Asociația Transplantaților din România (ATR) a reușit să formeze o echipă de fotbal care va reprezenta România la Transplant Football World Cup, ce se desfășoară în perioada 8-14 septembrie 2024, în Cervia, Italia. Printre jucătorii echipei se numără și Sorin Bonea din Satu Mare, beneficiarul unui transplant renal de 9 ani.
Competiția este dedicată persoanelor care au primit un transplant de organ solid și este organizată ca un omagiu pentru donatori, familiile acestora și cadrele medicale implicate în procesul de transplant.
Evenimentul, promovat de World Transplant Games Federation (WTGF) și organizat de Associazione Italiana Cultura Sport (AiCS), are ca scop celebrarea vieții și a generozității donatorilor. Participă 11 echipe din țări precum Anglia, Australia, Franța, Italia, România și SUA. România, grație eforturilor ATR, a reușit să trimită o echipă completă, în ciuda provocărilor inițiale.
Echipa României, formată din 16 jucători cu diferite tipuri de transplant, printre care și antrenorul Gabi Voinea (transplant de cord) și căpitanul Ionuț Mânz (transplant renal), joacă în regim de minifotbal, cu reguli adaptate pentru a proteja starea medicală a participanților. Evenimentul reprezintă o oportunitate unică de a aduce recunoștință donatorilor și de a demonstra forța comunității celor care au primit o a doua șansă la viață.
Gh. Tache, președintele ATR și managerul echipei, a subliniat în comunicat: „Pot să spun că am plecat de la mai puțin de zero, la începutul lui martie când WTGF a anunțat această competiție. Singurul lucru pe care îl aveam, era visul de a avea o echipă de fotbal care să fie în competiție. Am anunțat evenimentul pe grupul de Facebook al asociației și am lansat invitația de a se înscrie celor care iubesc fotbalul și au ceva tangență cu acesta. Așa a început aventura noastră: fără echipă și fără bani!
Și pentru că au fost oameni care s-au arătat interesați, ne-am luat inima în dinți și am pornit să transformăm visul în realitate. În aprilie ne-am întâlnit prima dată. Mare parte nu ne cunoșteam, dar aveam două lucruri în comun: trăiam datorită generozității unui semen (eram beneficiari ai unui transplant) și iubeam fotbalul!
Și iată-ne acum, gata de îmbarcare în avion pentru a ajunge la evenimentul de la Cervia, moment în care toate greutățile organizatorice și efortul de pregătire au rămas în urmă. Avem doar dorința de a face o imagine cât mai bună, punând în jocul de pe teren toată recunoștința față de Donator și medicina de transplant, dar și toată pasiunea noastră pentru acest joc”