Ultima actualizare: azi, 15:31

Locale

Premieră în Satu Mare! Călătorie în timp prin Țara Oașului pe un circuit tematic unic

Un nou circuit tematic îi invită pe sătmăreni și pe turiști să exploreze Cămărzana, o așezare oșenească autentică, cufundată în misterul Munților Oaș. Proiectul unic, inițiat de Primăria Cămărzana și Consiliul Județean Satu Mare, cu sprijinul SPJ Salvamont, îi așteaptă pe toți să descopere o lume uitată de timp.

Circuitul Cămărzana îi va transpune pe toți într-o călătorie fascinantă prin istoria și tradițiile locului. Nu doar vor avea ocazia să admire frumusețea naturală a munților, ci și să pășească pe urmele strămoșilor, descoperind vestigii arhaice, case tradiționale  și graiul neaoș al localnicilor.

„O premieră pentru turismul sătmărean este reprezentat de ineditul circuit al Cămărzanei, un traseu tematic care combină într-un mod unic drumeția montană cu prezentarea valorilor și tradițiilor din Țara Oașului, un proiect al primăriei Cămărzana și al Consiliului Județean Satu Mare, implementat prin SPJ Salvamont. Muzeele își au rolul lor, dar conceptul Cămărzana plusează și trece peste rigiditatea unui muzeu în aer liber, prin însuși viața reală și imperfecțiunile micilor case „mierii”, atâtea câte s-au mai păstrat, a graiului neaoș în care sătenii te-mbie la o poveste. Prin parcurgerea la pas a circuitului și vizitarea obiectivelor puse în valoare „in situ”, drumețul are posibilitatea întoarcerii în timp, care, cu siguranță va naște zeci de întrebări și comparații cu modul de viață de acum și cel al „bunilor” noștri, realizând că nici un secol nu ne desparte de un mod arhaic de viață ale cărei rădăcini se pierd în negura timpului…”, a transmis șeful Salvamont Satu Mare, Alex Costin.

Echipa dedicată a identificat deja obiectivele, a conceput traseele și a creat dotările necesare. Primele trei panouri de informare, adevărate opere de artă sculptate în lemn, vor fi instalate chiar în această săptămână, pregătind Cămărzana pentru a primi vizitatori din toată țara și din lume.

„Traseul tematic constă în amenajarea a două trasee turistice montane care se pot parcurge în circuit și care ating obiective naturale și antropice, acestea fiind puse în valoare prin lucrări de amenajare/conservare, descrierile obiectivelor fiind consemnate pe panouri de informare detaliate și documentate. Primii pași în realizarea traseului tematic au fost deja făcuți de către micul colectiv format din edilul Cămărzanei, un etnolog și patru salvatori montani, prin identificarea și documentarea obiectivelor, conceperea traseelor, realizarea necesarului de dotări, conceperea panourilor de informare. În teren vor apărea încă din această săptămână primele trei panouri de informare, mici monumente de artă lucrate în lemn, care vor introduce Cămărzana în circuitul turistic național și internațional. Ne oprim aici cu lansarea către public a acestui proiect unic, cu promisiunea de a informa în permanență despre stadiul implementării acestuia, iar în încheiere oferim prietenilor noștri un mix de imagini cu parfum de legendă…”, a încheiat Costin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.