PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Război la granița României! Oamenii au sunat speriați la 112. Au fost trimise mesaje RO-ALERT

În cursul nopții trecute, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a emis trei mesaje RO-Alert pentru localitățile din zona de Nord a județului Tulcea prin care a informat populația că există riscul de cădere a unor obiecte din spațiul aerian. Alertele au fost emise în urma identificării pe teritoriul Ucrainei, în apropierea graniței cu România, de către structurile naționale cu rol de apărare, a unor aparate de zbor care ar putea avea ca țintă obiective din apropierea graniței de pe teritoriul Ucrainean. Mesajele RO-Alert au drept scop informarea populației cu privire la modul de comportare în asemenea situații, recomandarea de păstrare a calmului și măsuri de autoprotecție.
În cursul nopții trecute au fost 7 apeluri la numărul unic de urgență 112 prin care apelanții au solicitat informații în urma primirii mesajelor RO-Alert ori au semnalat faptul ca se aud zgomote puternice din zona de nord a teritoriului românesc. Nu au fost apeluri care să semnaleze căderea unor obiecte în apropierea locuințelor ori a zonelor populate.
România a notificat NATO, care a decis să ridice de la sol avioane de luptă F-16 turcești de la Fetești. Avioanele de luptă au patrulat spațiul aerian al ţării noastre. Nicio dronă nu a ajuns în România, a anunțat MApN. Șase ore a durat alarma de atac aerian. Localnicii au scris pe rețelele sociale că au fost treziţi din somn de explozii puternice, iar casele se zguduiau ca la cutremur, potrivit Digi24