Ultima actualizare: azi, 21:35

Locale

Prefectul județului Satu Mare cere anchetă pentru mită și implicarea minorilor în campania electorală

Prefectul Ioan Tibil acuză anumite partide politice și candidați din județul Satu Mare de folosirea unor practici ilegale în campania electorală. Acuzațiile includ exploatarea minorilor pentru promovare, mită electorală și alte fraude.

El spune că instituțiile competente au fost sesizate și se fac verificări.

Prefectul solicită o anchetă rapidă și profesională din partea autorităților și tragerea la răspundere a celor implicați, indiferent de afiliere politică. De asemenea, dorește ca premierul să fie informat despre gravitatea situației.

„Anumiți competitori electorali, anumite partide politice și reprezentanți ale acestor partide politice folosesc practici nelegale. Aici, putem exemplifica: folosesc minori – aspect interzis de legislația în vigoare – pentru a își promova imaginea, lucru interzis prin lege. Prin reacția noastră foarte operativă, am sesizat instituțile competente de cercetare și, în speță, a fost implicată Direcția pentru Protecția Copilului, care efectuează verificări, precum și Inspectoratul Județean de Poliție Satu Mare. Am pretenția ca cei care candidează și reprezentanții partidelor politice sunt oameni suficient de maturi și serioși, și cu atât mai mult, unii juriști de profesie, și de ce nu, avocați, care cunosc legea. Și dacă nu o cunosc, îmi pare foarte rău pentru dânșii.

Nu este posibil să ajungi la astfel de practici. În momentul de față, sesizările sunt făcute inclusiv către Inspectoratul Județean de Poliție Satu Mare, și îi rog ferm pe absolut toți cei competenți în cercetare și verificare să fie extrem de profesioniști, operativi și cu celeritate să soluționeze absolut toate abaterile pentru care au fost sesizați”, a declarat Ioan Tibil, în cadrul unei conferințe de presă. 

Prefectul precizează că nu ar fi vorba despre folosirea minorului, ci și despre bunuri și foloase materiale.

„În cazul ăsta, suntem obligați să sesizăm, că e vorba de mită electorală. Și competența de cercetare nu este sub nicio formă nici a Direcției pentru Protecția Copilului, și nici a Instituției Prefectului, ci a organelor abilitate. O cer cu fermitate, ca tot ce înseamnă instituție competentă de cercetare să își facă treaba cu responsabilitate. Oricum, eu sunt hotărât, în calitate de prefect, să fac o informare inclusiv la cabinetul primului ministru, fiindcă avem în județ cel puțin două sau trei cazuri ale aceluiași partid care a folosit în mai multe localități această practică, și este înjositoare.

Nu am nicio problemă cu nimeni, să se câștige cinstit. Am spus-o și la începutul campaniei, dacă vă amintiți, că fiecare cetățean trebuie lăsat din județul Satu Mare să își exercite dreptul la neinfluențat. Iar umila mea experiență politică, că provin dintr-un partid politic, să câștige cel care e mai bun, cel care are proiecte mai serioase și cel care merită cu adevărat. Și cetățenii știu și își dau seama că nimeni, în momentul de față, nu este o persoană neinformată sau needucată. Nu e posibil să încerci prin orice mijloace sau prin mijloace de fraudare să îți atingi obiectivele”, a încheiat prefectul județului Satu Mare.

2 comentarii

  1. Varu Răspunde

    De ce nu le faci plângere penală că doar ai fost milițian, și mai lasă gargara că nici la Bixad nu se întâmplă lucruri foarte ortodoxe.

    • Mircea Răspunde

      Ii lasă să se adune toți după alegeri,Marius Groza responsabilul cu umflatul rotilor Loganului de la camera deputaților,mașina de serviciu a lui Cozma doar a rămas la statutul de șofer, Vali Mada atârnătorul de la primăria Păulești care după ce a fost angajat de cozma cu complicitatea lui Zenoviu Bontea plimbător de hârtii la primăria Păulești și lumea a semnalizat că nu face nimic decât că îi poarte mapa lui Zenoviu Bontea a fost tras pe tușă prin demisie fiind prea bătător la ochii, Valer Besenii finul lui Cozma care a zburat de pe funcția de purtător de hârtii la primiri urgențe satu mare fiind prea prost și incapabil să ocupe o altă funcție a fost cadorisit de gousfather (nașul ) Cozma după ce i-a băgat carnea in gură Govor de la județ exact secretar de stat la Ministerul mediului , îi lasă domn prefect să se așeze după alegeri și după DNA ar trebui un picuț să îi caute pe la ouă , că tare și–au luat-o in cap prostalaii ăștia!.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.