Ultima actualizare: azi, 16:16
Locale

FOTO/VIDEO. Nivelul Someșului este în creştere la Satu Mare. Când poate fi un pericol

Nivelul Someșului a crescut semnificativ în ultimele zile, cu toate acestea, autoritățile asigură că situația este sub control și că, în prezent, nu există un pericol.

Potrivit datelor furnizate de către Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, azi dimineaţă Someşul a fost la cota 322, cu un debit de 617 mc/secundă şi se estimează că sâmbătă dimineaţă la ora 7,00 va ajunge la cota 430 cm şi un debit de 822 mc/sec.

Subprefectul Altfatter Tamás și directorul de Cancelarie, Radu Iancu, au avut o întâlnire cu reprezentanții ISU Satu Mare, ANIF Satu Mare și SGA Satu Mare pentru a discuta problemele apărute în județ din cauza precipitațiilor abundente.

Directorul Serviciului de Gospodărire a Apelor Satu Mare, Vasile Andrieș, a subliniat că situația nu reprezintă o amenințare. Pentru ca Someșul să devină o problemă pentru sătmăreni, acesta ar trebui să atingă cota de 900 cm.

”Pentru ca apele să ajungă la dig ar trebui să ajungă la 900 cm”- Vasile Andrieș.

Autoritățile se declară pregătite să intervină cu saci și pompe în cazul unei probleme neașteptate.

11 comentarii

  1. Ionel Răspunde

    Abureli, dacă azi este la cota 400, atunci cota 900 trebuie să fie la trotuarul de pe dig, deci au incercat sa liniștească populatia. De fapt, pentru că Someșul să devină un pericol, nu trebuie să ajungă la cota 900, ci să iasă dintre diguri. Problema 1: spărtura făcută în dig pentru podul pietonal, dacă iese apa pe acolo nu mai astupa nici draq șuvoiul. Problema 2: digurile trebuie să țină, dacă au fisuri provocate chiar și de cârtițe sau sobolani. Nu râdeți, e posibil și s-au mai intamplat, au mai fost cazuri de infiltrare prin mici galerii care au condus incet-incet la ruperea digului, când au fost verificate digurile ultima dată?

    • s Răspunde

      @ionel, când a fost inundația la Satu Mare în ’70 nu la Satu Mare s-a spart digul. Înainte de a comenat mai pune mâna pe care sau întreabă de la cineva care știe. Dar nu cred că există pericol la noi, cel puțin nu pe moment.

  2. Ionel Răspunde

    Pe cine să pun mâna?🤣…înainte de a “comena”? Probabil te referi la ceea ce nu ai tu, respectiv “carte”. Mama ei de școală! Și unde vezi tu că am zis că trebuie să se spargă digul neapărat la Satu Mare?! Mă, băiatule, mă …s…tu cred că ești “bat”.

    • Jani Răspunde

      Eu zic sa pleci repede din oras pana nu e tarziu…:-))

    • s Răspunde

      Măi Johny Bravo! Ce-mi mai “place” mie când cineva nu are argumente și se leagă de greșeli sau de omisiuni de litere provenite din grabă! Tu nu ai pățit asta niciodată? Du-te mă omule și trage-te cu tot cu apa de la toaletă! Află de la mine boule că în ’70 Someșul a spart digul la Berindan și la Vetiș și a venit prin învăluire înapoi peste oraș. Dar tu nu ai de unde a știi asta pentru că încă trăiai în bodega de la Gara de la Lehliu. În încheiere numai în visele tale umede ai putea avea atâta școală ca și mine. Dar diferența dintre noi este că unii nu dau doi bani pe detalii mărunte și nu se pierd în ele pe când la tine asta este esnțe existenței tale. Am observat și eu omisiunile de litere dar nu am crezut că asta va fi principala ta problemă. Dar din ce se pare m-am înșelat.

  3. Beje Răspunde

    Autoritățile sunt pregătite să intervină. Care autorități? Bah, poate cu Tarr beton. Ce utilaje și mâna de lucru au autoritatile locale in cazul unui dezastru de amploare???? Cu cine intervin? Cu ce intervin???? Cu saci și pompe??? Cate pompe, câți saci???? Iar o să aștepte bețivii să vină armata, cu soldații aia plătiți cu salariul minim pe economie….Mai avem o mână de pompieri, câțiva jandarmi și vreo câțiva soldați. O să vină cativa, nu zic, nu au ce face, sunt militari, dar nu mai au oameni și nici nu par să mai aibă cu ce.

  4. Costi Răspunde

    Daca mai ploua o perioada la fel, va fi inundatie si in oras. Daca nu, nu va fi. Ce, cum si cand fac autoritatile e fix degeaba ca de obicei. Incompetenta etern depasita de situatie. E un joc de noroc, un fel de ruleta ruseasca.

    • s Răspunde

      În toată treaba asta totuși ar trebui menționat și faptul acela absolut minor, nesemnificativ că lucrarea ar trebui să fie gata la finalul anului 2023. Exact ca și reabilitarea parcului vechi din centru. Adică terminat, predat, panglica tăiată și spărtura din dig refăcută cu tot cu coronamentul circulabil refăcut ca înainte. Ce oraș minunat în mișcare suntem! Așa-i? Că uite dacă s-ar fi respectat termenele acum nu ne-ar durea deloc capul cu apa mare!

  5. Nha Răspunde

    Dezastrul se va vedea dupa ce scade Somesul. Pungi, saci, peturi, doze, lazi, hoituri, totul la vedere!

    • 🤔🤔🤔 Răspunde

      Mda. Te invit tot așa să te duci la lacul Clinești să vezi acele linii minunate constituite din mizerii și bălării, peturi, anvelope și tot ce vrei și care arată cam până unde a ajuns nivelul apei. Și totodată cam până unde duce nivelul de civilizație a dacilor liberi. Pentru că fii sigur nu alții aruncă treburile alea în cursurile de apă. Deci? Dar în momentul în care în cadrul acțiunii din septembrie anul trecut (Let’s do it) s-au găsit fotolii aproape de vf. Pietrosa, pavaje de beton sau ventilatoare cu picior eu nu mă mai mir de nimic. Probabil ungurii sunt de vină și de asta.

  6. Aurel Răspunde

    …stați liniștiți o zis gabor că până ajunge la el la birou nu sunt probleme majore!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.