Ultima actualizare: azi, 18:14

Locale

Proiectul unui medic din Satu Mare: Nicio școală sau loc public fără defibrilator automat

Nicio școală sau loc public fără defibrilator automat. Este unul dintre proiectele prioritare ale medicului sătmărean Iulian Pfau Sălăgeanu, candidat al Partidului Național Liberal (PNL) la Consiliul Local Satu Mare. ,,Să spunem ”Da” vieții în școli, grădinițe și spații publice. Nu așteptăm doar ambulanța, participăm ca și cetățeni din primul moment al resuscitării să oferim suportul vital de baza”, este mesajul transmis de medicul sătmărean.

Potrivit acestuia, în țări precum Franța, Spania, Olanda, Germania sau Marea Britanie, defibrilatoarele automate sunt instalate în școli, grădinițe, creșe, gări și locuri publice aglomerate, făcând astfel defibrilarea cât mai precoce, înaintea sosirii echipajului medical calificat, salvând astfel mai multe vieți. ,,În Anglia, prin utilizarea DEA s-a reușit creșterea ratei de supraviețuire în caz de stop cardiac de la 5% la 25%”, spune medicul.

Propunerea medicului Iulian Pfau Sălăgeanu este amplasarea unui defibrilator automat la fiecare școală și grădiniță, în gări, instituții, locuri publice și la fiecare 500 de locuitori, în punctele cele mai aglomerate. De asemenea, inițierea unui Program de instruire a populației privind utilizarea DEA și cursuri de prim ajutor cu adresabilitate generală și existența unei hărți digitale cu punctele de acces la DEA cele mai apropiate.

,,Consider că inițierea unui astfel de program reprezintă garanția interesului deosebit pe care autoritățile locale trebuie să le aibă pentru sănătatea și viața locuitorilor și copiilor noștri. Datorita faptului că timpul de intervenție până la sosirea ambulanței este de aproape 10 minute, iar persoana aflată în Stop Cardio Respirator (SCR), nu are nicio șansă de supraviețuire deoarece rata de supraviețuire a pacienților în acest caz scade cu 10% cu fiecare minut care trece fără defibrilare”, spune medicul sătmărean.

El a mai precizat că ,,prin includerea utilizării DEA în tehnica de Suport Vital de Baza (SVB), există patru verigi ale lanțului supraviețuirii, din care primele verigi depind de noi cetățenii, în calitate de salvatori”:

  • Acces rapid și apel 112;
  • Începerea rapidă a manevrelor de suport vital de baza (SVB);
  • Defibrilare precoce(DEA )care influențează decisiv succesul unei resuscitări;
  • Suport avansat al functilior vitale asigurat de echipele Ambulanței sau SMURD.

,,Sănătatea înainte de toate, viața fiecărui om contează”, mai spune medicul sătmărean.

23 comentarii

  1. ilie Răspunde

    Mai bine faceti campatii gratuite pentru depistarea persoanelor cu risc vascular si asigurati medicamentele corespunzatoare in spitale,decat sa aruncati banii pe defibrilatoare si baterii;cine sa le utilizeze? Ne rugam sa fie un medic in preajma?Numai avioane aveti in cap!!!

    • Adi Răspunde

      Se trezește acest firfizon de doi lei să vorbească singur , bai băiatule nu mai ai tuș în parafa să parafezi carnetele de sănătate pentru medicina muncii .
      POATE TE ÎNTREABĂ POLITIA CUM PARAFEZI FĂRĂ SĂ VEZI PACIENTII .
      Un gargarist penibil .

  2. Peda Gogu Repetent Răspunde

    Ce naiv mai poți fi @ilie! E afacerea cuiva tată și cine știe cine a prins un “filon” de ăsta gata tocmai bun de plasat. Bineînțeles cât mai scump și pe bani publici! Ideea nu e rea doar că dacă vrem să și aplicăm avem de parcurs un drum lung. Vreo două cicluri a câte 8 ani ca să se formeze cadrele. Nu la cadre medicale mă refer ci la aomeni care să fie pregătite ca să ofere prim ajutor dacă e nevoie. Iar asta presupune educație multă. Și civică dar și sanitară. Multe școli nu au nici dispensare dar noi visăm de astea????? Iar punem căruța în fața cailor????

  3. H&R Răspunde

    Reclamă ieftină marca PNL! Atât s-a putut. Dar vorba aia: Dacă nu știi nici măcar să promiți, chiar că ești foarte sărac.

    • comentator Răspunde

      @H&R, asta din experiență proprie îți spun și am așa o experiență de peste 60 de ani de viață. Sunt câteva specii ocupaționale de hominide care sunt absolut leșinate la propriu de importanța lor. La categoria asta intră medicii, politicienii, arhitecții și avocații, asta ca și categorii mai mari și mai importante. Ei le știu pe toate. Nu ajungi tu la nasul lor nici cu scara, nici cu “szarosbot” cum se spune. Au mai fost consilieri din această categorie prin CL și după o vreme nu mai știau cum să scape de stat la ședințe de consiliu sau/și de comisie. Că acolo e de stat și de discutat. Și când sunt și alții la fel de deștept-închipuiți ca și tine îți dai seama ce iese de acolo. Propunerea asta este de-a dreptul caraghioasă dacă nu chiar penibilă. Implică prima dată colaborare interinstituțională între multiple instituții – primărie, consiliul local și județean, inspectorat școlar, DSP și se mai poate enumera. Apoi dacă prin absurd se înfiripează ceva mai rămâne de văzut dacă școlile pot oferi condiții de găzduire și de operare ca să nu mai vorbim de instruire pe scară largă pentru depistare cazuri și utilizare aparate medicale. Și aici la partea de cine derulează achiziția propusă și cum nici nu m-am atins!

      • Frustratu Răspunde

        In Marea Britanie sunt defiblatoare in gari. Ce ti se pare asa de… OZN? Ii greu sa pui un garou? Daca asta inseamna viata unui om faci tot posibilul.
        Si-apoi nu sari. Ca si eu am 60 de ani. Si am pene de gaina, nu de gâscă.

        • comentator Răspunde

          @Frustratu, cu țara e problemă și cu populația care o populează. Că la noi dacă omul face un infarct , cade josiari oamenii trec pe lângă el că e sigur beat. Sau omul e în prag de comă hipoclicemică, își pierde aproape cunoștința la volan, transpiră abundent și intră în ceva decor stradal și vine poliția locală și în loc să cheme salvarea doi polițiști îl trag cu forța că de ce nu suflă în fiolă că e sigur beat. Caz de acum doi ani care s-a dat și la știri la Galați. Noroc cu o asistentă medicală care trecea pe acolo. De aia ziceam eu că e nevoie de mulți ani și de multă educație la 99% dintre concetățeni.

          • Frustratu

            Aberezi. Acum douazeci de ani am fost foarte surprins ca am vazut doua ambulante venind la un bețivan, drogat, ma rog, habar nu am ce “virus” a avut, dadea cu piciorul intr-un stalp de semafor. Am vazut si elicopter la accident in Germania.. si Austria. Acum douazeci de ani.
            Sa vorbim fapte nu vorbe.
            De exemplu: In Romania vine SMURDUL cu elicopterul la orice bășină trasa de un român, străin, rătacit pe munte, pierdut in paduri sau printre straini., pierdut in tranziție
            Acuma, tu spui: “@Frustratu, cu țara e problemă și cu populația care o populează”.
            Bine ai dreptate. Mare noroc ca tu esti un specimen evoluat. Avem noroc cu tine. Ca ne deschizi mintea.
            Sa nu spui ca eu te-am jignit mai mult decat ai jignit tu.

          • comentator

            Deci ce s-a dat la este aberație. Și chiar și-a recunoscut ulterior, inclusiv poliția locală și-a cerut scuze. E bine de știut că tu le știi pe toate și tu dai tonul la adevăr. În rest tu plutești undeva și nu prea calci pe stradă. Asta e un lucru demonstrat chiar prin spusele tale. Că se vede că nu ai văzut faze cu oameni căzuți pe jos iar concetățenii trecând pe lângă ei impasibili. Așa că lasă-mă te rog cu aberațiile tale neomarxiste cum că țara asta așa și pe dincolo și i-am jignit pe oameni. Mă omule și eu trăiesc în țara asta. Eu nu doresc să mă cert cu tine, eu doresc nici măcar să port o conversație cu tine pentru că tu trăiești într-o dimensiune paralelă. Nici măcar în țările enumerate de trine nu sunt puse la liber defibrilatoare (mă rog închise într-o cutie). Dar aș este că fiecare școală are cabinet medical ceea ce la noi nu este?????? Așa că taci.

          • Frustratu

            Bine. Ai dreptate. Du-te si te culcă….neomarxistule.😁 Habar nu ai ce inseamna. Da vorbesti…vorbe.

          • comentator

            Ba tu nu ai habar. Nu ar trebui să mai consumi atâta vodkă ieftină că deja vezi și auzi selectiv.

      • Frustratu Răspunde

        Habar nu ai ce este o dimensiune paralela. Da ne povestesti aici.

        • Frustratu Răspunde

          Numai eu mai voie să le știu pe toate. Cred că o să-mi schimb numele în Încrezutu.

  4. Xyz Răspunde

    Peda Gogu a observat bine.
    Cineva vrea sa-si vinda aparatura pe bani multi.
    Si unde sint bani multi ?
    La buget !

  5. Sătmărean Răspunde

    Numai afaceri și coțcherii, interese și doar șmecherii !!!

  6. Sătmărean 1 Răspunde

    Și Pfau ayesta o intrat în mafia politică în loc să-și vadă de treabă și dye meseria de medic. Acolo să demonstreze !!!

  7. Omu de Neanderthal Răspunde

    No sa fie cum ziceti voi…Este o afacere.
    Voi sa muriti toti de infarct., Doamne iarta-ma.
    Ca si colacu de salvare a fost o afacere. Sau ce a fost?……..
    Primitivi…n–am cuvinte.

  8. Frustratu Răspunde

    Nu sealvaza germanii mai bine decat românii. Am trait mulți ani acolo. Acum doazeci de ani era o diferență mare. Acum diferența este aproape zero. Mai sunt cateva anomalii,de exemplu: ca nu iti spun cand iti pun gelul la ecograf, “Atentie! Gelul va fi rece”. Cam atat. In rest serviciul de ambulanta este perfect. Sau aproape. Ca oameni lucreaza. Nu roboți.

  9. Frustratu Răspunde

    La mine la Jermania când am fo’ să culeg sparanghel și la toilette a fost apă caldă, hârtie de șters și nici săpunul nu s-a furat. Asta până să apar eu prin zonă. Ce șe știu eu pe toate ca să vezi și ce umblat sunt eu prin lume! De fapt prin toaletele lumii. Cred că voi scrie despre asta o carte.

  10. K Răspunde

    Eu propun altceva, mai ieftin: nicio crasma fara droguri, nicio piata fara tigari de contrabanda si bisnitari, niciun functionar public incoruptibil. Parca suna mai realist! 😂

  11. io Răspunde

    eduatie+lucru bine facut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.