Sătmăreanul Valer Beșeni, secretar de stat la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, face apel la cetățeni să utilizeze resursele de apă în mod echilibrat și responsabil. ,,Chiar dacă bazinul Someș-Tisa nu este cel mai afectat la nivel național, situația rămâne critică, iar contribuția fiecărui cetățean este esențială pentru a proteja această resursă vitală în perioadele de secetă”, spune secretarul de stat.
Redăm, mai jos, mesajul transmis de Valer Beșeni:
,,În municipiul Satu Mare, râul Someș a atins un nivel minim istoric de -127 cm cu debite la limita de atenție. În contextul secetei prelungite care afectează întreg teritoriul României, bazinul hidrografic Someș-Tisa se confruntă cu provocări semnificative, deși nu este cel mai grav afectat la nivel național. În această regiune, debitele cursurilor de apă sunt în general sub media multianuală lunară, situându-se între 30-60% din normal, cu râurile Iza, Tur, Someș și Crasna printre cele mai afectate. Șase sectoare de cursuri de apă din bazinul Someș-Tisa au secat complet, iar alte trei se confruntă cu fenomenul de băltiri localizate. Este important de menționat că aceste cursuri de apă nu asigură alimentarea cu apă a vreunei localități, astfel că impactul direct asupra populației este limitat.
La nivel național, coeficientul de umplere al lacurilor de acumulare este de aproximativ 74.67%, un nivel care, deși suficient pentru a asigura necesarul de apă pentru populație și industrii, evidențiază vulnerabilitatea unor zone unde rezervele de apă sunt insuficiente pentru a satisface cerințele locale. În prezent, 349 de localități din România, inclusiv șase orașe și municipii, sunt afectate de deficitul rezervei de apă, fiind nevoite să limiteze alimentarea cu apă sau să o asigure intermitent. Cele mai afectate județe sunt Botoșani, Iași și Vrancea.
În aceste condiții, fac un apel către cetățeni să utilizeze resursele de apă în mod echilibrat și responsabil. Seceta prelungită accentuează necesitatea unei gestionări prudente a resurselor de apă, pentru a minimiza impactul asupra comunităților. Specialiștii Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa continuă să monitorizeze atent situația acumulărilor și a cursurilor de apă, aplicând măsurile necesare pentru a preveni deteriorarea suplimentară a situației. Se implementează planuri de urgență și măsuri specifice pentru gestionarea eficientă a resurselor de apă, inclusiv aplicarea treptelor de restricții în zonele cele mai afectate.
Chiar dacă bazinul Someș-Tisa nu este cel mai afectat la nivel național, situația rămâne critică, iar contribuția fiecărui cetățean este esențială pentru a proteja această resursă vitală în perioadele de secetă”.
CITEȘTE ȘI:
Pt ca nivelul apei este asa scăzut, cei de la Apele Române ar putea curăță și decolmata albia Someșului. Niște putori ordinare, doar după colectare de bani umblă
Besenilă și tu și nasul tău Cozma Adrian sunteți pământ de flori, este chestiune de timp până veți fi aruncați la lada de gunoi a istoriei!