Ultima actualizare: ieri, 22:30
Locale

Testarea genetică prenatală: De ce este importantă

Dacă ești însărcinată înseamnă că în sufletul tău și-au făcut loc emoții diverse: de la clasicele lacrimi de fericire până la teamă și nesiguranță. E normal să fie așa. Orice mămică își dorește tot ce este mai bun pentru bebelușul ei și se gândește la acest aspect încă din ziua în care testul de sarcină indică două liniuțe. În tot acest cumul de sentimente puternice, analizele și testele efectuate pe parcursul celor 9 luni de sarcină au scopul de a te liniști, de a ți-o oferi garanția că totul este bine.

Acesta este motivul pentru care fiecare mămică trebuie să-și aleagă un medic specializat în medicină materno fetală, un medic care să îi explice ce este biometria fetală, când se fac cele 3 morfologii, dar și când este recomandată testarea genetică prenatală – un subiect ușor sensibil pentru unele graviduțe. Poți afla mai multe detalii despre testele genetice din acest articol.

Ce presupune testarea genetică prenatală?

Testele genetice prenatale sunt niște analize specifice, cu ajutorul cărora părinții pot afla dacă fătul se dezvoltă normal și dacă prezintă riscul de a dezvolta anumite afecțiuni genetice. Nu trebuie să confunzi aceste teste speciale cu screening-ul prenatal, indicat în orice sarcină. Acesta face parte din lista generală a investigațiilor dedicate oricărei gravide. Încă din primele săptămâni de sarcină, medicul tău îți poate spune cum te poate ajuta medicina materno fetală.

Când se recomandă testarea genetică prenatală?

De regulă, testarea genetică prenatală se recomandă atunci când medicul depistează o anumită anomalie genetică, în urma ecografiilor și investigațiilor de rutină (dublu test, de exemplu). De asemenea, acestea analize pot fi recomandate și în alte situații, precum:

  • Gravida are peste 35 de ani;
  • Părinții sau rudele de gradul I au fost diagnosticate cu boli ereditare;
  • Gravida a suferit în trecut de mai multe avorturi spontane ori alte probleme asociate sarcinii.

De multe ori, medicul specializat în obstetrică și ginecologie va ține legătura cu un medic genetician.

De ce este importantă testarea genetică prenatală?

Testarea genetică prenatală este importantă deoarece așa pot fi diagnosticate anumite anomalii cromozomiale fetale, anomalii care pot determina afecțiuni grave la făt, precum: Sindromul Down, sindromul Edwards, sindromul Patau, sindromul Turner, translocații și inversii, deleții sau duplicații. În linii mari, testarea genetică își dovedește utilitatea din mai multe motive:

  • Oferă informații despre sănătatea bebelușului tău;
  • Te ajută să iei decizii bine documentate;
  • Îți permite planificarea îngrijirii;
  • Îți oferă liniște sufletească pe perioada celor 9 luni de sarcină.

Cine îți recomandă testarea genetică prenatală?

De menționat este și faptul că unii specialiști recomandă aceste teste doar în anumite situații, în timp ce alții, din diferite motive, preferă să fie precauți, considerând că mămica trebuie să fie 100% sigură de starea bebelușului său. În orice caz, nicio gravidă nu trebuie să rateze cele 3 morfologii fetale, ecografiile de rutină (la 4 sau chiar la 2 săptămâni) și nici analizele și testările specifice fiecărui trimestru de sarcină. Dacă medicul tău suspectează anumite probleme, este absolut firesc să-i urmezi sfaturile și să faci toate acele analize extra, acele analize la care poate nu te-ai fi așteptat înainte de concepție, atunci când te-ai documentat temeinic despre perioada sarcinii.

Așadar, testarea genetică prenatală este recomandată de medicului care îți urmărește sarcina și are un rol deosebit pentru starea de sănătate a micuțului tău. Ai încredere în specialiști și pune sănătatea micuțului tău pe primul loc!