Incendiul uriaș izbucnit la depozitul de deșeuri de pe strada Magnoliei din municipiul Satu Mare se putea transforma într-un adevărat dezastru. În cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc luni, la sediul Instituției Prefectului, Ioan Tibil, reprezentantul guvernului în teritoriu, alături de șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență Satu Mare, Sergiu Buzduga, au vorbit despre mobilizarea impresionantă ce a avut loc după izbucnirea focului, dar și cum s-a acționat pentru a evita un dezastru de proporții.
Imediat după izbucnirea incendiului, la fața locului au fost găsite butelii, iar focul se putea extinde la depozitul de cherestea din vecinătate, dar și la două case. Mai mult, s-a acționat de urgență întrucât în apropiere se afla și o stație de carburanți. Au intervenit zeci de pompieri, inclusiv salvatori care se aflau în concediu, iar mobilizarea a fost una de-a dreptul impresionantă.
Prefectul Ioan Tibil a declarat că ,,imediat după incendiu, începând de vineri dimineața, toate instituțiile statului cu atribuții de control au fost contactate și am solicitat verificarea amănunțită a acestui operator economic”. El a spus că firma are autorizație pentru activitățile derulate: ,,Obiectivul de pe strada Magnoliei este reglementat din punct de vedere al protecției mediului. (…) Autorizația de mediu emisă este valabilă în acest caz pentru colectarea și procesarea prin sortare a 43 de tipuri de deșeuri, în principal deșeuri din materiale plastice, hârtie și carton, sticlă, textile, deșeuri municipale și deșeuri din construcții”, a declarat Ioan Tibil.
Prefectul județului Satu Mare a mai declarat că s-au efectuat verificări, ultima fiind anul trecut, însă ,,nu au fost consemnate deficiențe”: ,,Anterioara verificare a fost realizată în luna martie 2023 în cadrul unui control tematic fără a fi consemnate deficiențe sau aplicate sancțiuni. Direcția de Sănătate Publică Satu Mare și Oficiul Județean pentru Protecția Consumatorilor nu au fost sesizate până la această dată despre deficiențe în funcționarea acestor activități ale operatorului economic”, a mai spus prefectul Ioan Tibil.
Șeful ISU Satu Mare, Sergiu Buzduga, a declarat că ,,societatea nu deținea autorizație de securitate la incendiu și a fost sancționată cu suma de 2.500 de lei”.
Pentru stingerea incendiului s-a intervenit cu:
- 16 autospeciale (8 autospeciale de stingere cu apă și spumă din cadrul ISU Satu Mare, 2 din cadrul ISU Maramureș și 2 din cadrul ISU Bihor, 3 autospeciale de la serviciile voluntare pentru situații de urgență, aparținând SVSU Ardud, Moftin și Păulești și o autospecială de stingere cu o capacitate de 20.000 de litri, aparținând aeroportului Satu Mare);
- 2 ambulanțe SMURD, 2 ambulanțe ale Serviciului de Ambulanță Județean, 4 autospeciale de prima intervenție și comandă, 3 încărcătoare frontale ( vole) cu un total de 90 de subofițeri, maiștri militari și soldați, 9 ofițeri și 15 pompieri voluntari de la serviciile voluntare amintite.
Au ars deșeuri din mase plastice, hârtie și carton pe o suprafață de aproximativ 9000 de metri pătrați, (aprox. 4000 mp în 2 hale și 5000 mp pe platforma exterioară).
Incendiul a fost lichidat după aproape 28 de ore.
Ma intreb si eu ,asa din curiozitate, ca daca ISU dar si alte autoritati (mediu, apele romane) stiau foarte bine ca un asemenea depozit cu risc foarte mare de incediu nu ca nu are autorizatie de functionare ci ca nu sunt respecate elementarele prevederile in domeniu de ce nu a facut demersurile ca activitatea sa fie oprita ? Oare de ce firmuletele mici sunt tot timpul frecate sa aiba autorizatia la zi iar cele mari sunt ignorate? ISU este cercetat ?
@S, și eu tot mă întreb apele române după tine ce competențe au pe speța asta?????? Așa după tine???????
Toate firmele necesita autorizatie de la Apele romane,
Deseurile sunt depozitate in aer liber, este contaminata apa freatica. In canalizare nu poti deversa apa contaminata cu ulei sau oxizi acestea ar trebui curatate inainte de deversare. Tu nu asa crezi?
Ba da, dar tu habar nu ai cine și ce acte emite. Ce povestești tu acolo este treabă de mediu și de Apaserv. Și autorizație de apă necesită să primească acele firme care folosesc apa – acele folosințe de apă, surse proprii – abatoare, spălătorii auto undeva în câmp. Pe lângă asta pentru anumite lucrări se emit avize de amplasament, dar nu autorizații de apă. Ești înduioșător de habarnist. Crede-mă am treabă cu ei și trec prin mână mea de vreo 20 de ani proiecte de g.a. care au legătură cu alte treburi. Dar nu se emite autorizație de apă! De unde ai auzit tu asta? Cunoști ce zice Legea 107/96? Sau normativul de conținut pentru o documentație de evaluare a calității corpurilor de apă, a folosințelor de apă, pentru o notificare de punere în funcțiune la obiective mici consumatoare de apă din subteran sau cea pentru obținerea unui aviz de amplasament unde este (rar) cazul. No, ia pune mâna și citește și nu comenta până nu ai citit pe astea. Îți zic eu că în localități ei nu se bagă să emită astfel de acte pentru că nu au baza legală, unde agentul nu are sursă proprie de apă și nici evacuare de ape uzate în receptor natural. Atenție, în receptor natural și nu în canalizarea orașului! Dacă se evacuează în canalul Apaserv situația este reglementată prin contract și verificată de Apaserv și eventual de cei de la mediu. Atât. SGA urmărește ce iese la evacuare la final în Someș la podul galben. Ei de asta răspund și Apaserv are autorizație g.a.
Problema la tine știi care este? Că citesc ce ai scris pe aici. Problema la tine este că tu precis ai o notificare de punere în funcțiune de la SGA Satu Mare de vreo două decenii dar nici acum nu ai înțeles de ce o ai și care este scopul. Dar te crezi educat și școli. Așa-i că ai absolvit Liceul agricol la Livada sau Liceul CFR apoi ai făcut ulterior că doar ești patron ceva ca să ai diplomă de Sprițu Haret ori Goldiș? Așa pe repede înainte că nici pe la școală nu ai trecut dar diplomă ca să vezi ai? Ei? Nu te alarma, nu ești singur.
@S. Ba destept te a facut mamica.
Știu. E enervant că celălalt mai și citește și nu aruncă niște afirmații așa fără temei. Întrebarea este că S cel original câtă școală are, că din ce se pare nici o lege nu e în stare să citească darămite să și aplice. De fapt cred că la viața lui nici nu a citit. Dar în schimb el le știe mai bine pe toate, se dă pe aici rotund și mai și insistă!!!! Așa e multe semne de egalitate că tu de fapt ești S???? Eu nu comentam doar am vrut să corectez prostiile. Dar se pare nu am nici o șansă. mama idioților e mereu gravidă. Un exemplu concludent ești și tu. Eu îți recomand să rămâi la subiectele tale de bază, asta nu-i de tine. Apropro. măcar știi unde au Apele Române sediul la Satu Mare?????
Draga @S, S are cu mult mai multă școală de cum crezi . S nu lucrează în administrație în schimb de 20 de ani conduce o mare firmă privată din Satu Mare . S s-a ocupat și de obținerea tuturor autorizațiilor de funcționare pentru toate halele de productie construite și cumparate, inclusiv de Avizul de la Apele Romane pentru puțurile forate si pentru fosele septice. La început a fost îndeajuns documentația făcută de firma de casa a Apelor romane, a doamnei care sta pe strada Trandafirilor ( calcule tehnice) apoi la reautorizare s-au montat contoare de apa pe puturi și am plătit pentru consumul de apă 24 RON pe an . Domnul inspector de la Apele Romane a ieșit la pensie și locul lui a fost luat de un tânăr. @S ești mulțumit ?@S diferența noastră de inteligență face ca tu să nu sesizezi subtilitățile din comentariile mele, care contrar ție , sunt la subiect, nu la persoană. In cazul de față este evident ca autoritățile nu cercetează pe cine trebuie și în mod voit nu extind cercetările . La firma noastră o clădire de birouri nu a primit autorizație ISU pentru că scările nu erau conforme cu niste prevederi caraghioase, dar trebuie respectată litera legii, poate ști tu, foarte informat fiind despre ce e vorba. Sau nu ști? Ia să vedem.
@S, diferența este că tu insisști. Că tu ai o folosință de apă care trebuie reglementată din punct de vedere al g. a. e un lucru. Dar că în cazul e față unde ai un obiectiv fără sursă roprie de apă, fără evacuare în receptor natural doar aliemnatre de la rețea și evacuare în rețe, inclusiv pluvialul – maaaare afacare a lui Apaserv că poate cere cât dorești și nu face de fapt nimic, deci??? Lasă tu teoriile. Aia că ai încăput pe mâna lui mr. G. e neșansa ta. Îl știu prea bine, din păcate. Iar doamna de pe Trandafirilor face documentații de profil de când mă tiu. Și hai că le face destul de bine. În momentul în care ai producție, depind alții de tine atunci tu îți asumi și niște obligații. Și nu am insinuat că S ar lucra în administrație. Dar așa ești tu atron de firmă cum sunt eu Zâna Măseluță. Află ca și diverse de la mine că doamna de pe Trandafirilor în cauză a fost prima din urbe care pe cheltuiala ei a fost până-n capitală să-și rezolve partea de atestare ca să fie în legalitate pentru astfel de lucrări. Că pentru nimeni nu era ceva important asta. E poveste de mai bine de 20 de ani dacă nu 25. Că hai că o cunosc prea bine și pe ea și pe toată familia ei. Începând cu tatăl ei. Dădea clasă la majoritatea actualilor care se cred specialiști. Deci dacă a fost făcută de ea poți sta liniștit că e făcut corect. Asta e impresia mea generală că m-am intersectat cu ea. Iar că cine a venit după mr. G și te-a preluat din mers, tinerelul, îl știu și pe el. Sincere condoleanțe. O să ai de tras.
ISU si Mediul sa verifice toate societatile cu risc la incendiu..firme cu deseuri, de productie mobila, vopsele..benzinarii..vulcanizari, ateliere auto, restaurante cu cuptoare…,brutarii…Da nu la 2 ani o data…macar anual….Care nu are autorizatie..amenda si inchisa pe loc…
@Anca, acum serios. Sunt la garda de mediu vreo 8 cu tot cu șef, jurist și secretară. Dacă iei în considerare că ei eu controale periodice obligatorii la marii poluatori sau controale tematice cu alte instituții tu cum crezi că pot face asta? Că nici fizic nu pot dar nici legal nu se poate. Apoi acele acte de control trebuie și scrise. Apoi mai sunt și vechii nărăvași care trebuie trași de mânecă ca și în cazul de față ăștia care au ars. Că și la ăștia au fost pompierii acum doi ani din ce am înțeles și au mizat și ei ca de obicei că se fac că plouă că-s prea multe firme de verificat și scapă. Așa a fost și la Ferma dacilor și știi cum s-a terminat. Patronii, prea mulți dintre ei sunt inconștienți și se comportă mai ceva ca un copil de grădiniță când este prins cu nădragii lăsați. Dar nu ai frică de comentat știu să comenteze.
Cei de la Garda de mediu sunt ocupati cu controalele la comandă. Au firul scurt cu Adrian Cozma! Îi controlează pe cei care ii fac concurentță lui Beny Kira
Și asta. Plus că pe ei nu-i interesează aceste aspecte minore. Cine trăiește cu impresia că autoritățile de aia sunt ca să-și facă treaba ar fi cazul să se trezească din somn. Important e ca la final de lună raportul sforăitor să fie gata și cifrele să se închidă.
Ho,ho…Nu va legati de isu.Inspectia de prevenire este condusă de vreo-o doi ani de un no name angajat prin 2006 pe post de paznic la pompieri.A călcat pe cadavre având în fata un vajnic șef de cabinet pesedist cu dragoste de Tara Oașului!Mondoca?Cam așa ceva…
focul a fost pus de către cineva dar în așa fel sa para ca un accident și un mesaj pt restul care se pun cu Florisal 😉