Ultima actualizare: ieri, 21:55
Locale

Conferință la Satu Mare: Cum să îți ajuți adolescentul să își protejeze identitatea digitală

Părinții din Satu Mare sunt invitați, vineri, 13 septembrie, începând cu ora 11:00, la primul eveniment din seria conferințelor gratuite Cum să îi ghidăm pe adolescenți să își protejeze identitatea online?.

Organizată la Cineplexx în cadrul Shopping City Satu Mare, conferința va aduce în fața participanților experți precum Claudia Oprescu, coordonator program Salvați Copiii, Robert Diaconeasa, jurnalist și creator de conținut, și Butka Gergo, manager al Centrului Cultural “G.M. Zamfirescu”.

Discuțiile vor aborda importanța creării unui mediu online sănătos pentru tineri, oferind părinților strategii utile pentru a-i ajuta pe adolescenți să navigheze în siguranță în lumea digitală.

Anxietatea și depresia la copii și adolescenți se manifestă tot mai des în contextul utilizării rețelelor sociale. Anxietatea aduce cu ea frici intense, neliniște și dificultăți de concentrare, iar depresia se identifică prin tristețe profundă, retragere și pierderea interesului pentru activități. Mulți dintre copii ajung în terapie cu simptome precum lipsa concentrării, izolarea socială, insomnii sau scăderea stimei de sine. Aceste stări le afectează viața de zi cu zi, de la performanța școlară până la relațiile cu cei din jur, și necesită intervenție specializată pentru a învăța să gestioneze emoțiile sănătos.”, a declarat Mihaela Dinu, psiholog clinician Salvați Copiii.

48,3% dintre copii petrec peste 6 ore pe zi online, în cazul unei zile libere, fie că vorbim de sfârșitul de săptămână sau de vacanță, conform datelor colectate în cadrul cercetărilor derulate de Organizația Salvați Copiii, majoritatea acestui timp fiind dedicat rețelelor sociale.

Acolo, tinerii sunt expuși presiunii de a se compara constant cu ceilalți și de a câștiga aprobarea prin like-uri și comentarii, ceea ce amplifică sentimentele de inadecvare și frustrare și poate duce la tulburări emoționale semnificative.

Majoritatea copiilor afirmă că valorile sau interesele lor găsesc o confirmare în conținutul întâlnit pe rețelele sociale, 57% dintre ei declarând că social media îi ajută să își vadă defectele.

Creșterea alarmantă a cazurilor de tulburări emoționale în rândul copiilor și adolescenților, cauzată de utilizarea excesivă a rețelelor sociale, este o problemă care necesită atenție imediată. Este necesar să promovăm alternative sănătoase de petrecere a timpului liber pentru copii, împreună cu părinții.”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv al Organizației Salvați Copiii.

ÎNSCRIERI

Participarea se face prin înscriere, în limita locurilor disponibile, la linkul de mai jos, prin email la [email protected] sau telefonic la numărul 0744 360 446, menționând numele complet, localitatea și județul de domiciliu. Link înscriere: https://app.ality.ro/oradenetrosatumare

Pentru a veni în sprijinul tuturor celor interesați de crearea unui mediu online sănătos pentru copii, Salvați Copiii România pune la dispoziție un pachet de resurse educaționale, disponibile pe portalul Ora de Net al organizației, www.oradenet.ro, care include ghiduri, planuri de lecție și materiale video pentru profesori și părinți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.