Ultima actualizare: ieri, 21:10
Locale

Impozitul pe bacșiș, aproape eșec la Satu Mare. Câți bani a strâns ANAF-ul

Încasările statului din impozitul pe bacșiș, taxă reglementată de la 1 ianuarie anul acesta, se ridică la aproape 6 milioane de lei, potrivit datelor analizate de Profit.ro pentru perioada ianuarie-mai. La Satu Mare, impozitul pe bacșiș este aproape un eșec.

Mai mult de jumătate din sumă, 3,2 milioane de lei, reprezintă impozit reținut și virat de barurile și restaurantele din București, în timp ce la polul opus, în județul Vaslui s-a plătit în toată această perioadă impozit totalizând 2.583 de lei, adică o medie de numai 517 lei pe lună.

Guvernul a prins în bugetul pentru acest an venituri de 95 de milioane de lei din impozitarea bacșișului, o sumă pe care la momentul respectiv a considerat-o ca fiind o estimare pesimistă. Cu doar 6 milioane de lei în primele cinci luni ale anului, planul Guvernului nu pare realizabil, în contextul în care bugetul se confruntă oricum cu probleme majore în ce privește încasarea veniturilor planificate.

Datele privind veniturile statului din impozitarea bacșișului indică un eșec al acestei măsuri, mai ales că sunt județe în care impozitele plătite sunt foarte mici. Singurii care pierd din impozitarea bacșișului sunt chelnerii, 10% din acest venit dacă le rămâne lor integral, în timp ce la stat ajung niște bani care în trecut nu erau, cel mai probabil, fiscalizați deloc. Marii câștigători sunt operatorii de baruri și restaurante, care își ating un obiectiv de mai mulți ani, acela de a avea un control mult mai mare asupra banilor primiți ca bacșiș de chelneri, pe care îi pot folosi acum discreționar pentru a suplimenta remunerarea salariaților

Sume mici, sub 10.000 de lei au fost plătite ca impozit pe bacșiș, în perioada ianuarie-mai, în 9 județe: Vaslui – 2.583 lei, Sălaj – 3.386 lei, Vrancea – 4.485 lei, Tulcea – 5.407 lei, Satu Mare – 5.819 lei, Ialomița – 5.968 lei, Caraș-Severin – 6.738 lei, Giurgiu – 8.034 lei și Buzău – 8.262 lei.

Lideri sunt județele cu economie dezvoltată sau destinații turistice, București – 3,24 milioane lei, Cluj – 431.029 lei, Ilfov – 317.253 lei, Constanța – 311.138 lei și Brașov – 251.694 lei și Timiș – 200.141.


Sursa: ziuadevest.ro

2 comentarii

  1. H&R Răspunde

    Baruri și restaurante? Acum serios! La spitale sunt bacșișuri nu in Horeca. In Horeca e fix pul@ ce este fata de spitale. Sau ma rog aziluri de batrani.

  2. c-block Răspunde

    Se știa de dinainte numai că decidenții nu au urechi să audă. Iar dacă le zici că-i acasă la noi e prostie se mai și supără că ești contra. Asta nu e numai vina consumatorului dar mai ales al comercianților care în continuare lucrează la negru-gri și nu au nici un interes să-și albească afacerea. Astea plătite sunt așa numai ca să nu zică că nu s-a încasat. Să vedeți ce va fi la horeca dacă saltă TVA de șa 9 la 19! No atunci chiar va fi show! Și degeaba le mergi peste ei cu controale că tot patronul de restaurant vrea să se îmbogățească dacă se poate peste noapte. Mai ales cei de pe litoral. Că poate la anul nici nu va mai fi acolo. Și atunci?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.