Ultima actualizare: azi, 13:29
Locale

Produse din oțel inoxidabil – unde să le folosim și de ce?

 

Cu toții am auzit de oțel inoxidabil, dar sunt prea puțini cei ce știu cu adevărat ce este acest material atât de prezent în viețile noastre. Oțelul inoxidabil este 100% reciclabil, ușor de igienizat și utilizat în multe domenii de activitate. De fapt, oamenii interacționează zilnic cu produse din oțel inoxidabil. Fie in bucătărie, în baie, pe drum, în spitale și cabinete medicale, în clădiri de birouri, auto etc. Otelul inoxidabil este peste tot.

Oțelul inoxidabil poate fi prelucrat și modelat ușor, poate fi sudat, ceea ce-i oferă flexibilitate în diferite domenii de activitate. Inoxul poate fi găsit sub formă de țevi fără sudură, flanșe, bare, reducții, teuri etc.

Cum se obține oțelul inoxidabil? Prin adăugarea de crom la oțelul carbon, ceea ce-i oferă proprietatea de a rezista la coroziuni. Cu cât este mai mult crom prezent în oțelul cu conținut scăzut de carbon, cu atât sunt mai multe proprietăți. Aceste pot fi îmbunătățite în continuare atunci când se adaugă alte elemente și un exemplu principal în acest sens este molibdenul, nichelul și azotul.

Unul dintre principalele motive pentru care oamenii aleg să folosească otel inoxidabil este datorită avantajelor și proprietăților sale fizice, iar cel mai popular avantaj este rezistența la coroziune, dar este și un material ce rezistă la temperaturi foarte ridicate sau foarte joase.

În timp ce unele oțeluri inoxidabile își vor păstra forma și structura la temperaturi ridicate, alte oțeluri inoxidabile își vor menține proprietăți mecanice ridicate la temperaturi criogenice.

Unde poate fi folosit oțelul inoxidabil? Cum menționam la începutul articolului, aplicabilitatea acestui material este mare. Îl regăsim în bucătărie (tacâmuri, cuțite, tigăi, oale, vase de gătit, mese de lucru, articole sanitare); în baie (chiuvete, baterii de duș, instalații sanitare – țevi și coturi inox); în industria farma / medicală (echipamente medicale, laboratoare, instrumental chirurgical), în construcții (balustrade, acoperișuri, structuri); în industriile auto, aeronautică și aerospațială.

Un motiv major pentru care se folosește oțelul inoxidabil este rezistența sa absolută. Acest lucru a fost dovedit prin utilizarea sa în diferite industrii, pe care le-am și enumerat mai sus.

Pe lângă avantajele practice, oțelul inoxidabil are și un avantaj estetic. Oțelul inoxidabil este disponibil într-o gamă de finisaje de suprafață. Faptul că poate fi lustruit cu ușurință îl face plăcut estetic ochiului.

Durata sa de viață îl face perfect pentru utilizarea în clădiri și îl pune înaintea altor materiale prin faptul că va rezista mult mai mult. Dacă puneți cap la cap toate avantajele oțelului inoxidabil, veți constata că și costurile sunt mai mici raportat la ciclul de viață.

Deoarece este un material prietenos cu mediul, fiind un material 100% reciclabil, orice oțel inoxidabil nou conține în mod normal aproximativ 50-80% material reciclat. Oțelul inoxidabil este, fără îndoială, un material valoros care are multe utilizări într-o gamă largă de industrii și fără el ar trebui să folosim alte materiale care nu ar fi la fel de eficiente și poate chiar mai scumpe.

În concluzie, interacționăm cu oțelul inoxidabil în fiecare zi, poate de cele mai multe ori fără să conștientizăm sau fără să știm. Este un material rezistent, cu numeroase proprietăți și avantaje, cu un ciclu de viață foarte lung. Mitul că ar fi un material scump este spulberat fix de aceste avantaje pe care le-am enumerat și mai sus.

FOTO: unsplash.com

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.