani! Că nu s-a relizat nu e vina nici a părinților dar mai cu seamă nici a elevilor. Acum să periclitezi închiderea anului școlar, să nu acorzi diplome de absolvire la bac și să-i pui în imposibilitate de a da admitere elevilor la facultăți din străinătate din cauza acestui protest e peste posibilitatea mea de înțelegere. Voi știți că încă până acum 5-6 ani încă nici atât nu au fost în stare să elibereze imediat după absolvire diplomele și mulți elevi se prezentau cu dosarele de admitere prin vest și doar cu adeverințe de absolvire de la școală???? La Debrecen mi s-a zis în 2013 că ce-i porcăria asta și mi-au dat termen o lună să vin cu actul altfel …..! Că a trebuit scandal monstru până la minister și uite acum deja de doi-trei ani se dau efectiv diplome? Este foarte mare inerția în sistem. Și numai nu aud reforma efectivă la materii și la manuale că ce se întâmplă acum la școli nu e învățământ. E dresaj. Asta mai puțin câteva cadre didactice care nu se supără dacă elevul are părere proprie și pe deasupra și motivată. Mulți au și acum la ei la catedră acel bici virtual. Și totașa încearcă să se comporte cu părinții care normal că reacționează pe măsură. Asta ca să nu mai zic că în cam toate țările BAC-ul e deja început chiar spre final când noi încă ne gândim când și cum vom începe. Doar acum s-ar începe înscrierea la BAC! La unguri bac-ul a avut deja loc între 5-26 mai și mai e o perioadă în iunie numai pentru limbi străine! Așa că puțin mai multă decență profesori că aveți o mare parte din vină în faptul că societatea needucată vi s-a suit în cap.

  11. Soul Răspunde

    Buna seara tuturor.

    Din pacate am observat ca majoritatea oamenilor care posteaza aici au un nivel de intelegere sub orice grad.
    Daca voi credeti ca invatamantul este dezastru, in momentul actual. Ce credeti ca se va intampla in 5-10 ani ?
    Nu o sa mai fie nimeni cine sa predea.
    Este adevarat ce a spus Claudiu legat de sporurile ce POTI primi. Dar din pacate din lista de mai sus nimic nu e garantat.
    Cel mai important lucru de acolo e gradatie, dar pentru a obtine asta trebe sa lucrezi 5 ani deja in invatamant.

    Voi chiar credeti ca orice absolvent cu DIPLOMA, sa zicem in IT o sa fie profesor de informatica si o sa lucreze 5 ani pentru 2400 de RON ? Sunteti nebuni ?
    In ziua de astazi ai nevoie de orice DIPLOMA deci trebe sa petreci minim 3 ani in plus la orice facultate, nu conteaza daca inveti ceva sau nu. Tot costa o tona de bani.
    Daca te duci la LIDL sau la Kaufland si in vanzator(care poate are doar 10 clase) castiga cat in profesor, atunci au tot dreptul sa fie revoltati, si eu as fii in locul lor.
    Nu sunt profesor, dar am membrii de familie care sunt, si am fost si eu la cateva ore doar asa de interes.

    si ce am observat ? Majoritatea elevilor de la scolile sunt nesimtiti, probabil in unele locuri si profesorii sunt de vina. Dar sa nu aveti iluzii dragi parinti ca copii vostrii sunt asa de destepti si asa de cuminti ca nu este nici o problema cu ei.
    Incercati voi timp de o luna sa lucrati in fiecare zi cu in jur de 100 de copii, cand multi dintre voi nu sunt in stare sa aiba grija de unu singur, daca esti revoltat de ce am spus mai sus, da probabil tu esti parintele respectiv care lasa copilul sa dezmembreze tot pentru ca tu esti prea ocupat cu telefon.

    Toate lumea stie ca nu este perfect situatia de acum, dar din pacate in tara asta se poate doar cu santaj atinge ceva. Daca protestul asta nu se intampla acum atunci sunt doar ignorati.
    Dar din moment ce toti parintii sunt revoltati la fel si studentii, au atins scopul sa fie luati in seama.

    Ca si o concluzie, daca tot timpul va uitati la profesorii care lucra de 20-30 de ani in domeniu ca VAI ce salarii ce sporuri au, o sa va treziti ca hopa profesorul respectiv o sa mearga in pensie, si nu o sa fie pe locul lui.

  12. H&R Răspunde

    Pana la urma acum e faza, cand inghetata linge inapoi!
    ‘poi si cine a invatat pe ministri astia si pe cei care fac acum regulile in parlament sau in invatamant?
    Oare nu profesorii astia sau alea mai vechi? Nu in scolile din Romania?
    Deci, ce ati gatit acum puteti manca!
    Pofta Mare!

  13. Nu contreaza Răspunde

    Bine punctat Claudiu.Nimeni nu face referire și la sporurile incasate.Nu prea cred ca sunt mulți profesori cu 2400 ron in mana,dar în mediul privat salariul net este de 1898,sub 2500.Si poți sa ai facultate terminata,dacă patronul nu este curios tot atâta îți dă.Nu îți convine,poți pleca.Nu înțeleg diferențele din ce în ce mai mari între salariile de la stat și privat.Oare nu ar trebui sa fie relativ egale???Cu ce sint bugetarii mai presus decât sistemul privat?A,doar noi contribuim,și lucram pe brânci,degeaba,ei nu prea.Dragi profesori,cate ore lucrați pe zi?Și lasa-ti-ma cu pregatitul pt.a doua zi.Cat concediu aveți pe an?Ce salar ați primit în pandemie fără o ora lucrata?Ca la privat era vai de mama ei!
    De orele in particular nu va plângeți?Plătiți cumva taxe?Emiteți bonuri?Va zic eu ca NU.Faceti venituri la negru,da,statu nu știe.
    Tot voi d-lor profesori,ați făcut praf învățământul romanesc,exemple sunt o mie,de la plagiat la facultățile lui peste,la capacitate și examene de bacalaureat cu zero promovare.
    Cunosc câțiva profesori,au case,merg în concedii de 4-5 ori pe an.Mi se rupe sufletul de mila voastră.
    Nu e bine la stat,haideți la privat!Demisionati pur și simplu!
    Rusine si pentru ca de fapt șantajați guvernul pe pielea amărâților de părinți dintre care mulți chiar o duc greu!

  14. Unu' Răspunde

    N-am mai postat pe porcarseme de mai bine de un an, dar simt că trebuie să spun ceva:
    SUSȚIN TOȚI PROFESORII deoarece consider că doar inteligența mea nu ar fi fost suficientă să ajung unde am ajuns, ci datorez mult și multe profesorilor mei!!
    De meserie sunt IT-st, cu facultate și master început dar renunțat, deoarece mi-am dat seama că practic nu-mi folosește la nimic și mă săturasem să fac naveta la Cluj! Fără doctorat, nici pe bune și nici plagiat 😉
    Am terminat modulul psiho-pedagogic în facultate, deci, teoretic, am dreptul să predau la orice școală din ciclul primar, gimnazial și liceal!
    Am lucrat încă de pe vremea facultății la diverse firme IT, pe diferite posturi, cu diferite niveluri de salarizare, cel mai dificil a fost cu practica pentru modulul mai sus-amintit, pe care am efectuat-o la un liceu din Satu Mare!
    Lucrez în industrie de mai bine de 25 de ani, am experiență începând de la chestiile de bază hardware, până la programare software în diferite limbaje! Deci, teoretic, mă calific să fiu un bun educator (!) și îndrumător profesional, și chiar fac asta uneori la jobul actual!
    Ca și nivel de salarizare, câștig bine peste media națională!
    Acum vă întreb pe voi, de ce credeți că am ales cariera profesională în IT și nu un post comod de profesor de școală sau liceu?

    Maxim respect!
    NU VĂ LĂSAȚI!!!

    Acum, vorba cântecului: umpleți-mi frigiderul, că vine vara 😉

  15. dica Răspunde

    Scoateți TITULARIZAREA PE VIAȚĂ din școli și profesorii să dea examen la fiecare 5 ani. Cei mai buni să ajungă în școlile în care își doresc. Să existe competiție și între ei și să fie pregătiți toată cariera.

  16. Cetateanul Răspunde

    In mediul privat te dezvolti cel mai bine . Muncesti sapte zile din sapte, nu ai sarbatori si castigi putin, dar pretentiile sunt maxime .
    Si inveti un lucru esential : MANAGEMENTUL BANILOR !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.