Ultima actualizare: azi, 18:19
Locale

Satu Mare comemorează 200 de ani de la nașterea lui Avram Iancu și 100 de ani de la înființarea satelor de moți

O zi de omagiu și celebrare se desfășoară astăzi în municipiul Satu Mare, marcată de două evenimente semnificative: 200 de ani de la nașterea eroului național Avram Iancu și 100 de ani de la înființarea satelor de moți în județ.

Dimineața a debutat cu o ceremonie solemnă la Catedrala Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului”, unde a avut loc o liturghie arhierească.

După slujba religioasă, participanții s-au deplasat în Centrul Nou al municipiului, unde au depus coroane de flori la bustul lui Avram Iancu. Aici, personalități locale, oficiali județeni au ținut discursuri care au subliniat importanța moștenirii lui Avram Iancu și a contribuției satelor de moți la identitatea culturală a județului Satu Mare.

Programul zilei va continua la Casa de Cultură cu un simpozion științific intitulat „Avram Iancu. Moții – făuritori de neam și țară”, la care vor participa academicieni, istorici și personalități marcante din domeniul culturii.

Seara va fi dedicată spectacolului, cu un program artistic bogat ce va include momente folclorice, muzică populară și poezii. Cap de afiș al evenimentului vor fi artiști consacrați precum Andrei Păunescu, Veta Biriș și Paula Hrișcu, care vor aduce un omagiu emoționant eroilor neamului și valorilor tradiționale.

19 comentarii

  1. Satmarean Răspunde

    Nu puteați sa faceți maine ?? Astazi e ziua copilului. Toti cei ce au copii vor merge la spectacolele de copii pt ca copiii noștri sunt cei mai importanți. Deci nu vom ajunge la spectacol. Dacă era maine ne puteam împărți.

    • 🤔🤔🤔 Răspunde

      Poate în agenda cu activități al lui Cozma numai acum a fost o fereastră liberă. Că fără el nici Soarele nu răsare. 😲😉🤣Acest comportament ar trebui aspra pedepsit de lege când politicienii exploatează la sânge și cu nesimțire anumite evenimente. Vezi numai ce se petrece la Sâmbră. Dar participând alături de ei validați comportamentul lor. Asta țineți bine minte. Până acceptați asta veșnic veți fi slugile unora cocoțați temporar în funcții.

  2. Nicolae Glodean Răspunde

    Beny Kira, mult succes la BAC !

  3. S Răspunde

    Cele două evenimente la o distanta de 5 generații nu au nici o legătură. Majoritatea moților aduși din Bihor și Alba au fost robi, cei vrednici au rămas acolo. Cei aduși pe meleagurile sătmărene au lucrat pentru nobilii locali și nu au mai murit de foame și de boli cum făceau în locurile de baștină. Înțeleg că se serbează acest eveniment, dar de ce atâta mîndrie?

  4. GOVOR Răspunde

    Unde ești..

  5. Vizionaru Răspunde

    Distrușii de la UDMR nu mai pot ca se mai serbează și ceva românesc in SM!😀😀😀😀Cică de ce serbează de ziua copilului!😀😀😀😀🖕🖕Ca altfel participau și ei! 😂😂😂😂Alături de iobagi!🖕🖕😆😁😄😃😀Mereți bă băsinosilor in Gradina Romei și va îmbătați in Weekend -ul familiei maghiare care îl sărbătoriți odată cu ziua copilului! Nu uitați sa-i lăsați și lu Gabor ceva apa de foc!

    • @Vizionaru Răspunde

      Neam de straiță, beshinos nespălat. Nu toți procedează cum faci tu. Vezi că în elanul tău beshinos te-ai legat de un român neaoș de-al tău. Că atâta nu știi să deschizi ochii și să pricepi trei cuvinte scrise cum trebuie. Eu greu cu limbul român?

  6. Ghiuri Răspunde

    Ar fi bine sa se accepte adevarul adevarat, nu cel invetat de istoricii comunisti care au invetat eroi! Se stie clar ca Craisorul a fost un criminal dement, doar ca asta nu s-a scris in cartile de istorie. Da pe Antonescu, pe Gheorghi-Dej sau pe Ceausescu cand il ridicati in slava?

  7. Vizionaru Răspunde

    Da am auzit, nu Avram Iancu a ucis personal ci au fost represalii ale prefecților lui Iancu pentru masacrele de purificare etnica comise de maghiari la Blaj și Zlatna in principal , dar per total situația a stat cam așa “ Potrivit listelor oficiale (făcute publice în ziarul “Wiener Zeitung”), 4.425 bărbați, 340 femei și 69 copii au fost omorâți fără să fi fost judecați de tribunalele militare maghiare din Ardeal, mai puțin aceia care au pierit când s-a deschis focul asupra lor pe stradă. 4.425 din victime se pare c-au fost români, 165 maghiari, 252 sași și 72 evrei și țigani. ” In acest caz vorbim despre Revoluția de la 1848. Deci un conflict armat! Dar in Septembrie 1940 nu era niciun război, armata Romană s-a retras pașnic din Ardealul de Nord,in urma Diktatului de la Viena, însă înaintarea trupelor de honvezi , deși nu au întâmpinat absolut nicio opoziție s-a soldat cu mai multe masacre “ în perioada 30 august 1940 – 1 noiembrie 1941 sunt menţionate 919 omoruri, 1126 schingiuri, 4126 bătăi, 15.893 arestări, 124 profanări, 78 respectiv 447 devastări colective şi individuale.Plus lagărul de la Püspökladány, rezultă că numai în acel lagăr au fost internaţi în luna septembrie 1940 un număr de 1315 români, mult peste capacitatea sa maximă. În consecinţă, încă din aceeaşi lună au fost înfiinţate noi lagăre la Someşeni şi Floreşti, lângă Cluj Napoca. Astfel, până la 1 ianuarie 1941, numărul total al românilor refugiaţi era de 109.532 suflete, la care se mai adaugă şi cei 11.957 de ardeleni expulzaţi de autorităţile maghiare. O statistică vizând perioada 1 septembrie 1940 – 1 decembrie 1943 indică un total de 218.919 persoane expulzate.”
    Așa ca mai ușor cu istoria pe scări udemereilor. In timpul conflictelor se întâmpla atrocități de fiecare parte, așa este războiul, atroce, de aceea mai lăsați ura etnica și separatismul , iredentismul și sovinismul, tocmai sa nu se mai întâmple niciodată astfel de atrocități!

    • History Răspunde

      într-o parte s-au ciocnit forțele armate de autoapărare și nu armata propriu-zisă maghiară care era în ltă parte iar pe de altă parte aici s-a intrat peste oameni și au fost măcelăriți copiii. Indiferent de motiv sau indiferent de faptul că a fost răspuns la represalii asta nu îți dă dreptul să intri peste oameni prin case și să-i omori sau să incendiezi localități. Cam asta fac rușii acum în Ucraina. Se luptă cu naziștii imaginari dar omoară populația civilă și rar militari.
      Te rog nu-mi răspunde. Nu doresc să port polemică cu nimeni. Mai bine accesează linkul ce am pus mai sus că e de citit totuși. Nu e scris de mine este un articol,tocmai din revista de Istorie și prezintă faptele fără înflorituri. Așa cum au fost atunci de ambele părți și fără falsificări. Cum este de exemplu cuvântarea e la Vidra care de fapt nu a fost. A fost doar o scrisoare trimisă. Falsificând istoria de afunzi în mocirla semiadevărurilor. Și nu sunt nici membru și nici votant iudemere, asta să-ți fie clar!!!!!

  8. History Răspunde

    Ce nu pricep în tot evenimentul ăsta este că de ce s-a organizat pe 1 iunie? Nicăieri dar nicăieri nu scrie că Avram Iancu s-a născut pe 1 iunie 1824. Are mare dreptate și @satmarean și @S. E lipsă de respect față de copiii să suprapui două evenimente că poate unii părinți vroiau să fie prezenți și aici dar nu au mai avut cum. Se putea foarte bine organiza astăzi duminică 2 iunie și nimic nu se întâmpla.

  9. ghita Răspunde

    Ce muie si-a luat govor, mai ca plangea.

  10. pococo Răspunde

    dar ce connexiune are Szatmárnémeti cu Avram Iancu? pai puneti statuia ala la Bucuresti…

  11. Corector Răspunde

    Mă tâmpiților de pseudo-ziariști, se comemorează o pierdere, căci când este vorba despre o naștere, pe aceea o sărbătorim, sau o celebrăm!
    Footă-vă becu’ de gazetari!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.