Ultima actualizare: azi, 11:46
Locale

Căpșunile din Satu Mare ar fi pline cu pesticide. Consumatorii sunt avertizați

Căpșunile din Satu Mare ar fi pline cu pesticide, iar consumatorii sunt avertizați să le evite, spun cei de la Ecopiața, firma care administrează piețele din municipiul Iași. Aceștia au realizat mai multe măsurători ale valorilor nitraților din fructele și legumele vândute de comercianți. Chiar dacă măsurătorile au fost realizat cu un aparat neomologat în România, cifrele au stârnit îngrijorare, informează jurnaliștii de la ReporterIS.

Cei de la Ecopiața au achiziționat recent un aparat care poate măsura, printre altele, cantitatea de nitrați din legume, fructe sau carne. Aparatul, denumit Green Test Eco 6, costă 1.000 de lei și este disponibil în comerț. Producătorii spun că l-au omologat în mai multe țări din Europa și că este verificat metrologic. În România nu este omologat. Conform fișei tehnice, precizia măsurătorilor este de 91%.

„Am achiziționat aparatul pentru a vedea care este cantitatea de nitrați din legumele și fructele vândute în piețe, existând ideea că ar avea cantități mari. Nu este un aparat care să țină locul unui laborator specializat, nu are valoare juridică măsurătoarea, dar poate indica o problemă și aceasta poate fi investigată de laboratoarele de la București sau Constanța. Măcar îți spune, cu o precizie acceptabilă, cam cum stai”, a declarat Radu Botez, directorul interimar Ecopiața.

Pentru multe dintre legume și fructe, valorile au fost normale. Dar în cazul căpșunilor de la Satu Mare, al căror sezon se termină, depășirile au fost cu 40-60%, iar pepenii din Grecia au avut valori uriașe, de 10 ori mai mari decât maximul permis.

„La căpșuni aduse de la Satu Mare, cifra indicată a fost de 140-160 de mg/kg de nitrați, ca valoare normală maxim permisă având 100. Oricum, sezonul se termină, am avut și căpșuni din altă categorie care erau în regulă. A fost cazul căpșunilor mari”, a precizat Radu Botez.

Producătorii explică faptul că același produs poate avea valori diferite din cauza distribuirii neuniforme a substanțelor.

Nitraţii se acumulează în producţia agricolă, sursele de poluare fiind îngrăşămintele chimice sau organice bogate în azot. Cu alte cuvinte, excesul de îngrășământ utilizat pentru creșterea rapidă a plantelor devine periculos pentru om.


Sursa: ReporterIS

3 comentarii

  1. 🤔🤔🤔😱 Răspunde

    Stimați jurnaliști. Acum mai rămâne să puneți mâna pe carte ca să aflați diferența dintre pesticide și nitriți. Asta pe lângă faptul că prezența nitriților poate fi și din cauze naturale. Deci, pe lângă faptul că transmiteți O PROSTIE MONUMENTALĂ și efectuată cu un aparat neomolgat mai spuneți și că auu fost cazuri cu căpșuni înlimite normale? Atunci cumpărați-le pe alea dragilor! Alea poate nu au nitriți dar cei din Spania sunt otravă curată. Vă doresc pofte bune. Dar nu e prima dată că transmiteți afirmații aiurea.
    PS. Nu sunt producător de căpșuni dar știu ce șmecherii fac producătorii (oricum nu nitriții sunt problema ci tratamentele cu fungicide și cele cu substanțe cu conținut de mercur și sulf). Că asta fac spaniolii. Mno. Toată Europa face scandal dar ei nu se lasă și continuă. Dar n-aveți grijă nu consumă ce produc!

  2. vadimT Răspunde

    unde sunt capsuni? Iarasi dupa . Si fructele sunt verificate numai dupa ce se vand. Inainte sa intre in tara nu se poate.

  3. pop ioan Răspunde

    Ar trebui efectuate asemenea controale la fiecare piata agroalimentara din tara .Iar cel care nu respecta regulile de joc interdictie in orice piata.Se spunea ca fermierul roman nu foloseste asemenea substante,numai cei “deafara”.Nu foloseste pe dracu.”si ai nostri”sau scolit afara in Spania,Portugalia,iar jeepanul trebuie schimbat in fiecare an.Inclusiv al “sotiei”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.