Ultima actualizare: ieri, 22:30
Locale

FOTOGALERIE. Aventura vă așteaptă! Un nou traseu turistic montan în județul Satu Mare

Serviciul Public Județean Salvamont Satu Mare vă invită să porniți într-o aventură memorabilă pe cel mai nou traseu turistic montan din zonă: Măgura Bătarciului!

Traseul, marcat cu bandă roșie, pornește de la Baza Salvamont Bătarci și vă poartă prin peisaje montane uimitoare, oferindu-vă o experiență autentică în natură. Cărările au fost marcate cu grijă de către salvamontiștii sătmăreni, asigurând o drumeție sigură și plăcută.

Traseul are o lungime de aproximativ 4 km și poate fi parcurs în aproximativ 2-3 ore, în funcție de ritmul fiecăruia. Pe parcurs, veți putea admira priveliști spectaculoase.

„Intrarea în noul traseu turistic montan, marcat cu bandă roșie, se găsește la Baza Salvamont Bătarci, în a cărui parcare din fața incintei se pot parca vehiculele, după care se continuă de-a lungul drumului județean către Batarci, cca 400m, pînă în dreptul unui stâlp de marcaj de unde intrăm pe drumul pietruit care ne conduce până la baza Măgurii, printre livezi de prun și plantații de viță de vie. După cca 2 km ajungem într-o mică parcare, de unde practic începe greul urcușului spre vârf, vorbim de o diferență de nivel de aprox. 230 m întinși pe ultimii 1,2 km, continuați pe o potecă amenajată de către SPJ Salvamont Satu Mare ce străbate o frumoasă pădure cu diverse specii de arbori și arbuști, unde după cca 15 min de urcuș ajungem la baza Peretelui Măgura, în punctul denumit de localnici „ Horăiț”. Este o răscruce marcată pentru mai multe rute, cum ar fi cele două trasee turistice amenajate pe cabluri (Via ferrata), care necesită echipament special pentru parcurgerea lui și cu ale căror ieșiri din trasee ne vom reîntâlni la urcarea pe Banda Roșie, respectiv traseul de legătură (Cruce Albastră) către grupul de stâncărie denumit Ghiboacele.

După un scurt popas continuăm ascensiunea pe cărarea îngustă, ca după cca 200m să ieșim pe marginea peretelui Măgura, pe al cărui contur vom continua urcușul până în Punctul Panoramic Măgura, deplasarea pe fața de stâncă oferindu-ne o experiență inedită. Din acest loc, vom putea admira Catenele Oașului ridicându-se din Câmpia Someșului, priveliștea oprindu-ne cu siguranță preț de câteva minute pentru a savura acea senzație de înălțare, pe care doar măreția muntelui ți-o poate oferi!

După încă 100 m parcurși printr-o vegetație endemică, care de la săptămână la săptămână își schimbă coloritul și miresmele, poteca părăsește fața de stâncă și reintră în răcoarea pădurii, mai mulți pini dând un farmec aparte traseului abrupt care ocolește către final un grup de stânci, pentru ca după încă 50 m să ajungă pe micul vârf stâncos al Măgurii Batarci, efortul fiindu-ne răsplătit din plin de liniștea și frumusețea locului! Traseul, în sectoarele mai expuse a fost echipat cu balustrade din lanț, iar în zonele abrupte de potecă au fost săpate trepte pentru siguranța și confortul drumeților.

Rugămintea adresată turiștilor care vor vizita acest loc unic prin geologia și flora regăsite doar aici, este acela de a nu părăsi poteca amenajată, prin asta contribuind la păstrarea și punerea în valoare a unui patrimoniu natural inestimabil”, este mesajul publicat de Serviciului Public Județean Salvamont Satu Mare.

3 comentarii

  1. io Răspunde

    intalniri de gradu* 0

  2. alex Răspunde

    Am fost, e frumoasa zona!

  3. carcotas Răspunde

    Turistii par straini fara griji. Prea colorat imbracati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.