Ultima actualizare: azi, 16:05

Locale

FOTO/VIDEO. S-a deschis bijuteria Țării Oașului. Muzeu etnografic extraordinar

S-a deschis bijuteria Țării Oașului. Noul muzeu etnografic din Negrești Oaș și-a deschis porțile joi dimineața, 8 august, și va oferi o experiență extraordinară tuturor celor care vor să trăiască scene din viața tradițională a Țării Oașului.

,,Este o zi cu totul specială pentru că, iată, suntem împreună pentru a inaugura și deschide noua, zicem noi, bijuterie a Negreștiului dar pot să spun bijuteria Țării Oașului. Aici avem tot ce înseamnă tradiție și meșteșug din tot bazinul nostru al Țării Oașului, o expoziție permanentă de etnografie a muzeului nostru. Acest proiect e gândit și l-am dorit de foarte, foarte multă vreme. Am reamenajat și modernizat complet etajul întâi al clădirii, reprezentând o etapă importantă de conservare și promovare a patrimoniului cultural în regiunea noastră. Clădirea a fost recompartimentată și adaptată nevoilor contemporane, integrând facilități de ultimă generație pentru a oferi vizitatorilor o experiență la ultimele standarde de vizitare. Noul spațiu expozițional este gândit pentru a crea o veritabilă călătorie în timp, prin care vizitatorii vor putea să descopere și să trăiască scene din viața tradițională a Țării Oașului. Fiecare detaliu a fost meticulos ales și reconstituit pentru a reda autenticitatea și frumusețea obiceiului nostru străvechi”, a declarat primarul orașului Negrești-Oaș, Aurelia Fedorca.

Călătorie prin anotimpuri

Expoziția este structurată pe tematici reprezentative pentru fiecare anotimp și moment important al anului, astfel încât vizitatorii să aibă parte de o experiență cu totul și cu totul specială.

,,Vom păși împreună prin interiorul unei case tradiționale, vom admira mobilierul, obiectele de uz casnic, leagănul copilului și lada de zestre, toate acestea reconstituite cu o fidelitate remarcabilă. Vom trăi atmosfera sărbătorilor de Paște, cu pridvorul de biserică, toaca și troița, iar vara ne vom duce în mijlocul pregătirilor de nuntă, obicei care a rămas și astăzi viu, cu împletitul miresei și cusutul steagului. Roata feciorilor și carul cu miri ne vor purta în vremurile de demult: târgul de toamnă ne va oferi o varietate de obiecte agrare, textile și ceramică, iar iarna vom colinda alături de copii prin pridvorul casei”, a spus Aurelia Fedorca.

E important de menționat că totul a fost gândit astfel încât toți vizitatorii să aibă parte de o experiență extraordinară, clădirea fiind dotată inclusiv cu lift: ,,Avem o parte tehnică și o parte de lucrări care au fost necesare pentru a adapta clădirea la nevoile persoanelor cu dizabilități, asigurând astfel accesibilitatea și confortul pentru toți vizitatorii”, a mai spus primarul orașului Negrești-Oaș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.