Ultima actualizare: azi, 08:38

Locale

VIDEO. Ana Torz din Țara Oașului, povestea unui meșter popular la 80 de ani

Ana Torz, recunoscută pentru distincția de „luminător al satelor”, continuă să păstreze și să împărtășească meșteșugul tradițional la vârstă de 80 de ani. De când se știe, Ana a cusut și a vândut cămăși tradiționale, activitate pe care a început-o din necesitate după pierderea soțului și din cauza pensiei mici.

Deși familia ei este plecată în străinătate, iar tradiția riscă să se piardă, Ana își continuă cu pasiune munca.

În copilăria ei, cămășile nu erau niciodată simple și întunecate. Culorile erau esențiale, iar o cămașă simplă era considerată sărăcăcioasă. Acum, aceasta este supărată din cauza direcției pe care o ia “moda” oșenească.

„Să nu pui tu nici o culoare pe acest negru, ce-i aia?… Așa-i moda că o făcut una… Astea sunt făcute cum era acum 100 de ani, nu le-am modificat. Zgărzile la fel, nu le-am adus de nicăieri, doar ce a fost în sat la noi… Eu nu las, eu și la zgărzi am pus culorile cum au fost de mult, nu le-am modificat să pun negru… Mi-e drag să le fac, îmi place mie să le lucru’!”, ne-a povestit Ana Torz.

Prin cuvintele sale, Ana exprimă spiritul tradițional și rezistența în fața schimbărilor moderne: „Eu nu-mi las portul, eu așa am crescut, așa vreau să mor!”

Tradițiile și meșteșugurile Anei Torz sunt mărturii ale unei culturi bogate și neîntrerupte, un patrimoniu pe care ea luptă să-l păstreze și să-l transmită generațiilor viitoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.