Ultima actualizare: azi, 12:33

Locale

FOTOGALERIE. Kereskenyi Gabor, întâlnire cu rabinul David Niederman, la Satu Mare

Kereskenyi Gabor, primarul municipiului Satu Mare, a avut o întâlnire cu rabinul David Niederman, președintele Organizaților Unite Evreiești din Williamsburg și Nord-Brooklyn, și Shraga Posen- membru în Consiliul Director, reprezentanți ai Comunității hasidice din New York.
Primarul a precizat pe pagina sa de Facebook că este bucuros să le poată oferi ocazia acestora de a își descoperi orașul bunicilor și moștenirea culturală lăsată de aceștia!
„Am avut plăcerea să mă întâlnesc cu rabinul David Niederman, președintele Organizaților Unite Evreiești din Williamsburg și Nord-Brooklyn, și Shraga Posen- membru în Consiliul Director, reprezentanți ai Comunității hasidice din New York. Istoria orașului Satu Mare este strâns legată de istoria acestei comunități. În anul 1905, Marele Rabin Joel Teitelbaum, una dintre personalităţile cele mai fascinante din istoria Sătmarului, a înființat Satmar Hasidic community din Brooklyn, New York, cea mai mare comunitate de evrei ortodocși din SUA, cu peste 100.000 de membri. 
Sunt bucuros că avem acum oportunitatea unei colaborări fructuoase și dorim să le oferim posibilitatea să redescopere orașul bunicilor și moștenirea culturală lăsată de aceștia!  Țin să-i mulțumesc senatorului de New York, Senator Chuck Schumer, pentru sprijinul și deschiderea în vederea restabilirii legăturilor dintre municipiul Satu Mare și Comunitatea hasidică din Brooklyn”, transmite Kereskenyi Gabor.

17 comentarii

  1. Marcocean Răspunde

    Primasule de ce te intâlnești cu jidanii daca ei au venit să își viziteze locurile strămosesti ,ce interese ascunse au pe ce vor șă puna mâna iar ?

    • observator Răspunde

      Pomenești că ți-e frică că te scot din casa ta “strămoșească” în care ți-ai băgat fundul tău nespălat, așa pe nemeritate iar acum ai pretenții de orășan sătmărean? Că nu-i așa dacă vin acasă unde au trăit strămoșii lor nu demult atunci nici nu se pune problema pe ce să pună mâna (vorba ta). Că ce-i al lor și au fost furați de statul român aia nu se cheamă că pun mâna pe ceva așa nemeritat. Poate cu ocazia asta primesc înapoi terenul de pe strada Decebal unde aveau baia ritualică care s-a demolat. Unde este acum ceva magazin (fosta Bongiorno). Deci cine a pus mâna și pe ce? Nu noi? Puțin mai multă decență nu ar strica. Multe lucruri putem să le mulțumim lor.

      • Eu Răspunde

        Corecta observatie!

      • Marcocean Răspunde

        Bai habarnistule nu ști cine sunt cu adevărat evrei și cum se raportează la noi nonevrei uite aici și citește ce âi invața sfântă lor scriptura disper să iți schimbi percepția față de ei ,pt că ei se pișă pe tine :“Talmud, Iebhammoth 61a: Doar evreii au dreptul sa fie numiti oameni , nu si ne-evreii (goim-ii).
        Talmud, Iore Dea 377, 1 : Servitorii ne-evrei morti trebuiesc inlocuiti precum vacile sau asinii pierduti. Nici un fel de simpatie pentru evreii care-i angajeaza.
        Talmud, Jalkut Rubeni Gadol 12b: Sufletele ne-evreilor provin din spirite spurcate , pe care le numim porci.
        Talmud, Tosaphot, Jebamoth 94b: Daca mancati in prezenta unui ne-evreu este ca si cum ati manca un caine.
        Talmud, Yebamoth 98a: Toti copiii goim-ilor sunt animale.
        Talmud, Orach Chaiim 57, 6a: Nu trebuie sa aveti mai multa mila pentru un ne-evreu decat pentru un porc bolnav de stomac.
        Talmud, Kerithuth 6b p. 78: Doar evreii sunt fiinte umane , ne-evreii (goim-ii) sunt animale .
        Talmud, Kethuboth 110b: Pentru a interpreta un psalm un rabin a spus: Psalmistul ii compara pe ne-evrei cu fiarele spurcate.
        Talmud, Abhodah Zarah 4b: Puteti omori un ne-evreu cu propriile maini.
        Talmud, Abhodah Zarah 26b T.: Chiar si cel mai bun ne-evreu trebuie omorat .
        Talmud, Bammidber Raba c 21 & Jalkut 772: Evreii care varsa sangele ne-evreilor aduc ofranda lui Dumnezeu.”

        • observator Răspunde

          Tot bou ești. Atunci acum te rog prezintă și dintre dogmele ortodoxe total depășite, asta ca să fie toată paleta prezentă. Poți începe cu calculul datei Paștelui sau cu definiția ereticilor în concepția lor. Cine te crezi cu ca să judeci pe altul? Nu crezi că suferi tu de ceva???

      • Shmuel Răspunde

        Nu stiu de statul roman dar stiu de anii 1940 cand horty si ungurii mi-au incolonat semenii dupa model nazist, i-au ghetoizat si i-au trimis in lagare. Mai stiu cu holocaustul din Ardeal nu a fost facut de statul roman ci de administratia hortysta oglinda perfecta a sistemului bolnav practicat de hitler.
        Retin cum mi-au povestit evrei de ai mei cum ingurii i-au lasat fara terenuri, cladiri si afaceri. Despre astea nu vorbim?

        • observator Răspunde

          Ba da. Singura diferență este că unii au recunoscut asta alții în frunte cu președintele țării Iliescu au negat cu vehemență chiar și existența lor. Statul român nu i-a trimis pe evrei la Auschwitz. Așa este. I-a exterminat în ograda proprie, elevi harnici ce sunt. Și-au organizat pogromuri proprii, Kristallnacht-urile proprii și când au văzut că nici așa nu merge i-au deportat pe evreii care au mai rămas numai cu hainele de pe ei pe linia frontului. Așa că au tras în ei și sovieticii dar și românii. Despre asta de ce nu se vorbește? Statul maghiar măcar și-a recunoscut vina și a plătit despăgubiri (nu că asta ar reînvia pe cei morți). Lasă tu și nu te ocupa cu ce a făcut celălalt. Ocupă-te tu de mizeria de acasă. Că este prea mult deja.
          PS. În Ungaria mulți se mândresc cu originea lor evreiască, sunt mulți actori unguri renumiți. la noi nici țipenie de evreu nu mai găsești că toți au fugit de ce bine e la noi. Plus că statul comunist i-a comercializat en detail către Israel. Atâta intoleranță există în societatea autohtonă că mă mir că măcar pe noi înșine ne tolerăm!

          • Shmuel

            Tu crezi ca ma vrajesti pe mine, du-te bai garcon si canta la alta masa. Bazat pe fapte istorice si documente, nu oe bazaconii eu sustin si prezint la orice ora ce am declarat, tu in schimb esti antisemit si nu numai atat. Nu ai suport, nu ai documente si vorbesti povesti. Nu mai pierd timpul cu tine, am plecat sa fac bani, te las altora, shalom.

          • observator

            @Shmuel, sunt atâtea dovezi că îți scot ochii. În rest este foarte haios să citesc că mă face cineva pe mine antisemit când sunt jumate român, jumate maghiar cu o bunică evreică maghiară iar de partea cealaltă o bunică rusă și un bunic polonez. Că așa era modelul de unde au venit ei cândva din Zakarpatia partea nordică. Așa că te rog nu mă învăța tu pe mine ce și cum cu toleranța și cu restul sudist gălăgios îndoctrinat.
            PS. Faptele vorbesc de la sine. De aia nici refugiații nu vor să stea la noi, preferă orice numai România nu. Fug ca Dracul de tămâie. Doare adevărul, nu?

          • Vulpea bi-polara

            Nu doar ungurii au actori perciunati. Si noi il avem pe Petya al nost. Bine, nu e actor ci manajer…dar tot acolo

  2. Marcocean Răspunde

    Îmi pare rău, nu cunosc noțiunea de decență. Când văd sau aud de evrei mi se întunecă judecata aia puțină care mi-a mai rămas. Oare cu ce doctrină seamănă ilogica asta????

  3. un sătmărean de sătmărean Răspunde

    Cine e neaoș sătmărean, născut și crescut aici și are o anumită vârstă plus nu e ceva vinitură știe foarte bine că asemenea persoane cu paisli ca cele din poze erau ceva normal pe străzile orașului. Asta inclusiv după cel de la doile război mondial. Pe cine deranjează se simte cu musca pe căciulă, știe că este în offsaid și băgat de partid sau de anumite structuri în imobilele luate cu forța de la ei și acum se simte vizat. Stați liniștiți că evrei nu vor să ia înapoi ce a fost luat de la ei forțat. Iar dacă ziceți că au fost despăgubiți atunci să socotiți cam așa. Pe linie de directivă pecere pentru imobilele lor la o valoare să zicem de 100000 lei de pe atunci au primit ceva mărunțiș, 10000-25000. Dar vouă pevecistăpâni vi se pare asta normal să vă băgați în mumca de o viață a altora. Înainte să vă treziți și să comentați gândiți-vă că ei nici atât nu au fost ajutați ca și românii sau restul. Ba din contră, au fost permanent luxați. Așa că vă rog frumos…. Măcar acum că sunt plecați definitiv tăceți din gură și bucurați-vă de ce ați căpătat pe seama lor. Că nu meritați aia e biztoș. Au venit să vadă de unde au venit și pleacă din nou. Doar atât. Mare toleranță din partea voastră, ce să zic!!!! 😱😰

    • bbbbb Răspunde

      Migranți ăștia din sudul romaniei n-are de unde sa știe așa ceva. Ei au fost trimiși aici în comunism…..dar ce sa vezi, au rămas aici.

  4. De aici înțelege fiecare ce vrea Răspunde

    Heil Hitler!!!

    • De aici înțelege fiecare ce vrea Răspunde

      Că atât ai priceput? Să-ți însușești, să te folosești de porecla altuia și să debitezi tâmpenii? Mnoah. Apoi asta e dacă atâta te duce capul. Dacă mai trăia ăla fii sigur și tu erai pe listă. Că ești cam untermensch din ce se pare. Așa că mai ușurel.

  5. Shmuel Răspunde

    Atât de prost sunt și mă păcălesc singur.

  6. Vulpea bi-polara Răspunde

    Da asta de cand e filosemit? 🤣🤣🤣
    Ca intr-o vreme era izvor de bancuri cu perciunati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.