Ultima actualizare: azi, 20:23

Locale

FOTO. Tânăr blocat pe stâncă, recuperat de salvamontiștii sătmăreni. A fost salvat și un bătrân rătăcit

Un tânăr ucrainean a fost blocat o noapte întreagă pe o stâncă și a fost surprins și de furtuni violente. Acesta fost recuperat de salvamontiștii sătmăreni, care au salvat și un bătrân rătăcit în pădure.

Redăm mesajul transmis de salvamontiștii din Satu Mare:

,,Luna iunie a început în forță, încă din prima zi cu trei intervenții și a ținut-o constant, fiecare săptămână venind cu noi provocări, două fiind cazurile mai relevante pe care le facem publice. Un caz aparte a constat în localizarea și recuperarea unui tânăr blocat deasupra unui perete stâncos din Gemenele Cămărzanei, Munții Oașului. După o noapte întreagă nedormită prin munte, surprins și de cea de-a doua furtună violentă, acesta a apelat la operatorul 112 solicitând sprijinul Salvamont Satu Mare pentru a-l coborî în siguranță de pe munte. După mai mult de o oră de căutare, pe o vreme dezlănțuită, cu tunete și fulgere, cu sprijinul patrulei de serviciu al Poliției de frontieră Negrești Oaș și având în permanență suportul informatic și de comunicații al STS România, acesta a fost localizat și recuperat în siguranță, iar după acordarea primului ajutor calificat a fost coborât de pe munte și predat către Serviciul Județean de Ambulanță.

Al doilea caz pe care-l menționăm, este cel al unei persoane vârstnice cu probleme neurologice, rătăcite într-un sector de pădure din Culmea Codrului, în timp ce se găsea alături de familie la cules de ciuperci. Ineditul asupra căruia dorim să insistăm constă în faptul că familia cunoștea aceste probleme și totuși au pierdut-o din grup, iar după ruperea contactului vizual aceasta nu a mai fost de găsit, căutările ulterioare fiind în zadar, astfel apelându-se SNUAU 112. Intenția familiei a fost una bună, o terapie în natură pentru persoanele vârstnice cu afecțiuni fiind extrem de benefică, dar în aceste cazuri și responsabilitatea este pe măsură!

Recomandările noastre, ținând cont că a început culesul ciupercilor și recolta este una frumoasă care atrage zeci de pasionați, sunt următoarele:

  • copiii și vârstnicii, în special cei cu anumite afecțiuni psihice sau de comportament, să fie însoțiți în permanență;
  • aceștia în special și toți participanții în general să aibă asupra lor un telefon cu bateria încărcată, recomandate fiind telefoanele de generație nouă, pentru a putea fi localizate AML de către operatorii 112;
  • dacă se constată lipsa unei persoane, care după căutări imediate, apelare prin voce sau telefon nu răspunde, practic constatându-se dispariția persoanei, să anunțe imediat operatorii 112 în vederea alertării echipelor de intervenție.

Dacă sunt respectate, aceste câteva recomandări minimale, ne vor asigura siguranța și confortul dorit în petrecerea timpului liber din mijlocul naturii!”

Un comentariu

  1. Mda Răspunde

    Mda. A fugit eroic de armată. Acum noroc că noi suntem băieți buni, înțelegători și le-am dat Patriotul. Ce să le mai dăm oare de-a moca ca să fie mulțumiți? Oare dacă ar fi situația invers ei cum s-ar comporta? Am așa o idee. 😢

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.