PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Centralele de apartament pe gaze vor fi interzise în România. Directivă UE

Toate centralele de apartament pe gaze trebuie eliminate, arată o directivă de eficiență energetică a Comisiei Europene. Documentul prevede încurajarea continuă a trecerii de la combustibilii fosili pentru încălzirea locuințelor și clădirilor publice, la energia solară.

Directiva, deja adoptată de Parlamentul European, fixează termenul limită pentru utilizarea centralelor individuale pe gaze în statele membre ale Uniunii Europene la anul 2040. Această măsură reprezintă un pas semnificativ în direcția eficienței energetice și a reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră.

,,Comisia salută acordul provizoriu la care au ajuns astăzi Parlamentul European și Consiliul pentru a reduce emisiile și consumul de energie al clădirilor din întreaga UE. Directiva consolidată privind performanța energetică a clădirilor (EPBD) va sprijini eforturile UE de decarbonizare a clădirilor în întreaga Uniune. Acesta este un domeniu în care impactul concret al ofertei ecologice europene va îmbunătăți calitatea vieții oamenilor, în locuințele și la locul de muncă, și le va reduce facturile la energie. De asemenea, acest acord va stimula independența energetică a Europei, în conformitate cu Planul REPowerEU, și va constitui un argument comercial puternic în favoarea unui sector al clădirilor mai puțin poluante în UE”, arată Comisia Europeană într-un comunicat de presă.