Ultima actualizare: azi, 07:54

Locale

Avram Iancu va traversa înot Someșul până la granița cu Ungaria. Acțiune pentru un Someș curat

Avram Iancu, bibliotecarul din Petroșani devenit celebru pentru performanțele sale la înotul în ape deschise, se pregătește pentru dubla traversare a Canalului Mânecii, iar în cadrul programului de pregătire va traversa înot râul Someș până la granița cu Ungaria. El spune că acțiunea vizează ,,conștientizarea oamenilor că este strict interzis să se arunce orice fel de gunoi pe malurile râului sau în apa Someșului”. ,,Sper să ajung la granița cu Ungaria, după ce voi traversa și emblematica localitate someșană Satu Mare”, spune Avram Iancu.

Redăm, mai jos, anunțul făcut pe Facebook de celebrul înotător:

,,Voi înota ultimii 100 de kilometri ai Someșului, până la ieșirea acestuia din țară

În cadrul programului de pregătire pentru DUBLA TRAVERSARE A CANALULUI MÂNECII, am realizat deja un cantonament de înot la Marea Neagră, am mai înotat într-o serie de lacuri, care mai de care. Acum mut locul antrenamentului și într-un râu românesc, al cincilea râu ca mărime din România.

Iubesc râurile!

Știți deja că în premieră mondială am înotat un fluviu, Dunărea, fără costum de neopren, în 89 de zile. De asemenea, anul trecut am înotat 1032 de km ai Rinului marcat kilometric, în 48 de zile, pentru integrarea României în spațiul Schengen (s-a integrat pe calea apelor și pe calea aerului). Așa că îmi e dor și de contopirea cu meandrele unui râu.

Așadar, mâine dimineață, 28.06, la ora 8, voi pleca într-o cursă grea, dar epică, din localitatea Fărcașa județul Maramureș și după 3 zile de aventură și explorare a locului, sper să ajung la granița cu Ungaria, după ce voi traversa și emblematica localitate someșană Satu Mare.

Voi fi asistat pe apă de 3 ambarcațiuni specifice cu un personal mai mult decât onorant. Îl amintesc pe Gabi Stan din Baia Mare, un coleg de breaslă, bibliotecar la Biblioteca Județeană “Petre Dulfu”, și pe lectorul universitar Horea Nascu, tot din Baia Mare.

Acțiune pentru un Someș curat

Fie că eu voi înota, fie că însoțitorii vor vâsli, o vom face pentru un scop precis: conștientizarea riveranilor acestui fir de apă că este strict INTERZIS să se arunce orice fel de gunoi pe malurile râului sau, Doamne ferește, în apa Someșului.

Oameni buni!

Am înotat tot fluviul Rin și în 1032 de km de înot nu am întâlnit în cale nici măcar un SINGUR pet. NICIUNUL! Pare o afirmație ruptă dintr-o realitate alternativă, dar nu, este realitatea actuală a Rinului. Vă rog să mă credeți că împreună putem reuși să păstrăm și noi curat un fir de apă de doar 465 de km lungime. Dacă NICI UN OM nu aruncă nimic, nu va fi nimic în apă. Apele Române și Apele Române Someș-Tisa își fac treaba, dar nu putem aștepta de la ei să strângă după noi, la nesfârșit, gunoiul aruncat în apă fără pic de responsabilitate.

Înot fără costum de neopren, cu gândul că peste 100 de ani, urmașii- urmașilor noștri vor putea înota și ei într-un râu nepoluat”.

20 comentarii

  1. Nha Răspunde

    A, cred ca se poate merge pe jos prin albie. Oricum daca-i mai adanca apa se poate agata de gunoaiele plutitoare! 🙂

  2. Sătmărean Răspunde

    Uec !!! Nu aș înota în mizeria asta de apă pentru nimic în lume !!!

  3. Varu Răspunde

    Poate cu bicicleta,Un escroc

  4. Teri Răspunde

    A traversa înot? Pe care mal e România și pe care e Ungaria, mal stâng sau mal drept sau invers. Misto! 🙉🤸

  5. Jeno György Rácz Răspunde

    Iarăși ne provocați ??? Ce legătură are avram ianco cu orașul nostru.
    A…. Istoria falsificată….

    • comentator Răspunde

      Jenci, ez a neve a faszinak. Nem tehet róla hogy a szülei ilyen süketek. Iancu a családnév. De hát ugye keresztelhették volna Petrunak vagy Constantinnak, de nem’ 🤮

      • vai de noi Răspunde

        Voi ar trebui sa fiti cel putin recunoscatori, chiar obedienti, daca noi romanii nu eram voi nu ati fi existat.
        Ma, voi ati inventat tot ma, numele prenumele, munti, Somesul, mersu’, gaura la covrig, noi doar am APARUT si va deranjam, ca suntem prosti. Da, exact! suntem prosti de buni ca v-am acceptat, da no, facerea de bine facere de mama. Ma tot gandesc cum de nu e Hungaria undeva prin Dolomiti, Alpi?
        V-AM ACCEPTAT, ne-ati “luat”, ne-ati “facut” si tot voi va simtiti.
        N-ati reusit, si asta va roade cel mai tare, 300, 500, 800 de ani sau cati vreti voi sa mai fie si tot n-o sa reusiti.

        • comentator Răspunde

          Vai de capul tău. Nu am înțeles replica ta. De fapt nu am înțeles ce vrei să spui. Mi se pare deplasat ca să-ți numești copilul Avram Iancu așa cum mi se pare să-l numești să zicem Petőfi Sándor. Nu știu ce recunoștință insinueazi că nu se primește. Ai probleme undeva și îți sigerez să te tratezi. Aici nu este nimeni să-ți fie dușman. Tu ai niște fixuri în cap.

          • Joliku

            Nesimtitule ti se pare caco mentezi pe friș uișag. Era de asteptat sa nu intelegi nimic.

          • comentator

            Nu citesc Frissul. Nu știu de ce trebuia să demonstrezi că ești țăran ordinar. Nu cu tine discutam. Un singur lucru este absolut sigur @Joliku. Aia că ești un analfabet abia-abia funcțional. și vai ce te mai zgârie asta când ți se aruncă în față!!!! Păi nu e vina mea ci e greșeală de fabricație la tine. Rebutule ce ești. Stai sclavule acolo unde ți s-a spus că ți-e locul.

      • Gyugyuka Răspunde

        Marș hatro, a heyedre, te!!!

    • y Răspunde

      dake nu place la voi, suge un ceapa!

    • Ion Răspunde

      Tatikam, ești prost grămadă!!!🤮🤮🤮

  6. vadimT Răspunde

    La cate peturi sunt in Somes nu se ineaca nimeni

    • De aici înțelege fiecare ce vrea Răspunde

      Mai rămâne să aflăm că în apa aia de jumate metru unde va apuca să și înnoate printre bălării. Să meargă și o echipă de asistență după el că oricând se poate împotmoli în mizeriile din râu.

  7. Mircea Marghitas Răspunde

    Sa vina si la Calinesti Oas!

  8. AVRAM IANCU Răspunde

    La Schita ?

  9. AVRAM IANCU Răspunde

    Trăiască Apele Române în frunte cu Marghitaș Mircea !!!

  10. Anghel Răspunde

    Sper că nu-l blochez la baraj Marghit pe bietul moț ?

  11. comentator Răspunde

    Este o vorbă printre ungurii sătmăreni. Scriu ungurește că așa sună bine, e și un joc de cuvinte (de aia) dar și am să traduc.
    Bunica mea cândva făcea ștrand în Someș pe la ștrandul cel mai vechi, adică la Jelenik-strand. Cine e sătmărean știe unde este. Dar a și zis că în mizeria asta nici bătută nu s-ar băga.
    Deci “Ki a Szamos vizét issza saját vizét issza vissza”, adică tradus “Cine bea din apa Someșului își înghite propria apă uzată înapoi”.
    Poftă bună. 😮🤮 În toate totuși e un noroc că fabrica de celuloză de la Dej a falimentat și nu mai vin spumelel alea dezgustătoare când e ploaie mare în zonă. Interesant că numai atunci venea, nu????

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.