Ultima actualizare: ieri, 21:46

Locale

Caz de rabie confirmat la un câine din Satu Mare! Prefectul a convocat o ședință urgentă

Un nou caz de rabie în județul Satu Mare. Prefectul Ioan Tibil a convocat, astăzi, în calitate de președinte, ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Satu Mare, urmare a confirmării unui nou focar de rabie, în județ, la un câine într-o gospodărie din localitatea Potău, comuna Medieșu Aurit, potrivit Prefecturii Satu Mare.
După prezentarea situației de către directorul Direcției Sanitare Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Nicolae Dumuța, CLCB a emis Decizia nr.7/03.07.2024 privind aprobarea Planului de măsuri pentru focarul de rabie din comuna Medieșu Aurit, localitatea Potău și zona considerată de risc crescut. care va fi transmisă pentru implementare tuturor Unităților Locale de Sprijin (UAT), către Garda Forestieră Județeană Satu Mare, RNP-Romsilva – Direcția Silvică Satu Mare și către gestionarii fondurilor cinegetice.
Principalele măsuri stabilite azi privesc catagrafierea și inspecția animalelor receptive din exploatația afectată, restricționarea mișcării animalelor și stabilirea zonelor de protecție și supraveghere dar și identificarea animalelor din speciile receptive din localitate. Ca măsură suplimentară la nivelul comunei Medieșu Aurit a fost dispusă identificarea și gestionarea câinilor fără stăpân ținând cont de riscul epidemiologic ridicat legat de această boală gravă atât la animale cât și la om.
S-a stabilit o zonă de supraveghere/zonă de mare risc în fondurile cinegete: Fondul de Vânătoare ( FV ) 7 Apa, FV 9 iojib, FV 8 Botiz, FV 20 Culciu, FV 25 Crucișor.
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Satu Mare recomandă tuturor deținătorilor de câini și pisici, vaccinarea de urgență a acestora și consemnarea în carnetele de sănătate.

5 comentarii

  1. vadimT Răspunde

    E Cozma!

  2. De aici înțelege fiecare ce vrea Răspunde

    Numai priviți imaginile de la ședință cu acești inutili. Că recent a fost la Apa un caz și acum în satul vecin. No cam atâta valorează munca lor. Cam nimic. Că dacă ei de aia sunt convocați ca să ia măsuri să nu se mai întâmple așa ceva și totuși se întâmplă atunci undeva scârțâie dar rău. După cazul recent de la Apa și dacă tot s-a instituit zona tampon autoritățile cu primarul în frunte că de aiia este primar trebuia să ia pe rând fiecare gospodărie și fiecare câine sau pisică. Și care nu are stăpân arrivederci. Altfel nu se poate. Iar ăștia ce au făcut? S-au așezat profund îngândurați la masă de gravitatea situației și frumos fiecare instituție pe palierul lui a fabricat un raport la nenea perfect care a mers la guwern. De parcă rabia se combate cu rapoarte! Spuneți drept a primit măcar una bucată persoană din zona tampon amendă că nu și-a vaccinat și chipat câinele??? Vă zic eu că niciunul! Și atunci?????? Cu voi sau fără voi, cu ședințe de astea sau fără rezultatul e același. Intrați tare în mediul rural și faceți curățenie că de acolo vin maidanezii la oraș. Dar știți voi asta prea bine.

  3. Varu Răspunde

    Alertă la prostie nu avem?

  4. Stefan Răspunde

    Ioan tibil un milițian cu pensie specială prefectul județului ? Ce gluma proasta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.