Primarul Kereskenyi Gabor, președintele Consiliului Județean Satu Mare Pataki Csaba și directorul Muzeului Județean Liviu Marta au făcut, astăzi, în fața presei o prezentare a Muzeului Județean Satu Mare, după o lungă perioadă în care acesta a fost reabilitat și modernizat.
Prezentarea a avut loc cu câteva zile înainte de deschiderea oficială a muzeului. Muzeul Județean Satu Mare își redeschide porțile pentru vizitatori începând cu data de 1 iunie 2024, după doi ani în care au avut loc ample lucrări de modernizare a clădirii și a spațiilor expoziționale.
Primarul Kereskenyi Gabor a subliniat importanța reînoirii a muzeului, o clădire simbolică și istorică a orașului.
„Din două puncte de vedere, este importantă această lucrare, și pentru orașul nostru. În primul rând, din păcate, aspectul clădirii, în ultima perioadă, a lăsat de dorit, și prin această investiție, o clădire simbolică și istorică din centrul municipiului Satu Mare s-a reînoit, a recăpătat fața din perioada interbelică. Foarte important acest lucru. Este foarte important să umplem cu conținut. Că degeaba sunt construite și reînoite acești pereți dacă nu vor fi expoziții atractive, dacă nu vor fi activități care, până la urmă, să fie pentru toți sătmărenii”, a declarat Kereskenyi Gabor.
Valorea proiectului a fost pe 20 de milioane de lei, clădirea fiind reînoită de la A la Z.
„Suntem într-o clădire reînoită, care s-a reînoit de la subsol până la acoperiș și peste acoperiș, în condițiile în care au și un sistem fotovoltaic modern. O să devină autonom din punct de vedere energetic. […] În total, s-au investit peste 21 de milioane de lei din care 13 milioane de lei sunt fonduri europene atrase din programul transfrontalier România-Ungaria. E un proiect foarte complex care a avut parte de reabilitare de infrastructură, am salvat o clădire istorică, construită în 1936 pentru sătmăreni, și acum redăm sătmărenilor, să fie o bijuterie a județului, a municipiului. Prin asta sperăm să creștem numărul turiștilor. Turiști înseamnă și cel care vine din județ să cunoască istoria locului, dar o să vină și din județele limitrofe și de la nivel național”, a transmis Pataki Csaba.
Directorului Muzeului Județean Satu Mare a precizat că deschiderea este parțială, urmând ca în luna august să se deschidă o nouă partea, cea de etnografie, dar și partea de la mansardă, în viitorul apropiat.
„Este o deschidere parțială pentru că deja avem un spectacol muzeal destul de complet, urmând ca în august să mai deschidem partea de etnografie și cândva, când vom putea, și partea de la mansardă, care este un spațiu nou. Conceptul este nou în expoziție, unul modern, acela ca prin module să prezentăm istoria și, mai mult, oamenii să o descopere. […] Muzeele pot să ofere autenticitate, deci lucrează cu obiecte reale, vechi, autentice, și de aici, credem noi, ne ajută foarte mult să reconstituim discursul istoric pe care vrem, de data aceasta, să îl facem cu vizitatorii, ca ei să se convingă că ceea ce spunem noi chiar așa este”, a declarat Liviu Marta.
El a subliniat importanța banilor în acest context, subliniind faptul că fondurile suficiente au ajutat la crearea unei expoziții de calitate. Totodată, numărul cercetătorilor fiind mai mare față de anii trecuți, a contribuit la un rezultat bun.
„Este munca, prezentată acum, față de vechea expoziție, o muncă ce a venit în ultimele două decenii cu foarte multe cercetări și foarte multe realizări. Ne-a ajutat tehnologia nouă, ne-a ajutat și faptul că deja suntem foarte mulți cercetători aici, în comparație cu două-trei decenii, era un număr mic de angajați la muzee. Fiind mai mulți, mai dotați tehnic, poate și intelectual. Trebuie să recunoaștem că știința istorică și cercetarea nu numai aici s-a făcut, la noi în județ, se întâmplă pe o rază mai mare, și ne folosim de lucrul acesta. Cred că ne va ajuta foarte bine să recunostituim istoria din zona noastră. Un al treilea element, care zic eu că e foarte important la această expoziție este faptul că, de data aceasta, chiar am avut fonduri suficiente, comparate cu dățile trecute. Am venit acum 20 de ani cu o expoziție care a fost foarte frumoasă și interesantă, dar a fost făcută din bani foarte puțini și, inevitabil, lucrul acesta s-a văzut. De câțiva ani, am primit foarte mulți bani și sprijin, și lucrul acesta o să îl vedeți și dumneavoastră, și se va vedea în calitatea expoziției”, a încheiat Liviu Marta.
Sătmărenii sunt invitați să descopere o nouă față a muzeului, care îmbină armonios tradiția cu inovația și, în același timp, să se bucure de o nouă expoziție permanentă, pregătită de muzeografi. În data de 1 iunie vor fi redeschise spațiile muzeale care cuprind expozițiile de științele naturii, arheologia și evul mediu, toate cuprinzând exponate valoroase de pe raza județului Satu Mare. Celelalte spații expoziționale sunt în plin proces de reamenajare și vor fi redeschise până la sfârșitul acestei veri.
În ultimii doi ani, sediul central al Muzeului Județean, de pe strada Vasile Lucaciu din municipiul Satu Mare, a fost modernizat printr-un amplu proiect implementat de Consiliul Județean în colaborare cu Muzeul Județean, în mare parte cu fonduri europene prin Programul Interreg România-Ungaria 2018, un proiect în valoare de totală de peste 4 milioane de euro. A fost reabilitat exteriorul clădirii monument, spațiile interioare au fost reamenajate, iar spațiul expozițional a fost extins. De asemenaea, a avut loc o reorganizare a expozițiilor de arheologie, istorie și etnografie. Oferta de vizitare a fost lărgită prin realizarea expoziției de științele naturii și a unor module expoziționale interactive. Vizitatorii care vor trece pragul muzeului vor avea parte de o experiență unică datorită tehnicii digitale și a modulelor bazate pe realitatea virtuală.