Ultima actualizare: azi, 21:38

Locale

ANALIZĂ: Profitul restaurantelor. Câți bani au făcut patronii localurilor din Satu Mare, în 2023

Restaurantele din municipiul Satu Mare nu se poziționează extraordinar în topul celor mai profitabile din România, arată o analiză realizată de cei de la Bookingham, o aplicație de rezervări online și platformă de advertising, lansată în Cluj-Napoca. Potrivit analizei, cele mai profitabile restaurante sunt în București, topul fiind completat de Cluj-Napoca, Constanța, Iași și Timișoara.

Cei de la Bookingham au vrut să afle care este situația localurilor din România înregistrate sub codul CAEN 56XX (restaurante, baruri, catering și alte servicii de alimentație) și au publicat o analiză care arată, printre altele, situația financiară a restaurantelor în 2023, pe orașe.

Restaurantele din municipiul Satu Mare, în număr de 218, au făcut anul trecut un profit net de puțin peste 3 milioane de euro, potrivit analizei celor de la Bookingham. În cadrul restaurantelor din municipiul Satu Mare sunt angajate un număr de 764 de persoane, mai arată cei de la Bookingham.

Dacă e să ne uităm la vecini, e important de menționat că restaurantele din Oradea se află în top zece, având în 2023 un profit de aproape 15 milioane de euro. Și municipiul Baia Mare stă mai bine, dar nu cu mult, restaurantele de aici înregistrând un profit de aproape 4 milioane de euro. Totuși, Satu Mare depășește Zalăul la acest capitol. Restaurantele din municipiul Zalău, 98 la număr, au înregistrat, în 2023, un profit de puțin peste 2 milioane de euro.

Orașele din top

Bucureștiul conduce detașat în 2023 – atât la numărul de restaurante active (3,309), cât și la capitolul profit (≈ 225 milioane de €) și număr de angajați (34,427). Cluj-Napoca se situează pe locul 2, cu un profit de aproape 7 ori mai mic decât capitala – ≈ 33,5 milioane de €. Litoralul românesc e pe podium, restaurantele din Constanța înregistrând în 2023 profituri de ≈ 33,2 milioane de €. În top 5 se mai află și capitala Moldovei – Iașiul ≈ (21,4 milioane de €)- și Timișoara (≈ 21,2 milioane de €).

Deși Iașiul și Brașovul au avut aproximativ același număr de restaurante active în 2023 (Iași – 400 vs Brașov – 459), diferența de profit a fost de aproape 5 milioane de € în favoarea moldovenilor (Iași – ≈ 21,4 milioane de € vs. Brașov ≈ 16,7 milioane de €).

Alte orașe care s-au făcut remarcate în top au fost Voluntari și Florești. Chiar dacă avea puțin peste 47,000 de locuitori în 2021 (conform Wikipedia), Voluntari e pe locul 12 în topul profitului, cu ≈ 6,7 milioane de € și 133 de firme active în 2023. Astfel, depășește orașe mai mari din România precum Galați (≈ 5 milioane de €), Ploiești (≈ 4,2 milioane de €) sau Arad (6,2 milioane de €).

Pentru analiza de față, echipa Bookingham a colectat datele firmelor active cu cod CAEN 56XX, care și-au depus bilanțul pe Listă Firme până la data de 8 iulie 2024. Acest cod CAEN cuprinde restaurantele, barurile, cateringul și alte servicii de alimentație. Nu am inclus în analiza noastră date despre hoteluri. Informațiile extrase au fost despre numărul de firme active, profitul și numărul de angajați, din 2008 până în 2023. Profitul în RON a fost convertit în EUR la cursul valutar BNR din data de 8 iulie 2024. Am ales cele mai mari 50 de orașe după populație, conform datelor din 2021 furnizate de Wikipedia.

Un comentariu

  1. Pistike Răspunde

    Să ridice două degete (ca pe vremea comunismului 😉 ) cei care au primit bon fiscal la ultima ieșire în oraș!
    Nu bonul de consum, ci bonul fiscal! În mod normal trebuie să primești două bonuri, unul de consum și un al doilea, bonul fiscal, iar dacă plătești cu cardul, chiar și un al treilea bon!
    Merge economia la negru de bubuie!
    Să nu mai pomenesc de ciubucuri, care lipsesc total de pe bon, în cazul în care primești așa ceva!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.