Ultima actualizare: azi, 21:51
Locale

STATISTICĂ. La Satu Mare se câștigă prost și se trăiește cel mai puțin

La Satu Mare se câștigă prost și se trăiește cel mai puțin, arată o analiză Libertatea, care cuprinde mai multe date oficiale, printre care rata șomajului, speranța de viață și salariul mediu net câștigat în fiecare județ din România. 

Regiunile dezvoltate, precum București-Ilfov, Timiș-Arad și Cluj, arată o latură optimistă a României. În contrast, Teleorman, Tulcea, Călărași și Vaslui, de exemplu, oferă salarii mici, o speranță de viață scăzută și educație de calitate mai slabă. Printre județele în care se câștigă prost și se trăiește puțin se numără și Satu Mare.

De pildă, cel mai mare salariul mediu net este în București, aproape 5.800 de lei, cu 10% mai mult decât acum un an. Urmează județul Cluj cu 5.500 de lei și județele Timiș, Sibiu și Ilfov cu sume între 4.500 și 5.000 de lei. În cealaltă extremă se află județele Teleorman, Vrancea, Caraș-Severin, Hunedoara și Vâlcea, unde salariul mediu net variază între 3.194 de lei și 3.421 de lei. Nici Satu Mare nu stă bine la acest capitol: salariul mediu net este undeva la 3.400 de lei.

În unele județe ale țării, să-ți găsești un job, fie și pe salariul minim, pare complicat. Cea mai mare rată a șomajului este în Teleorman, 7,76%. Urmează Vaslui cu 7,49%, Dolj cu 7,1%, și Mehedinți cu 6,69%. La sfârșitul lunii decembrie 2023, rata șomajului înregistrată în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Satu Mare a fost de 3,92 %.

Veniturile afectează puternic calitatea vieții și pot avea efecte pe termen lung. „Persoanele sărace, de exemplu, au o alimentație mai proastă decât o parte dintre persoanele mai avute. Pentru că mâncarea proastă este o mâncare ieftină”, spune sociologul Andrei Mihail.

Cea mai mică speranță de viață este în județul Tulcea, 73 de ani și 3 luni. Tulcea e în jumătatea a doua între județele cu cea mai mare rată a șomajului. Se trăiește sub 75 de ani, în medie, și în Giurgiu, Satu Mare, Olt, Ialomița, Călărași, Botoșani, Brăila și Bacău, iar în Teleorman, Vaslui, Hunedoara, Dolj, Buzău și Sălaj, speranța de viață trece cu puțin de 75 de ani. Campionii longevității sunt românii din Vâlcea (81,2 ani), București (78,4 ani), Cluj (77,5 ani) și Brașov (77,4 ani). Indicatorul are valori ridicate și în Cluj, Timiș și Iași.

„E un fel de cerc vicios între venituri, educație și, mai departe, tot ce înseamnă practicile pe care trebuie să le faci ca să ai o viață bună, o viață sănătoasă”, mai spune sociologul Andrei Mihail. Românii sunt printre europenii care trăiesc cel mai puțin.

Potrivit Eurostat, doar în Bulgaria speranța de viață e mai mică.

 


Sursa: Libertatea

15 comentarii

  1. Alex Răspunde

    Simplu, la 74 de ani o sa ma mut la Cluj si atunci o sa mai trăiesc încă 10 ani. :DDD

    • 🤔🤔🤔 Răspunde

      Wrong, 2,5 ani diferență doar. Nu ai citi atent. Așa că totuși de te muți mare brânză nu ai făcut. 😉

      • Adi Răspunde

        Ba face brânză.Vinde-n Cluj,cumpără similar în SM și cu restul trăieste că boierul mulți ani.Bingo.

  2. Vasy Răspunde

    E bine………… ca nu-i mai rau!

  3. wow Răspunde

    daca te duci la Cluj cu trenul trebuie bilet numa incolo,ca napoi nu mai apuci …..dupa viteza trenurilor din ro…ha ha…

  4. doi Răspunde

    Acum cateva zile ati spus ca Satu Mare este una din orasele unde se castiga destul bine , care e faza atunci?
    Apropo mu_i3 Ciolacu si jos Parla/mentul.

    • c-block Răspunde

      Depinde cine comandă și plătește articolul. Să vezi tu ce de articole care se bat cap în cap vor răsări la propriu în viitoarea campanie electorală. Dar degeaba că ajungi ca și mine că nici nu le mai bagi în seamă. S-au transformat în niște mercenari.

  5. Teknik Telekomunikasi Răspunde

    Există recomandări sau concluzii privind modul în care autoritățile ar putea îmbunătăți situația în județele cu salarii mici și calitatea vieții redusă, inclusiv în Satu Mare? visit us Telkom University

  6. Ph Răspunde

    Patronii din SM care caută angajați nici nu precizează în anunțuri eventualele salarii, când te interesezi afli că la SM este 2017, nu 2024. Nu știu ce este la MM, BH chiar și la SJ, deoarece acolo se menționează salariile și clar mai bune decât la SM. Să fie mai multă concurență pe angajați sau patronii înțeleg mai bine piata muncii?

  7. Opincarul Răspunde

    Sistemul medical deficitar combinat cu o slabă dezvoltare a pietei muncii este rezultatul unei camarile politice de cea mai joasă speță, pregătire și nivel intelectual dat de uniunea PSD – UDMR din județ. Dincolo de jocuri politice, denigrări și mizerii electorale, sper că Adrian Cozma și Pop Romeo vor uni românii sătmăreni, steagul sus!

  8. pavel Răspunde

    Inca o data va dau dreptate stimati comentatori…De vina este clasa politica.sistemul medical,ciorile din Gradina Romei,politiistii locali,absolut toata lumea in afara de noi! Tonele de slana,de smantana si tuica sunt benefice pentru sanatate mai ales daca efort fizic faci din an in Paste! Dar e un articol tendentios in realitate voi sunteti cei mai buni si mai frumosi si mai destepti oameni care exista in spatiul danubianocarpatic!

    • 🤔🤔🤔 Răspunde

      👍, cu o singură observație. anumite lucruri nu de individ depind sau nu numai de individ. Speranța de viață mai scăzută se datorează și serviciilor medicale existente. Dacă ai ceva mai complicat Oradea, Cluj, Baia Mare, Timișoara, Târgu Mureș, București sau străinătate scrie pe tine. Și dacă trebuie să te deplasezi până acolo câteodată timpul nu lucrează în favoarea ta. Obiceiurile alimentare proaste, excesele alimentare, fast foodurile consumate și sedentarismul sunt numai o parte din ecuație.

  9. ombre Răspunde

    as mai adauga ca patronii se inteleg intre ei, sa nu dea salarii mai mari unii decat altii, sa nu ia un muncitor de la altu, ca e mare suparare de aceea santem unde santem

    • 😮 Răspunde

      “suntem”. Bată-l vina de limbul matern rrrrumun. Încerci și tu până îți iese corect până la urma sau până desființezi de tot limba română????? Hapoi atunce nu-i de mirare că rămăsei la nivel de muncitor în trei schimburi pe plantație. Dar ca să te lămuresc reproduc mai jos o discuție virtuală dintre patroni.
      “- Auzi tu! Tu îți plătești angajații?
      – Nu prea. De vreo 3 luni le-am dat doar așa puțin.
      – Și tu?
      – Nici eu de vreo 2 luni.
      – Și mai vin la lucru?
      – Să știi că da!
      – Păi atunci hai să le cerem bilet de intrare ca la muzeu!”

  10. kati Răspunde

    Rata somajului cel ce se achită
    Ce te faci cu ce-i obligati să-și dea demisia
    Atunci cît este ȘOMAJUL REAL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.