Ultima actualizare: azi, 20:00

Locale

FOTO. O sătmăreancă, la Simpozionul Iei din Bruxelles. Mihaela Grigorean: „Mare bucurie să grăiesc despre portul oșenesc”

Comunitatea românească și moldovenească din Regatul Belgiei a sărbătorit Ziua Internațională a Iei în perioada 22-23 iunie 2024, printr-un eveniment special desfășurat la Château de la Solitude, un castel de patrimoniu situat în mijlocul pădurii Forêt des Soignes.

Evenimentul, organizat de asociația CASA Bruxelles, a beneficiat de sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni și a fost realizat în parteneriat cu Ambasada României și Ambasada Republicii Moldova în Regatul Belgiei.

Printre invitaţi s-a numărat şi sătmăreanca Mihaela Grigorean, care a participat la eveniment, unde a vorbit despre portul oşenesc.

“Mare bucurie să grăiesc despre portul oșenesc la acest eveniment internațional organizat sub înaltul patronaj al Ambasada României în Regatul Belgiei și al Ambasada Republicii Moldova în Belgia și Luxemburg” a anunţat aceasta pe pagina ei personală de Facebook.

Simpozionul dedicat Iei a abordat complexitatea simbolisticii acestei piese de vestimentație tradițională românească, marcând data de 24 iunie printr-o serie de dezbateri tematice. Publicul numeros a avut ocazia să afle despre etnografie și folclor, măiestria creației cămășii românești cu altiță și tranziția acesteia de la tradițional la modernitate.

Ziua Internațională a Iei este o sărbătoare care promovează cămașa tradițională românească, recunoscută pentru frumusețea și simbolistica sa. Organizată anual, această zi aduce în prim-plan importanța conservării și promovării patrimoniului cultural românesc.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.