Ultima actualizare: azi, 16:15
Locale

VIDEO. Conducerea Florisal Satu Mare: ”Primăria Satu Mare, atitudine ostilă. Se încearcă eliminarea noastră”

În cadrul unei conferințe de presă susținută de către reprezentanții operatorului privat de salubrizare Florisal, a fost făcută o analiză tranșantă a evoluției serviciilor de salubritate în municipiul Satu Mare.

Sile Pușcaș a criticat dur modul în care Primăria Municipiului Satu Mare gestionează serviciile de salubritate din oraș.

”Acum cinci ani, Primăria Satu Mare a optat pentru sistemul dual de colectare: fracție umedă și fracție uscată. Într-adevăr, a avut sens la început, fiind o adaptare graduală a populației la acest sistem de colectare selectivă a deșeurilor. Noi – la Florisal – am respectat întru totul această tipologie de colectare, având containere separate pentru cele două fracții. Aceste mașini când ajung la Stația de la Doba, ar trebui să fie direcționate către stația de sortare unde fracția uscată ar trebui sortată”, a declarat Sile Pușcaș, reprezentantul Florisal.

Pușcaș a acuzat Consiliul Județean că nu își face treaba de a sorta deșeurile la stația de la Doba, unde ajung camioanele Florisal. Potrivit acestuia, ambele fracții, umedă și uscată, ar trebui sortate, dar acest lucru nu se întâmplă.

”În ultimii trei ani nu există niciun angajat de la stația de depozitate a deșeurilor de la Doba care să verifice dacă camioanele transportă fracție umedă sau uscată. Toți șoferii noștri spun același lucru: că se aruncă în același loc fracția uscată și fracția umedă. Și nu este rolul operatorului, ci este rolul Consiliului Județean, să vegheze la această selectare. Se vede foarte clar că Florisal colectează pe cele două fracții, doar că Consiliul Județean nu își face treaba la stația de sortare, care nu funcționează de cinci ani. Cum este posibil ca timp de cinci ani să nu funcționeze stația de sortare și să nu se sesizeze nicio instituție a statului, să nu se dea nicio amendă”, a precizat Pușcaș.

Recent, Primăria Satu Mare a scos la licitație activitatea de sortare a deșeurilor. Pușcaș este îngrijorat că acest lucru ar putea duce la creșterea tarifului plătit de sătmăreni pentru serviciul de salubrizare.

„Primăria Satu Mare a decis, cu câteva săptămâni în urmă, să scoată la licitație activitatea de sortare, care în mod normal trebuia să o dacă cei de la stația de la Doba, fără costuri suplimentare pentru sătmăreni. Vă dați seama ce se poate întâmpla? Poate să vină un alt operator, al licitație care să se angajeze să cumpere o altă stație de sortare, cu multe milioane de euro, ceea ce va duce automat la scumpirea tarifului plătit de populație pentru acest serviciu”, a conchis Vasile Pușcaș.

Florisal a deschis un nou proces împotriva Primăriei Satu Mare pentru nerespectarea contractului. Compania solicită despăgubiri de zece milioane de euro.

”Din punctul nostru de vedere, Primăria Satu Mare a luat o decizie ilegală. Fiindcă în urma caietului de sarcini și al contractului pe care Florisal l-a semnat cu Primăria în vederea operării serviciului de salubrizare, o decizie a curții de Apel Oradea, în urma căreia s-a și încheiat contractul de operare, prevede foarte clar că acest obiect de sortare aparține operatorului, adică Florisal. Noi ne întrebăm cum își permite Primăria Satu Mare să scoată la licitație un serviciu care este contractat deja cu Florisal?! Foarte interesant! Am deschis un nou proces pentru nerespectarea contractului și vom cere despăgubiri de ZECE milioane de euro. Primăria ne va lăsa fără venituri, ne va lăsa doar cu cheltuielile. Este foarte clar că se urmărește eliminarea Florisal”, a spus reprezentantul firmei de salubrizare.

Pușcaș a criticat atitudinea “ostilă” a Primăriei Satu Mare față de Florisal. El a menționat că Primăria a impus companiei reînființarea patrulelor ecologice, un serviciu care a fost criticat în trecut.

”Primăria are o atitudine foarte ostilă. Florisal a încercat să înființeze o Poliție Ecologică, cu mulți ani în urmă. Între timp, am renunțat la activitatea de supraveghere a serviciului, care era în sarcina noastră. Doar că în noul contract de salubrizare, Primăria ne impune să reînființăm patrulele ecologice, acest serviciu abdurd, atât de criticat, pe bună dreptate. Asta este foarte ciudat: nici măcar controlul serviciilor de salubrizare nu și-l asumă Primăria, ci îl deleagă”, a concluzionat Pușcaș.

18 comentarii

  1. DNA Răspunde

    La pușcărie meritați voi sa ajungeți. La cât a-ți furat din buget, organizat.
    Săi ia la interviu DNA ul pe foștii angajați și pe actualii angajați și se rezolvă cazul Florisal. Cum falsifica dânșii documentele, devizele pe care luau banii. Se știe tot, dar nu se face nimic

    • Corector Răspunde

      Greșit: “a-ți furat” – Corect: “ați furat”
      Greșit: “Săi ia” – Corect: “Să-i ia”

  2. ecologist Răspunde

    Gunoaiele ajundg nesortate la groapă pentu că voi le luați amestecat în aceeași mașină și rar am văzut să vină mașină special pentru fracția uscată. Iar invenția asta uscat-umed este dioar în capul vostru pentru că nici primăria și nici cei de la mediu nu vă puteau obliga la ceva care este în afara legii. Pentru că este în afara legii. Colectarea deșeurilor trebuie făcut selectiv din 2007, știți și voi asta bine. Dar oamenii au încetat să le mai selecteze când au văzut că vine mașina de la Florisal și le ia pe toate la grămadă amestecat. Așa că mai ușor cu acuzații când sunteți în culpă. Iar trotineta aia cu Garda Florisal a fost invenția ta ca să-ți pui frățiorul să se plimbe cu trotineta prin oraș. Așa că nu amesteca lucrurile.

  3. Maimutoi Răspunde

    Imbecilule! Sa te manance korhazul impreuna cu Simion si Victoras! Degeaba faceti jocul Supozitorului veti ajunge in lada de gunoi impreuna!

  4. Sătmărean Răspunde

    Spală banii în imobiliare în Cluj Napoca, au scumpit în ultima perioadă serviciile de câcat pe care le prestează cu rablelelor în.mod absolut nejustificat !!! Urgent cei în măsură și abilitățile să facă controale, un audit și dare de seamă populației din Mun. Satu Mare ! E inadmisibil așa ceva !!!! Așteptăm răspuns !

  5. Dreptate Răspunde

    Asemenea clarificari sunt binevenite. Ca specialist in domeniul mediului, recunosc ca majoritatea UAT-urilor au un operator care se ocupa de partea de sortare. Ma mir sa aud ca si-a asumat un UAT lucrul acesta, pentru ca nu are structura propriu-zisa ca sa faca asta. Pacat ca cetatenii nu inteleg cum functioneaza toata structura de colectare, depozitare, sortare si reciclare. In acel moment si-ar da seama ca societatea Florisal e o simpla veriga. Controlul il are strict UAT (Consiliul Judetean si Primarie), iar daca nu sunteti “de-ai casei”, precum in alte judete, o sa va extermine, asa ca mult succes. Poate oamenii o sa se uite la recorder sau vor da search pe youtube sa inteleaga, ca tot controlul e autoritatile publice si mai mult – la functionari publici din aceste institutii care nu au experienta, cunostinte si nu stiu cum sa procedeze.

  6. Gheorghe Răspunde

    Nimic nou vere.Parca nu stiam ca se fac manarii pe aceste servicii?Stiam,numai prostii nu stiu,ca-s prosti.Ai prins contractul si daca nu te supui mafiei din primarie te-ai ars.Va veni altul mai cu dare de mana si cu ochi si maini de dat pentru cinstitii de la autoritatile locale.Cat despre serviciile voastre sunt de toata jena.Dati cu cositul pe strazi,lasati iarba pe santuri si se infunda podurile.Cine le desfunda?Nimeni sau in cel mai bun caz locatarii de pe strada.Trimiteti lunar facturile cu toate ca unii platim de pe calculator avem cont vedem factura si nu avem nevoie de factura vizica,dar sacii galbeni pentru hartie si carton nu sunteti capabili sa-i duceti acasa la locatari odata cu factura???!!Mai bine mergem noi la buda voastra(sediu) din m14 sa-i ridicam.Sunteti de tot cacatu mai ales cu biroul vostru din micro 14….o cocina de birou.Zi florisal si trage apaaaa.

  7. comentator Răspunde

    @Gheorghe. Wrong. Deocamdată Florisal are contract semnat cu UAT Satu Mare pentru servicii pe ani buni și pe bani frumoși. Ca să fie scos din schemă Florisal trebuie să nu respecte la modul cel mai grosolan posibil caietul de sarcini de la licitația adjudecată. Atât. Până atunci ne spălăm cu Florisal pe cap. Problema e că ei de fapt dau vina pe alții dar nici ei nu se rup în a respecta ce e de respectat. Iar la observațiile legată de serviciile de salubrizare prestate mai este și treba cu facturarea separată a gunoiului așa-zis uscat. Eu am îănetat să mai scot separat acest gunoi slectat de mine pentru că acolo rămâne cu zilele dacă nu cu săptămânile. Am încercat asta de mai multe ori. Așa că ce am eu așa-zis uscat duc la primul tomberon de la ceva bloc din zonă și arunc acolo. Dar în care tomberon sunt toate bălăriile numai cele uscate nu. Așa că nu știu ce plătim. Eu știu că e vorba de 10 lei/lună dar înmulțește asta cu 20000 de contracte valabile și imediat te sperii. Așa că hai să povestim Sile dragă despre cine, ce și cât fură, bine? Sau ai constatat că ai o gaură la imobiliarele tale de la Cluj și trebe musai astupată? Sau mai trebuie de luat o barcă? Că spune atunci omule românește.

  8. desmaplan Răspunde

    are dreptate “ecologist”

  9. Primărică Răspunde

    Muschii tăi minte nu are! Daca de 5 ani stiai ca Cj incalca legea de ce ne povestesti noua abia acum? Juristele alea ale tale o plangere penala stiu sa redacteze? Se pare ca nu v-ati inteles la parandarat si acu Gaborică te faultează! Pariu ca firma asta care o va angaja Gaborică Primarică o sa aiba legatura cu Budapesta? Este restant la plati pentru imparatie chiar daca pana si tarabele de ziua orasului le inchiriaza din Ungaria?

    • ecologist Răspunde

      Ceea ce s-a prezentat este foarte-foarte trunchiat, asta ca să nu spun altfel. Iar în astfel de cazuri trebuie să se prezinte și reversul medaliei. Știți voi cei de la redacție. Se cheamă jurnalism, poate chiar anchetă jurnalistică???? Nu copy-paste ceva articol sau comunicat gata primit și mamă ce ziariști suntem! Dar măcar un drept la replică. Că nu de alta dar vă puteți trezi trași de ureche. Și pe bună dreptate.😲😢

    • mc Răspunde

      tarabele de ziua orasului le inchiriaza din Ungaria?!? ce?!? nu tare ma pricep la cuvinte dar asta se cheama tradare sau ticalosenie? chiar nu s-a gasit o firma in satu mare sa bage trei suruburi in ceva scanduri? asta asa ca sa sustinem firmele locale care platesc impozit. ce ne lipseste? suruburile scandurile sau oamenii competenti in primarie? ca sa stie cei care voteaza azi-maine.

  10. Satmareanul Răspunde

    Doamna din stanga domnului, nu este jurista care candideaza la AUR pe listele de consilier? Florisal s-a bagat in AUR doar sa nu piarda ceva?

    • c-block Răspunde

      E surpriză la tine? 🤔😲😲😲😲 Așa niște minciuni gogonate și adevăruri trunchiat s-au trântit aici că omul ăsta este tocmai bun să facă politică. Adică minte bine, cursiv și fără să clipească. Deci nimic nou. Așa-i?

  11. cetatean Răspunde

    Cat timp mergeti cu tractoare de 30 prin oras nici salar nu meritati. Imbecilii de la Flosrisal.

  12. Mihaita Piticu' Răspunde

    Ba Sile curatati trotuarele si strazile de praf FGM…

  13. Lili Răspunde

    Așa o fi d-le Sile dar spuneți-ne, dacă aveți curaj, de câte ori au plecat plicurile de la firmă spre primărie, de Paște și de Crăciun?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.