Ultima actualizare: ieri, 21:48

Locale

FOTO. Veste bună pentru Satu Mare! Se lucrează din plin la construcția autostrăzii M49

Veste bună! Se lucrează din plin la construcția autostrăzii M49, care va lega Nyíregyháza de Satu Mare, a anunțat, vineri, primarul Kereskenyi Gabor.

Drumul M49 va face legătura cu Satu Mare și, odată ce va fi gata, va oferi sătmărenilor acces mai rapid spre infrastructura de mare viteză a Ungariei. Guvernul din țara vecină a alocat recent finanțarea necesară, în valoare de 189 miliarde forinți, pentru construcția ultimului tronson de 18 km, care va ajunge până la granița dintre România și Ungaria.

,,O veste bună pentru Satu Mare! Construcția autostrăzii M49 spre Satu Mare este în grafic, se lucrează din plin la primii 28,8 km”, a spus primarul municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor.

50 comentarii

  1. Koni Răspunde

    Bine asta am mai auzit de cîteva ori în ultima vreme, dar noi cînd începem ne interesează

    • ???? Răspunde

      Anul ăsta sigur nu. Licitația încă nu are nici măcar un câștigător inițial. Apoi după asta vin contestațiile făcute din sport și până nu se lămuresc toate stăm pe loc. Plus că mă îndoiesc că CNAIR are buget pentru decontare lucrări la această lucrare pe anul ăsta. Deci zero șanse. Eu vă zic că ungurii vor termina și noi tot ne vom kăkăi cu mizeria asta că nu vom fi în stare să terminăm măcar atunci când ei. Și atenție, noi nu facem acolo autostradă ci ceva drum expres.

      • Neam Prostit Răspunde

        Si-apoi daca terminam mai repede decat ungurii ce castigam? Ca om avea loc mai mult la statul la rand la vama? Adica pe doua benzi pana la podul tehnologic de la szargyar? Ca daca nu intram in Schengen pot sa faca romanii saptezeci de exprese si autostrazi catre granita, ca nu ne ajuta la nimic.

        • Ssorin76 Răspunde

          Sper sa taiem noi panglica la autostrada lor

          • De aici înțelege fiecare ce vrea

            Ca deobicei așa tradițional numai la furt vă stă capul, la muncă ba! De aia arată țara așa că sunteți putori. Și de aia ne plângem că CFR-ul merge prost că în 100 de ani tot pe șine K.u.K. circulăm în multe locuri și acum! Asta e valabilă și în alte domenii. 😱😢🤮😮

  2. cetatean Răspunde

    singura sansa pentru austrada in partea asta e daca anexam Ardealul Ungariei.

  3. laleauaneagra Răspunde

    Bravo lor!
    Ce treaba ai tu Kereskenyi cu faptul ca Ungaria lucreaza, iar Romania, pe care tu o reprezinti, de unde iti primesti salariul, NU FACE NIMIC!

  4. Vasile Răspunde

    Un Ardeal independent, fara iesire la mare, lipsit de resurse, este o tara falimentara. Un Ardeal in Ungaria ar insemna ca partidul romanesc sa detina majoritatea in parlamentul de la Budapesta. Din nefericire, epoca Fidesz a impins Ungaria in saracie, la periferia politicii europene. Ungaria realizeaza autostrada pentru a profita de urma taxelor generate de acest tip de cai de transport. Localitatile din estul Ungariei, care pana acum profitau de prezenta acestui trafic, vor deveni toate zone fantoma (nu arata foarte bine nici la ora asta). De exemplu, drumul Satu Mare – Kosice, prin Fehergyarmat si Kisvarda, te duce direct in depresie. Miskolc, care acum 40 de ani era o perla balneara, cu populatie peste Kosice, arata horror. In final, trebuie mentionat ca romanii ardeleni au cerut drepturi culturale si lingvistice inca de la Micu Klein, primind de fiecare date multa UE de la Viena si Budapesta. De alfel, azi, la o analiza la rece, Ardelenii sunt mai nationalisti in raport cu sudistii sau moldovenii.

    • Bb Răspunde

      Austria , Slovacia , Cehia , Elvetia nu au iesire la mare si se descurca bine si foarte bine. Totul depinde de conducatori.

    • @vasile Răspunde

      Zici tu ca ar fi falimentara? Nu cred! Documenteazate inca sa vezi.
      Fara cotizatia obligatoriei pentru exteriorul acrcului carpatic ar fi mult mai prosper

      • Vasile Răspunde

        Care cotizație? Dacă ar fi să luăm județele Harghita și Covasna, acestea au pierdut peste 150.000 de locuitori în 10 ani și sunt finanțate masiv de la bugetul de stat, nefiind capabile să se susțină economic singure. Visul oricărui secui care vorbește românește este să înjure România de la Tg. Mureș sau Brașov, unde găsește locuri de muncă, acces la aeroport, la căi de transport, educație, inclusiv în limba maghiară, căci statul român nu a negat niciodată dreptul minorităților la educație, cultură și istorie proprie, cum a procedat Ungaria și Austria sute de ani. De la Sovata la Covasna este plin de turiști din sud, care practic țin cu pe linia de plutire micile afaceri secuiești din domeniul turistic. Orașele cele mai dinamice din Ardeal, Sibiu, Oradea, Cluj, Timișoara, Brașov, Alba Iulia, Sebeș au majorități românești de peste 80%. Acestea sunt motoarele economice ale zonei, nicidecum zone depopulate precum Har-Cov, Eu vă propun să ne revenim și să trăim în prezent, nu la 1856.

        • @VAsile Răspunde

          Cauta te rog cat la suta din PIB-ul tari este dat de ARDEAL fata de celelalte zone istorice. Apoi joaca-te cu idea ca acei bani sa ramana in Ardeal si sa se investeasca aici la randul lor si scoate din ecuatie catogorizarea etnica

          • Vasile

            25% din PIB este regiunea București-Ilfov. 25 din tot comerțul care trece prin România se realizează maritim și fluvial, cu punct terminus Portul Constanța. Orașele mari cu aport în PIB, Cluj (81% români), Timișoara (85% români), Oradea (73% români), Iași (98% români), Craiova (98% români), Brașov (87% români), Constana (94% români) sunt covârșitor Românești. PIB-ul României 350 miliarde euro, PIB-ul Ungariei 195 miliarde euro. Satu Mare are populație majoritar românescă, dar care a votat în mod inteligent un ungur vs. devastații de la pesedepenele. Asta nu schimbă cifrele.

          • pentru leșinatul de București

            Khm. București are practic exclusiv acest procent din cauză că legea îi obligă pe firmele de import-export sau care tranzacționează la greu, transnaționalele ca să aibă sediul declarat obligatoriu la capitală. Majoritatea așa au. Fără asta Bucale nu ar avea nici jumate. Așa se întâmplă vezi și la scară mai mică la noi. Electrolux lucrează la greu dar veșnic este în pierdere pentru că tranzacțiile trec prin Electrolux Bruxelles care poate nici nu vede marfa doar hârtia. Pot da exmeplu cu astfel de jocuri și la alte firme. Tu ai prezentat niște date seci și le judeci tot așa sec, contabilicește.

          • gyula

            MOL are sediul in Cluj. Aberezi. Firmele isi fixeaza sediul unde vor, doar in Ungaria dau prima data spaga la FIDESZ pentru aprobare.

          • De aici înțelege fiecare ce vrea

            Zise asta agyalágyula. De aia e corpuția în floare în țara asta și de aia au arestat azi un mare directoru de la Ministerul Agriculturii??? Hai lasă! Și nu mă intereseză ce e dincolo. Avem noi destule probleme. Tu nu știi că numai prostul moare de grija altuia. Hai la muncă și gata cu prostiile.

          • @Vasile

            Ok, Din din ce ramura se trage grosul PIB-ului? (Ajutor: Constanta, transport fluvial si maritim). CONSUM!
            Industria grea? Usoara? Miniera? Agricultura?
            Totusi incearca fara clasificari etnice si comparatii cu ungaria ca nu aici as vrea sa ajungi.

        • Sârmă!!!!!!! Răspunde

          Acum mai rămâne să ne explici ce vrea să însemne la tine 1856. Că nu știu de unde ai scos-o. Și nici în contextul actual nu-și are locul. Ce a fost mă în 1856 după tine?????? Apoi dacă ai greșit anul atunci te rog bea un pahar cu apă rece și nu mai comenta pe subiect. În textul tău pictat de tine mai sus sunt cel puțin 4-5 aberații. Iar ai sărit schema dată de doctor???? În contextul actual toată discuția asta nu-și are rostul. Apoi mai e și aspectul că unii de aici aveți ceva probleme cu respectarea legii fundamentale a țării. Aveți grijă cu comentariile până nu vă bate cineva la ușă. Asta a fost un sfat prietenesc.
          PS. Nu doresc discuție cu niciunul dintre voi, nu mă băgați în polemică.

          • @Sarma

            Daca nu vrei sa participi nu da cu mucii in fasole. Puneti intrebarea oare de ce nu are rost aceasta discutie din punctul tau de vedere?
            Oare de ce crezi ca daca cineva nu e deacord cu tine atunci “a sarit schema dată de doctor”? Cunosti intelesul cuvantului “DISCUTIE”?

          • Sârmă!!!!!!!

            Asta nu e discuție. Spune ce a fost în 1856 legat de acest subiect. Nu veni cu războiul din Crimeea că te trag în palme! Răspunde la întrebare și nu bate câmpii. De aiai am zis că nu are rost că dați cu părerea fiecare și vorbiți prostii, sârmă ce ești.

          • @Sarma

            Intreaba-l pe ala care a mentionat anul respectiv, apoi trage-i lui palme si apoi si tie

          • Mă adormitule, mă!

            Acum mai rămâne să-mi explici de ce ai reacționat tu așa dacă nu ești tu cel care l-a menționat. Așa că trageți două palme repede că poate te trezești. La ora asta eu zic că ar fi cazul. 🤮

  5. Mihaita Piticu' Răspunde

    Ardealul a apartinut Imperiului Austro Ungar.

    • Vasile Răspunde

      Si Statele Unite au facut parte din UK la un moment dat in istorie. Eu propun sa ne uitam la Ungaria de azi, o tara falimentara, imbatranita, cu un prim-ministru desprins parca din cartile de istorie de la 1900, aflat in conflict cu toate puterile europene, inclusiv Germania. Romania, cu bune, cu rele, are relatii excelente cu puterile europene si cu SUA, acces la Marea Neagra prin cel mai important port de cereale din UE, Constanta, resurse de petrol si gaze, o infrastructura in dezvoltare continua, 17 aeroporturi samd. Pentru ce ar vrea vreun ardelean, inclusiv de nationalitate maghiara, sa adere la proiectul esuat FIDESZ?

      • 🤣🤣🤣 Răspunde

        Pentru că simte zi după zi cum se îneacă țara din cauza miticilor dâmbovițeni care nu mai știu ce să mai inventeze să ne blocheze și să ne jupoaie cât mai bine????? Să vezi tu ce vine după alegeri! În rest ce ai pictat ca și comentariu este înduioșător că tu mai crezi că toate astea ce zici tu că le-am avea le mai gestionăm cum vrem noi. Am ajuns o plantație de sclavi și piață de desfacere! Tu zici că OV este cum este. Într-un fel vezi bine lucrurile. Dar nu uita că și noi ca și țară sărim cu capul înainte în orice ni se propune. Cedăm Patriotul greu căpătat, vindem petrolul, țițeiul, infrastructura de bază a țării ca să nu-ți aduc aminte de cazul cu minicentralele alea americane atomice despre care e liniște de o vreme! Știi de ce? Pentru că nici la ei nu e voie să facăî așa ceva și nu pot oferi garanții de securitate. De aia. Dar tot așa acum un deceniu adu-ți aminte că eram singura țară de Europa despre care părea că poate-poate va accepta fracționarea cărbunilor. Așa că poți fi mândru.

        • gyula Răspunde

          Visul bucurestenilor sa se plimbe prin paradisul unguresc de la Fehergyarmat si Kisvarda 🤣🤣🤣

          • Neam Prostit

            Gresesti, bucurestenii nici nu se uita catre Ungaria. Nu sunt atatia turisti maghiari cati turisti romani sunt in lume. Asta spune multe lucruri despre diferenta de nivel de trai. Dau si exemple daca vrei.

          • 🤣🤣🤣

            În momentul în care după mai bine de 100 de ani problema ta principală este în continuare maghiarii atunci tu ai o problemă foarte serioasă la cap. Coroborat asta cu faptul că s-a vândut mai nimic tot ce se putea din țară, inclusiv austriecilor – dar asta culmea nu-i problemă!!!! Suflet de sclav ați rămas și așa veți rămâne. De ce? Pentru că de fapt vă complaceți în asta și vă convine. În paranteză să nu cumva să faci greșeala că mă faci ungur că te fac ferfeniță. Ocupați-vă măi de probleme din țară că imediat intrăm pe infrigemement pe cheltuieli excesive și atunci să vă văd ce veți zice când Bruxelles-ul mult lăudat și aplaudat ne va bloca plățile. Exact cum face la Orban Viktor. Că degeba toate dacă singuri ne furăm căciula!!!! Chiar toate-s bune și nu aveți a ce face decât să vă ocupați de prostul de Viktoraș? Lăsați-l să se înece în prostiile sale că nu mai e mult. Între timp noi le vom putea lua fața și să le furăm din cei care într-un fel sau altul îl finanțează. Sau se relocăm la noi ceva afaceri de la ei când e cazul. Dar pentru asta trebuie să gândești și să fii pregătit. Inclusiv cu infrastructura. Dar majoritatea comentacilor de aici sunteți prea proști pentru asta. Chiar nu vedeți oportunitatea???? Și nu mă mir, v-au educat strașnic în spiritul sclavului capitalist. La sparanghel înainte!!!!!

      • Dacus Răspunde

        Ingaria falimentara ??? de unde le iei ? de la media din Ro care e fudula…nevoie mare…ungurii dau banii luati imprumut,noi ne afundam in fiecare zi ,ei exporta mai mult decat importa ,noi invers….ei produc 138 % din mancare noi importam 80 %….marele PIB romanesc este facut din consum care e facut din imrumuturi, si bani dati la bugetari de lux si speciali….

    • Neam Prostit Răspunde

      Si inainte de Imperiul Austro-Ungar? Cui i-a apartinut? Ca istoria Lumii nu incepe de la Imperiul Austro-Ungar. Au mai fost si alte imperii. Amu toata lumea sa se scuture si sa se razboiasca ca ce si cum?

  6. Satmarean1 Răspunde

    Nu vreti sa va mutati toti cei nemultumuti in Ungaria? Sigur nu o sa va ducem dorul. O sa fiti mai aproape de vest si cu drumuri rapide.

    • @Satmarean 0.00 Răspunde

      Problema voastra e ca o sa tre sa munciti sa nu muriti de inanitiei

      • Vasile Răspunde

        In loc de invective si injuraturi s-ar putea discuta argumentat. Taxa de autostrada din Ungaria este atat de mare incat numai strainii si potentatii FIDESZ isi permit sa utilizeze drumuri rapide. Ungurii de rand pedaleaza la bicicleta, in saracie. Mergeti pana la Kisvarda sau Mateszalka pentru a vedea cu proprii ochi. Inflatia este galopanta, saracie la tot coltul.

        • Eu Răspunde

          Vasile,acel Orban Viktor de care tot faci aluzie a scos tara din saracie,a alungat FMI-ul si are gaze mult mai ieftin decat Romanaia. Nu inteleg ce doresti sa insinuez? Unguri traiesc mult mai bine acum ca noi. Locuesc in tara vecina Ugaria.Nu te uita la orasele din estul tari ,da unt mult mai in spate decat partea de vest dar este undeva si normal.

          • Orbudin Braila

            Serios? A scos tara din saracie? Esti penibil. ia vezi cat de bine traiesc ungurii. Romanii isi permit mult mai multe luxuri. Ca isi vand casele cu 20 000 de euro aici pe granita. De foame. Preturi astronomice si inflatie galopanta. Lipsa de carburant si altele Nu compara Ungaria cu Budapesta. Nu-i compara pe unguri cu Viktor Orban. Nu ai dreptul sa vorbesti in numele ungurilor. Majoritatea ungurilor din Ungaria il urasc pe Viktor. Ungurii din diaspora il iubesc pe acest Sfant. Aberant…

          • @Orbudin Braila

            Uite o problema usoara:
            Tu consumator de gaz. Vine XYZ de la care iei gaz de zeci de ani cu 1 leu. Dar xyz se certa si se bate cu vecinul zyx. Vin ceilalti vecini cara pana acum au cumparat gaz tot de la XYZ, si zic ca nu mai iau de la el ci de la ABC cu 10 lei. Si incearca sa te oblige prin orice metoda si pe tine sa iei de la ABC.
            Toate astea pe linga faptul ca iti baga pumnul in gura sa iei la tine in casa si saintretii extraterestri.
            Na ce tu zici?

  7. Gigi Răspunde

    Pe Gigi cu siteul il sponsorizeaza probabil firma din Ungaria, care s-a inscris la licitatia pentru drumul Satu Mare – Oar. Articol de reclama. Totul este bani si interese.

  8. Rrrr Răspunde

    Orbudin Braila. “ Romanii isi permit mult mai multe luxuri.” Da daca esti politician.

    • @Rrrr Răspunde

      Da! Din credite bancare si nebancare

      • De aici înțelege fiecare ce vrea Răspunde

        Apoi când vine scadența de a achita ajung la linsul tălpii și la fundul borcanului cu untură. Asta în cel mai bun caz. Pateul din magazin deja e un lux.

  9. Eu Răspunde

    Orbudin Braila. Aberez! Casele langa granita se vand de catre romani. Unguri sunt foate putin si dintre ei sunt batran,care nu vor sa se mute mai aproape de oras. Cine te-a mintit ca nu este carburant in ungaria? Eu traesc in Ungaria si nu am auzit de lipsa de carburantii! Oare de ce nu am dreptul sa vorbesc despre unguri si Viktor Orban? Cine imi interzice? Tu 🤣😂😁? Tu esti dus cu pluta.Apropo ,ai fost vreodata in Ungaria, vorbest limba lor? Lasa-ne cu aberatile tale!

    • Orbu din Braila Răspunde

      Casele de langa granita se vand de catre unguri si le cumpara romanii. Cunosc zeci de romani care sau mutat in Ungaria si fac naveta. Case cumparate cu zece, douazeci de mii de euro. Cu banii astia iti iei o casa si in Dindestiu Mic. Ca au plecat multi in Grmania si sunt case parasite.. Asa ca las-o mai usor cu “aberatu”.
      No szia te szopos, latom hogy szereted. Ca daca ma jignesti, be adom en is neked. Am fost si in Europa te mulou, Szaros Pista. Inca tu nu te-ai nascut cand am umblat eu prin lume. Neszimtitule!!!!

      • Eu Răspunde

        @Orbu din Braila, Vezi ca esti prost,frustratule si se pare si destul de batran ?! Cu ce te-am jignit? Ti-am pus niste intrebari si tu ai sarit la mine ? Asta esti tu.

    • Orbu din Braila Răspunde

      Am fost in Ungaria de sute de ori. Nu ma impresioneaza. Nici macar Budapesta. La Bucuresti am fost de zece ori. Si nu mai vreau sa merg.
      Da de ce trebuie sa-ti dau tie explicatii mucosule?

  10. Neam Prostit Răspunde

    Nu are rost sa comparam. Facand abstractie de astia cinci sau zece km pana la granita, putem sa ne intrebam unde si in ce conditii construiesc ungurii autostrazi. Puszta ungara, fara munti, cu dealuri line, fara provocari majore privind relieful, pot sa construiasca autostrazi cu costuri minime. Ia sa vedem ce se construieste la ciotul de la Nadaselu, ca sunt sigur ca multi ati vazut cand v-ati dus la Cluj. Pai un viaduct din ala costa cat 100 de km de autostrada in Ungaria. Asa ca mai judecati si cu capu vostru, nu numai cu capu lui Viktor Orban.
    No. Avem ghinion😁

  11. @all Răspunde

    @all. Eu cred că ar trebui somată primăria să facă ceva stropire avio împotriva prostiei umane că se pare e ceva contagios, aproape ca o pandemie. Sunteți de toată jena. A ajuns rubrica de comentarii spațiu de refulare a frustrării acumulate în timp. Și de o parte și de alta. 😮🤮😱

  12. Ridicol….vechiul cliseu Răspunde

    Majoritatea romanilor traiesc de la un salariu la altul. O buna parte sunt la pragul saraciei si vb de luxuri de care-si permit vreo 10% din popor :-))). Sunt sate intregi parasite in toat tara si vb de unguri ca isi vand casele la 20 k euro. Cel putin jumate din angajati in Romania traiesc din minimul pe economie care este mai mic decat in Ungaria care a fost majorat anul asta si urmeaza sa mai fie majorat si anul urmator. In Ungaria exista a 13-a pensie. Utilitatile sunt mult sub pretul din Romania. Vb de turisti din Ungaria ca sunt mai putini dar e plin de romani la ei. Intre timp vin ucrainienii si se uita cu dispret la romani “cu ce masini umbla” si se considera superiori dar toata lumea ii pupa in cur :-). Cand a fost problema cu creditele in franci elvetieini, Isarescu a zis ca romanii sunt oportunisti dar bancile nu iti dadeau pe vremea aia in euro sau lei numai jumate din suma care ti-o ofereau in franci, oare dc? Comparativ in Ungaria, Orban a vb in public si a zis “vreau sa vad cine va scoate din apartamente” si s-a stabilit cu bancile un curs valutar istoric. Presa romaneasca cauta sa demonstreze ca ce sufera ungurii lui Orban doar ca sa-i convinga pe romani ce bine le merge.

    • Eu Răspunde

      Felicitari,foarte bine ai punctat.Doar cei plecati cu pluta ca Orbu din Braila si Vasile nu vor intelege! Dar na ,aste este cand esti prea batran si incuiat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.